neděle 28. dubna, 14:18 Svátek má Vlastislav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Užitková zahrada
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Jedlé květy a části rostlin
Tak jsem se zvedavosti koukla, co jsou ty denivky a zjistila ze je znam. Akorat jsem celej zivot nevedela, ze se tak jmenuji. Ale jist by je nemusela.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Re: Jedlé květy a části rostlin
Já jsem o mnohých kytičkách už mnohé slyšela i četla, jak se dají upravovat a jíst, ale moc to nepraktikuju, budu to muset změnit, protože jak mě znáte, sním skoro všechno, takže proč bych se měla vyhýbat krásným kytičkám.
Náhražka kapari se dělá i z poupátek pampelišky, taky jsem viděla okvětní lístky růží, potřené bílkem a obalené v cukru jako ozdobu na dortu, v Thajsku zase dávají kvítky těch drobných fialových orchidejí snad do všech drinků a vypadá to úžasně. A kostky ledu do pití s nějakým kvítkem uvnitř, to musí být super, jak to pak září ve sklenici!
Re: Jedlé květy a části rostlin
Zapomněla jsem na kosmatice - květy černého bezu v těstíčku, usmažené. Nikdy jsem je neměla ráda, tak si je v dopělosti nedělám.
Taky jsem slyšela, že se podobně mohou dělat i květenství akátu, těstíčko se dělá palčinkové a hotové se cukrují. Možná je to i dobré, ale já to ještě nezkusila, nějak mi tam vadí to smažení v oleji. Palačinky si dělám nasucho a tohle se ponořit musí.
( Brno, 250m n.m.)
Re: Jedlé květy a části rostlin
Asi to sem doslova nepatří, ale je to také jedlé a rostlo to
Re: Jedlé květy a části rostlin
Krása a jedlá k tomu
Re: Jedlé květy a části rostlin
Mně by se líbila na zahradu. Má pěkné zbarvení
Re: Jedlé květy a části rostlin
pampeliškový med dělala máma jen jednou, nechutnal nám
Ale výborný byl likér z kuliček černého bezu , ale recept nemám
Re: Jedlé květy a části rostlin
holky omylem jsem ulomila poupě denivky, ale neměla jsem odvahu do něj kousnout, abych neměla červený zuby.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Mně pampeliškový med taky nechutná a to množství cukru se mi tam nelíbí. Radši bych je naložila do alkoholu a udělala likér, třeba s medem. Nebo jen kvítky natrhat na drobné kousky a přidávat do jídel - do salátů, do teplých těstovin nebo rizota, do pečených litých buchet nebo jako ozdobu navrch....
Stejně dělám likér z oddenků kurkumy, přidám med a zaleju slivovicí. Mám teď udělaný čerstvý, ale teď se to pít nedá, to až v zimnéch plískanicích jako prevenci a na zahřátí.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Musím se zeptat mamky, jak to dělávala. Ona je velký odpůrce cukru a všude ho ubírá a pamatuji se, že ten med byl opravdu lahodný.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Tohle je jedlé docela běžně, ale je to zajímavě naaranžované
Re: Jedlé květy a části rostlin
Status: expert
Včera jsem získala od jedné Němky recept na levandulový sirup. tak vám ho sem dám, ikdyž mně už levandule odkvetla:
1 l vody
750 g cukru
25 g kyseliny citronové
1 citron nakrájený na plátky
Velikánská hrst čerstvých levandulových květů
Cukr svaříme ve vodě, až se kompletně rozpustí, do roztoku dáme kyselinu citronovou, nakrájený citron a levanduli. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme minimálně tři dny louhovat. Zcedíme a naplníme láhve. Čím čerstvější květy jsou, tím barevnější sirup bude.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Spike dík
Ještě si dovolím dát fotku její vlastnoručně vyrobené šťávy. Ty láhvičky jí závidím (zavírání) Vyráběla a fotila Petra Hochnetz
Re: Jedlé květy a části rostlin
Drahuško, prosím tě, ten sirup se používá jak? Normálně do vody na pití? Kvete mi hodně levandule, tak bych to zkusila.
Re: Jedlé květy a části rostlin
Asi ano Copak já vím? Podle mne je to normální sirup na pití