S dovolením si půjčím tuhle diskuzi i na další rozpravy.
Suelko, ohledně toho receptíku na galerijní miminka -
dělám je v různém rozpětí surovin, předem varuji, je v nich sádlo, které je podle mých pozorování jedním ze zásadních fíglů, proč to těsto tak dobře funguje.
Původní základ bílého pečiva (1 kg hladké mouky, 3 žloutky, 20 g droždí, 20 g cukru, 20 g soli, 500 ml piva a 100 g sádla) jsem v četných pokusech vytunila, aby se alespoň trochu ozdravilo, takto:
1) smíchám různé druhy mouk, úhrnem 1 kg
pro bezproblémové a komfortní fungování by polovina měla být pšeničná hladká nebo chlebová
2) 1 až 3 žloutky
vyzkoušeno, že funguje s jedním i zcela bez., ale podle mého ten jeden aspoň se tam tak nějak hodí - takže se řídím aktuální situací, zda zrovna vejci šetřím, či je naopak potřebuji spotřebovat (plus míň vajec, míň kalorií, ehm - jak by mohly ještě něco zachránit )
3) 20 g droždí (nebo ekvivalent v sušeném, to je asi 10 g?)
ale nakynuly mi i s 12g..
4) 2 lžičky cukru, při sušeném vynechávám
5) 2 lžičky soli
6) půl litru piva
7) 50 g rozpuštěného sádla
ubrala jsem na sádle a nahradila olejem, ovšem míň už nedoporučuju, pokud chce člověk houstičkovat..
(rovněž ozkoušeny různé poměry, až po sta procent oleje)
8) 40 ml nebo g oleje
sleduješ tu významnou úsporu 10 mililitrů, doufám?
............................
Špaldovou mouku jsem tuším ještě nedávala nikdy, jen pohankovou, celozrnnou žitnou a celozrnnou pšeničnou - špalda si žádá podle odborných doporučení (z obalu ) o 2/3 vyšší dávku kvasnic nebo prdopeče, takže zrovna sem ji nepoužívám, páč se mi líbí, že je droždí relativně málo na takové "kvantum".
Zkušenosti z hand made, u nás je na programu jen pakárna..
A jinak s tím těstem všelijak blbnu, naposled (tj. aktuálně) jsem přidávala 4 lžíce rozmixované čočky (že mi zbyla z vaření..)
---------
Jo, a většinou mouky dosypávám max. 1 lžíci.