Re: Pečivo

Autor: Hanule, Datum: 14.04.2010 23:05

S dovolením si půjčím tuhle diskuzi i na další rozpravy. flower smiley

 

Suelko, ohledně toho receptíku na galerijní miminka -

dělám je v různém rozpětí surovin, předem varuji, je v nich sádlo, které je podle mých pozorování jedním ze zásadních fíglů, proč to těsto tak dobře funguje.

Původní základ bílého pečiva (1 kg hladké mouky, 3 žloutky, 20 g droždí, 20 g cukru, 20 g soli, 500 ml piva a 100 g sádla) jsem v četných pokusech vytunila, aby se alespoň trochu ozdravilo, takto:

 

1) smíchám různé druhy mouk, úhrnem 1 kg

pro bezproblémové a komfortní fungování by polovina měla být pšeničná hladká nebo chlebová

 

2) 1 až 3 žloutky

vyzkoušeno, že funguje s jedním i zcela bez., ale podle mého ten jeden aspoň se tam tak nějak hodí - takže se řídím aktuální situací, zda zrovna vejci šetřím, či je naopak potřebuji spotřebovat smoking smiley(plus míň vajec, míň kalorií, ehm - jak by mohly ještě něco zachránit grinning smiley grinning smiley )

 

3) 20 g droždí (nebo ekvivalent v sušeném, to je asi 10 g?)

ale nakynuly mi i s 12g..

 

4) 2 lžičky cukru, při sušeném vynechávám

 

5) 2 lžičky soli

 

6) půl litru piva

 

7) 50 g rozpuštěného sádla

ubrala jsem na sádle a nahradila olejem, ovšem míň už nedoporučuju, pokud chce člověk houstičkovat..

(rovněž ozkoušeny různé poměry, až po sta procent oleje)

 

8) 40 ml nebo g oleje

sleduješ tu významnou úsporu 10 mililitrů, doufám? grinning smiley

............................

Špaldovou mouku jsem tuším ještě nedávala nikdy, jen pohankovou, celozrnnou žitnou a celozrnnou pšeničnou - špalda si žádá podle odborných doporučení (z obalu smoking smiley winking smiley ) o 2/3 vyšší dávku kvasnic nebo prdopeče, takže zrovna sem ji nepoužívám, páč se mi líbí, že je droždí relativně málo na takové "kvantum".

 

Zkušenosti z hand made, u nás je na programu jen pakárna..

 

A jinak s tím těstem všelijak blbnu, naposled (tj. aktuálně) jsem přidávala 4 lžíce rozmixované čočky (že mi zbyla z vaření..)

---------

Jo, a většinou mouky dosypávám max. 1 lžíci.

 

Galerie:
884 col.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 08:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pecivo/read.php?1,8051,376619#msg-376619