středa 8. května, 05:16 Svátek má Statní svátek
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Užitková zahrada
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Jedlé květy a části rostlin
tak jdu na to. Dokonce mám i ty lahve. Tedy tmavé - od piva Bernard
Re: Jedlé květy a části rostlin
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Jedlé květy a části rostlin
My měli normálního medu vždycky dostatek, tak jsme pampeliškový nedělali, přijde mi to náhražka, jen cukr, a ty květy vařením zrtratily dávno to co v nich bylo prospěšné. Moje maminka to hrozně odsuzovala. Med od včel je MED
Re: Jedlé květy a části rostlin
Mně ten pampeliškový med taky nechutná, je to taky dost zavádějící pojmenování, ale že by v něm zas nebylo nic hodnotného z pampelišek, to si nemyslím. Varem se ničí hlavně vitamín C, ale jiné složky ne (např. lykopen, obsažený v rajčatech, je lépe využitelný pro tělo z rajčat tepelně upravených). Ale ta řídká a přeslazená hmota mi prostě nechutná, to si radši tu pampelišku dám syrovou, nebo bych ji přidávala třebas do mletého masa a p., abych ji tedy do jídla propašovala. Nebo ji přidat do pravého včelího medu.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Já ho dělávala dětem na kašel, ale samotné mi taky nechutná.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Dnešní oběd - kromě květákových placiček s bramborem, také obalované denivky
( Brno, 250m n.m.)
Re: Jedlé květy a části rostlin
Drahuško, jako moučník na sladko, nebo jako řízek naslano? Jak ti chutnaly?
Re: Jedlé květy a části rostlin
Na slano (sůl, pepř) a chutnaly, jako slabý plátek takto upravený, jiné zeleniny. Třeba tenoulinký plátek cukety nebo něčeho takového. Na mě je to trošku moc mastné, ale chuťově dobré, hned hotové
Re: Jedlé květy a části rostlin
Drahuš Uvidíme, jestli se tu druhý den objevíš
Re: Jedlé květy a části rostlin
Objevila jsem se, ale měla jsem žlučníkové potíže. Jenže po květáku a po mastném Manžel snědl všechno a je O.K. já se cpu febicholem a teda nic moc Jenže žlučník mě bral už před pozřením denivky. vím, že mastné a nadýmací zrovna teď nesmím, ale když já květákové placičky miluju... No, tak jsem je milovala celou noc, no...
Re: Jedlé květy a části rostlin
Drahuško, tohle znám, tak přeju ať je brzy líp
Re: Jedlé květy a části rostlin
Drahuško, vím přesně jak ti bylo, ovšem květákový placičky ....
Re: Jedlé květy a části rostlin
Missi, ještě pořád je. Mám zimnici a je mi nedobře
Re: Jedlé květy a části rostlin
jájo, dám ruku na to, že mamka tenhle pampeliškový dělala ZA STUDENA!! Jako ostatně všechny šťávy - meduňkový sirup, bezový sirup atd. Nic nevaří. Jen vyluhuje, dá do lahví a konec. Nikdy se nám nic nezkazilo.
Re: Jedlé květy a části rostlin
něco takového, jen si nejsem jistá tím citronem...
sirup připravíme bez vaření kvítků. Tentokrát jich budeme potřebovat rovnou tisícovku. Květy probereme, abychom se zbavili všech nežádoucích podnájemníků, kteří by do výrobku přidali trošku masíčka. Litr vody svaříme s šesti sty gramy cukru a necháme trochu vychladnout. Do tekutiny vložíme květy, zamícháme a přikrytou nádobu odstavíme do tmy a chladu na půl druhého dne. Občas budoucí pampeliškový sirup promícháme. Nakonec tekutinu přecedíme přes pláténko a květy pořádně vymačkáme. Sirup již jen doplníme čirou šťávou ze tří citronů, rozmícháme a rozlijeme do vyvařených sklenic či lahví. Nic nepasterizujeme, ale lék proti nachlazení a na posílení imunity bychom měli uchovávat v lednici nebo velmi chladné spižírně.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Holky, včera jsem zblajzla asi 3 květy denivek a 1 poupě, to bylo nejlepší. Odvahu jsem měla jen u světlých, světle meruňková byla taky dobrá, ořech cítím, ale ten čerstvý syrový, co se odlupuje. papa