čtvrtek 16. května, 20:05 Svátek má Přemysl
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečivo
Re: Pečivo
Re: Pečivo
Re: Pečivo
Mám dřevěný chlebník a chleba i rohlíky v něm skladuji v igelitovém sáčku. Co nespotřebuji, suším a dávám pro králíky nebo melu na strouhanku.Mrazák je pořád nacpaný zeleninou, takže se tam většinou chleba ani rohíky nevejdou, ale dřív jsem to praktikovala často. Teď už jen ,když někam jedeme a vím, že bychom nestihli nakoupit.
Re: Pečivo
My taky v igelitce moc estetické to není, ale chlebník se mi do kuchyne už nevleze
S plísní se u nás bojuje často , asi máme v bytě dost vlhlko, jinak si to nedokážu vysvětlit. Když odjedeme na víkend a necháme tam chleba třeba ze čtvrtka, určitě bude v ne vecer ci v pondělí zelenej
Hanule díky za vytažení diskuze
Re: Pečivo
v igelit.pytlíkách v košíku pod pultem
Re: Pečivo
Skladování:
Většinou zůstává v sáčcích z obchodu a poflakuje se, kde jej odhodím, dokavad není sežráno. Chlebník rovněž nevedu.
Jak oni chléb uchovávali naši předkové? Nějak v obilí zastrčený, či se domnívám blbost?
Re: Pečivo
S dovolením si půjčím tuhle diskuzi i na další rozpravy.
Suelko, ohledně toho receptíku na galerijní miminka -
dělám je v různém rozpětí surovin, předem varuji, je v nich sádlo, které je podle mých pozorování jedním ze zásadních fíglů, proč to těsto tak dobře funguje.
Původní základ bílého pečiva (1 kg hladké mouky, 3 žloutky, 20 g droždí, 20 g cukru, 20 g soli, 500 ml piva a 100 g sádla) jsem v četných pokusech vytunila, aby se alespoň trochu ozdravilo, takto:
1) smíchám různé druhy mouk, úhrnem 1 kg
pro bezproblémové a komfortní fungování by polovina měla být pšeničná hladká nebo chlebová
2) 1 až 3 žloutky
vyzkoušeno, že funguje s jedním i zcela bez., ale podle mého ten jeden aspoň se tam tak nějak hodí - takže se řídím aktuální situací, zda zrovna vejci šetřím, či je naopak potřebuji spotřebovat (plus míň vajec, míň kalorií, ehm - jak by mohly ještě něco zachránit )
3) 20 g droždí (nebo ekvivalent v sušeném, to je asi 10 g?)
ale nakynuly mi i s 12g..
4) 2 lžičky cukru, při sušeném vynechávám
5) 2 lžičky soli
6) půl litru piva
7) 50 g rozpuštěného sádla
ubrala jsem na sádle a nahradila olejem, ovšem míň už nedoporučuju, pokud chce člověk houstičkovat..
(rovněž ozkoušeny různé poměry, až po sta procent oleje)
8) 40 ml nebo g oleje
sleduješ tu významnou úsporu 10 mililitrů, doufám?
............................
Špaldovou mouku jsem tuším ještě nedávala nikdy, jen pohankovou, celozrnnou žitnou a celozrnnou pšeničnou - špalda si žádá podle odborných doporučení (z obalu ) o 2/3 vyšší dávku kvasnic nebo prdopeče, takže zrovna sem ji nepoužívám, páč se mi líbí, že je droždí relativně málo na takové "kvantum".
Zkušenosti z hand made, u nás je na programu jen pakárna..
A jinak s tím těstem všelijak blbnu, naposled (tj. aktuálně) jsem přidávala 4 lžíce rozmixované čočky (že mi zbyla z vaření..)
---------
Jo, a většinou mouky dosypávám max. 1 lžíci.
Re: Pečivo
Hanule děkuji za úžasný popis tvého pekařského umění obdivuji tvoji ruční manufakturu, protože bez pekárny, bych se na pečení vůbec nedala Sádlo mi rozhodně nevadí, pikslička s domácím sádlíčkem nesmí v lednici chybět, tož to asi brzy vyzkouším...akorát asi poloviční dávku, nebot kilo mouky moje nebohá pekárnička nezvládna
nesmím zapomentou pochválit umělecké dílko na talíří aneb co ty dokážeš udělat z obyč. housky ( pardon ze super vytuněné domací baječně křupavé houstičky )
Re: Pečivo
Suelko, to se rozumí samo sebou, násobení a dělení náš přítel.
Ad manufaktura - ono právě krz to sádlo není těsto vůbec pracné, snad si nemyslíš, že se lenoch mého formátu strhne.Obdivu je hodna Věrka Spikeová s těmi svými výkony!
Pekárna by možná skvěle propracovala i ty kombinace, co už mám za problematické, kdoví (pekárny ).
Samo zůstávám zvědava na info a sleduji i průmyslovou diskuzi.
Re: Pečivo
Já mám dřevěný chlebník a je z něho chleba super, ale záleží co to je ze druh chleba. Některý chléb vydrží i déle než týden a dá se v pohodě jíst a jiný je plesnivec po 3 dnech, tak asi záleží na těstu z jakého je upečený. I když je fakt, že dobrý a chutný chléb nikdy nezbyde a hned se sežere.
Re: Pečivo
Kupuji chleba v Globusu a nedávám ho do igelitu ,ale nechávám ho v tom jejich sáčku . Po dvou dnech ho dám i s papírovým sáčkem do igelitu a vydrží další dva nebo tři dny.
Re: Pečivo
Když vím, že chléb bude na delší dobu, tak ho dávám do lednice, aby nezezelenal. Tam je v igelitu, jinak je v dřevěném chlebníku. Věra
Re: Pečivo
Kupujeme též nejradši chleba - ten menší kulatý - z Globusu , napamatuji si , jak se jmenuje? Selský? Necháváme též v jejich sáčku, většinou ho do druhého dne sníme - 3 strávníci.
Jiné pečivo skladujeme v dřevěné chlebovce v mikroténovém sáčku, též do druhého dnes se sní.
Pečivo kupujeme na víkend a do zásoby do mrazáku , do dalšího víkendu se spotřebuje.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečivo
Holky co mám pekárnu jen si peču, nikdy nestihne ztvrdnout, je to přesná míra :-), když jsem si tuhle koupila chleba v Bille nebo Peny tak se mi zdál děsně kyselej (prej byl normální) a šel usušit k jídlu nebyl