středa 15. května, 05:07 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
trocha odborných rad (navedla mě na to Amee):
Zmrazování potravin
Zmrazování je jednoduchý a šetrný způsob konzervace potravin, který šetří spoustu času. Při zmrazení si potraviny zachovávají svou nutriční hodnotu. Pro tento způsob konzervace potřebujeme mrazničku, kde teplota činí minimálně -18 °C. Mrazničku se z důvodů co nejnižších energetických nároků a tím finanční úspory, snažíme umístit do chladnější místnosti, ideální teplota místnosti je kolem 10°C. V mrazničce můžeme skladovat potraviny až 6 měsíců.
Potraviny zmrazujeme pokud možno čerstvé, vždy v obalu, nikdy ne volně ložené. Potraviny se zamrazí rychleji, může-li kolem nich proudit vzduch. Potraviny balíme do mikrotenového sáčku, alobalu, nebo plastových nádob, kam ukládáme zejména kašovité a tekuté potraviny (například polévky). Potraviny v mikrotenových sáčcích, nebo plastových nádobách můžeme ohřívat přímo v uzavřeném obalu.
Tepelně upravované potraviny uchováváme v mrazničce kratší dobu než potraviny tepelně neupravené, nebo potraviny z mrazírenské výroby, které byly na nízkou teplotu zchlazeny rychle.
Při zmrazování potravin bychom měli dodržovat tyto pravidla:
1. Pokrm, který hodláme zmrazovat solíme méně, v případě potřeby ho dosolíme po rozmražení.
2. Tuk má tendenci žluknout, proto ho používáme co nejméně.
Z tohoto důvodu omáčky zmrazujeme nedokončené - tedy bez másla, sýru, či smetany.
Tyto suroviny přidáváme do pokrmu až těsně před konzumací.
3. Do mrazničky ukládáme maximálně 1 kg kusy masa. Naše domácí mrazničky nejsou tak výkonné, aby maso rychle a hluboce zmrazily.
4. Přípravu pokrmů před zmrazováním zkracujeme, u dušených pokrmů o 10 minut, u zeleninových pokrmů, ryb a pokrmů z těsta o 5 minut, u vařených pokrmů až o 15 minut.
5. Dáváme přednost zmrazení jednotlivých porcí, nebo kusů potravin. Potraviny jsou rychle hluboce zamrazeny a rozmrazit můžeme pouze takové množství, které potřebujeme.
6. U polévek a omáček před zmrazením odstraníme tuk s povrchu.
7. Neukládáme do společného obalu potraviny s různou konzistencí (například maso a dušenou zeleninu). Maso se rozmrazuje déle, než zelenina, která by se při společném rozmrazování změnila na kaši.
8. Potraviny pečlivě uzavřeme do obalu, sáček převážeme provázkem a označíme popiskem.
9. Mějte na paměti, že plná mraznička má stejnou spotřebu proudu jako prázdná, proto je zbytečné šetřit v ní místo.
Je pravda, že konzervování ovoce zmrazením je jednoduché a rychlé, ale kompot vám ve špíži žádný proud neujídá, proto je třeba dobře zvážit způsob konzervace.
Autor: Lenka Heroldová
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
a ještě toto:
Zmrazování potravin
autor: Jana Machalová, zobrazeno 5238x
Také u vás doma skončilo po Vánocích spousta cukroví v žaludcích vašich miláčků? Nebo si již teď lámete hlavu jak zužitkovat letošní ovoce a zeleninu ze zahrádky? Jednou z možností, jak všechno uchovat čerstvé, je zmrazování. Přinášíme vám tedy několik zajímavých tipů.
Úprava před zmrazením
Potraviny určené pro zmrazení by měli být upraveny stejným způsobem, jako kdybyste je měli ihned spotřebovat. Například mrkev by měla být nakrájená na kostičky nebo na kolečka. Pokud dáváte přednost sáčkům před skladovacími krabičkami, měli byste vědět, že před uzavřením sáčku je důležité ze sáčku odstranit veškerý vzduch. Vzduch totiž potraviny, které se chystáme zmrazit vysušuje, vytváří na nich šedé skvrny, omrzliny a hlavně je důvodem oxidačních procesů, které ničí zdravé a výživné látky a zapříčiňují vznik látek škodlivých.
Značení
Každý balíček nebo krabička by měl obsahovat štítek s názvem mražené potraviny, datem zmrazení a samozřejmě množstvím. Pamatujte nato, že i když dnes víte, co jste do mrazáku dali, tak to po pár týdnech můžete zapomenout. U zmrazených jídel mnohdy nelze rozeznat přesný druh zmrazené potraviny. Jednotlivé balíčky by neměli vážit více jak dvě kila.
Pravidlo dvou
Také mějte na paměti, že jednou zmrazená potravina by neměla být zmrazována podruhé. Hlavně u masa dochází při opakovaném zmrazování k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a dokonce nebezpečným. Proto je lepší dát si práci a čas s porcováním a balením po balíčcích s menším množstvím. Ty budou rozmrazeny rychleji. Rozhodně je hloupost zamrazit kilo vepřového masa v celku, tak jak jsme ho koupili u řezníka, když na oběd budeme potřebovat jen dva nebo tři plátky.
Cukroví
Pokud se rozhodnete skladovat cukroví, doporučujeme ho balit v menším množství. Není dobré nechávat cukroví zmrazené celý rok až do dalších Vánoc. Ideální je zkonzumovat po Vánocích zmražené cukroví nejpozději v létě. Můžete jím třeba potěšit své blízké o Velikonocích, nebo jím zpestřit nedělní oběd.
Co nemrazit?
Některé potraviny a jídla by se ovšem vůbec mrazit neměly. Například vařená vejce, omáčky obsahující vejce, různé saláty obsahující majonézu, čerstvá rajská jablíčka, uvařené brambory, nebo konzervovaná masa. Naopak jestli chcete uchovat čerstvé rohlíky, nebo chléb, není nic jednoduššího než pečivo pečlivě zabalit do mikrotenového sáčku a strčit do mrazáku. Druhý den, i po týdnu, bude pečivo po rozmrazení jako čerstvé. O ostatních potravin si však pamatujte, že by v mrazáku neměli být uloženy déle jak 6 měsíců.
Malým tipem a také pomocníkem ve vaší kuchyni by měla být potravinářská fólie. Plátky masa do ní jednoduše a bez námahy zabalíte, a přitom mezi masem a fólií nezbude žádný vzduch.
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
www.majkaj.webg..
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
www.evciny-stra..
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Ja som tento tyzden zrazila v mrazaku "kuracie stehna od Kerie" ...Bol u nas taky stredne velky "babinec" ..mala som na kazdu kamosku rozpocitane 2 porcie( dost male stehienka), jedna vsak neprisla, lebo jej ochorel syn,, dalsia a ja sme zjedli len po jednom...takze ostali 4ks, ktore skoncili v krabicke v mrazaku..
Prave pred chvilou som si to rozmrazila v mikrovlnke(... minutka) a ..veru da sa...Takze aj na buduce namrazim do zasoby a v pripade potreby bude vzdy nieco po ruke..
www.evciny-stra..
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Mrazíme ovoce,sklizenou zeleninu i maso,navíc i pečivo,chleba i rohlíky.Upečené buchty i cukroví.
Ještě k autorce Lence Heroldové.
Bod 1. Solení nemá vliv na zmrazení a naopak zvyšuje trvanlivost.Pouze u tekutých potravin nedojde ke ztuhnutí .
Bod 2. Tuky žluknou v závislosti na teplotě a na přístupu vzduchu.Dobře uzavřená a rychle zmrazená potravina tuk může obsahovat v libovolném množství.
Bod 3. Souhlasím,je dobré porcovat do mrazáku všechny potraviny.
Body 4. 5. 6. vyplývají z bodů předchozích
Bod 7.Souhlas.Kromě toho se snažíme ukládat odděleně aromatické potraviny/houby,křen,kopr/Případně i ve dvojím obalu.
Bod 8.Hlavně nezapomeňme na datum uložení.
Bod 9. Určitě plná mraznička spotřebuje více proudu.
Doplnil bych bod 10. Nenechávejte potraviny v mrazáku dlouho,maso pouze 6 měsíců,ostatní potraviny do roka spotřebujte.
JABRAKA
(Věrka)
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Běžně mrazím i buchty a bábovky. Večer pak vyndám a ke snídani to bodne.
Moje máti zase mrazí syrové obalené řízky. Pak je zmrzlé dává přímo do friťáku. Prokládá je kouskem alobalu, aby se neslepily.
Nezkoušela jsem to, neboť řízky smažím jen na Vánoce, ale prý je to super !
Ale dají se mrazit i sazenice (i s hlínou) jahod. Pak dát do lednice a pak do květináče a na vánoce můžete mít jahody. Četla jsem to, ale nezkoušela.
www.evciny-stra..
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?
Re: Co dáváte do mražáku a co tam rozhodně nepatří?