trocha odborných rad (navedla mě na to Amee):
Zmrazování je jednoduchý a šetrný způsob konzervace potravin, který šetří spoustu času. Při zmrazení si potraviny zachovávají svou nutriční hodnotu. Pro tento způsob konzervace potřebujeme mrazničku, kde teplota činí minimálně -18 °C. Mrazničku se z důvodů co nejnižších energetických nároků a tím finanční úspory, snažíme umístit do chladnější místnosti, ideální teplota místnosti je kolem 10°C. V mrazničce můžeme skladovat potraviny až 6 měsíců.
Potraviny zmrazujeme pokud možno čerstvé, vždy v obalu, nikdy ne volně ložené. Potraviny se zamrazí rychleji, může-li kolem nich proudit vzduch. Potraviny balíme do mikrotenového sáčku, alobalu, nebo plastových nádob, kam ukládáme zejména kašovité a tekuté potraviny (například polévky). Potraviny v mikrotenových sáčcích, nebo plastových nádobách můžeme ohřívat přímo v uzavřeném obalu.
Tepelně upravované potraviny uchováváme v mrazničce kratší dobu než potraviny tepelně neupravené, nebo potraviny z mrazírenské výroby, které byly na nízkou teplotu zchlazeny rychle.
Při zmrazování potravin bychom měli dodržovat tyto pravidla:
1. Pokrm, který hodláme zmrazovat solíme méně, v případě potřeby ho dosolíme po rozmražení.
2. Tuk má tendenci žluknout, proto ho používáme co nejméně.
Z tohoto důvodu omáčky zmrazujeme nedokončené - tedy bez másla, sýru, či smetany.
Tyto suroviny přidáváme do pokrmu až těsně před konzumací.
3. Do mrazničky ukládáme maximálně 1 kg kusy masa. Naše domácí mrazničky nejsou tak výkonné, aby maso rychle a hluboce zmrazily.
4. Přípravu pokrmů před zmrazováním zkracujeme, u dušených pokrmů o 10 minut, u zeleninových pokrmů, ryb a pokrmů z těsta o 5 minut, u vařených pokrmů až o 15 minut.
5. Dáváme přednost zmrazení jednotlivých porcí, nebo kusů potravin. Potraviny jsou rychle hluboce zamrazeny a rozmrazit můžeme pouze takové množství, které potřebujeme.
6. U polévek a omáček před zmrazením odstraníme tuk s povrchu.
7. Neukládáme do společného obalu potraviny s různou konzistencí (například maso a dušenou zeleninu). Maso se rozmrazuje déle, než zelenina, která by se při společném rozmrazování změnila na kaši.
8. Potraviny pečlivě uzavřeme do obalu, sáček převážeme provázkem a označíme popiskem.
9. Mějte na paměti, že plná mraznička má stejnou spotřebu proudu jako prázdná, proto je zbytečné šetřit v ní místo.
Je pravda, že konzervování ovoce zmrazením je jednoduché a rychlé, ale kompot vám ve špíži žádný proud neujídá, proto je třeba dobře zvážit způsob konzervace.
Autor: Lenka Heroldová