pondělí 13. května, 10:21 Svátek má Servác
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Užitková zahrada
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Špagetová dýně/cuketa
Mamka ji vařívá už docela dlouho, ale nevím, na jaký způsob. Já to měla snad jen jednou. Kdyžtak se zeptám na nějaký recept.
Re: Špagetová dýně/cuketa
Re: Špagetová dýně/cuketa
Re: Špagetová dýně/cuketa
Mončo, ta cuketa se tak speciálně jmenuje!!! Jinak normální cuketa by se ti nerozpadla!
Mamka teď dostala od známých cuketu, nepoznala, že je to tato (a oni tomu prd rozuměj, tak taky nevěděli) a normálně z toho vařila, co je zvyklá. a pak kouká, že jsou z toho ty špagety
Re: Špagetová dýně/cuketa
Nene,
to je nějaká speciální odrůda. Vařením se naruší dužnina, a ta je pak vlásečitá, jako špagety..
Jinak jsme to vařili jen ve vodě, jestli nějak kořenit, to nevím - my jsme si spíše připravili kořeněnou omáčku
PS: jinak tato cuketa jde určitě koupit i na trhu. Alespoň tak jsme se prý dostali k semínkám
Re: Špagetová dýně/cuketa
[www.labuznik.com]
Re: Špagetová dýně/cuketa
Re: Špagetová dýně/cuketa
RomanVandenHolosmetky
Re: Špagetová dýně/cuketa
Teď jsem zrovna dojedl. Cukety normálně nejím (jako většina chlapů) - ale tohle bylo super ...jako příloha.
Suma summárum: musí být speciální cuketa - Tykev špagetová/ lat. Vegetable Spaghetti / angl. Spaghetti Squash nebo Spaghetti Pumpkin.
Nejvíce receptů je v AJ - po zadání Spaghetti Squash. Toto téma je i na wikipedii.
Já jsem vařil následně. Omytou cuketu (dlouhou tak 25 cm) jsem rozříznul podélně a dal do horkovzdušné trouby na 180C a 30 minut, rozříznutou stranou na pekáč s pečícím papírem. Ostrý nůž musí do hotové cukety bez velkého odporu zajet. (Na vaření ve vodě ve bych asi neměl tak velký hrnec).
Poté se vyndá z trouby, lžicí se vyberou jádra a zůstane dužina ve šlupce. Dužina se vydličkou vyškrabe (trochu přitlačte... nebát se) a světe div se - jsou z toho špagety.
Chuť mají velmi jemnou, neutrální - hodí se jako příloha. Ke špagetovým omáčkám i grilovanému masu, někdo uvádí dát na to osmaženou cibulku.. Prostě se dochutí podle chuti. Mám foto - ale teď nevím jestli to jsem jde někam dát - nejsem zaregistr.
Tož - dobrou chuť !
Re: Špagetová dýně/cuketa
Cukety, patizony, dýně pěstujeme, ale že existuje i špagetová cuketa, to jsem fakt netušila ... až jsem si to včera tady přečetla a moc ji chci vyzkoušet. Dneska jsem sehnala semínka, tak jsem si říkala, že bych nějaké ještě zkusila zasadit. Myslíte, že by se stihlo ještě něco urodit nebo už mám radši počkat na příští rok?
Re: Špagetová dýně/cuketa
Asi bych počkala... Myslím, že už je pozdě.
Re: Špagetová dýně/cuketa
Peefko, ona je cuketa taky vlastně druh dýně, proto tě to asi zmátlo. Myslím, že to bude pořád jedna rostlinka špagetová. A souhlasím s Anavi, že už je dost pozdě, nejspíš by už nedorostly. Věra
Re: Špagetová dýně/cuketa
Vynikajicí dýně a také špagetové mají na [www.svetdyni.cz]
Re: Špagetová dýně/cuketa
Cuketové nudle s krémovou kešu omáčkou
Na 4 porce potřebujete: 4 menší cukety, 100 g kešu ořechů, 3–4 lžíce lahůdkového droždí, 300–400 ml vody, 2 lžíce tahini (pastu ze sezamu se solí koupíte hotovou), trochu citronové šťávy, špetku červené papriky, sůl, pepř, stroužek česneku, půlku menší cibule
FOTO: MONA MARTINŮ
Jestli chcete sytější jídlo, cuketové nudle doplňte klasickými těstovinami
Postup: Z neoloupaných cuket vytvořte škrabkou na brambory plátky, které ještě podélně překrojte napůl. Nudličky potom jen mírně prohřejte na pánvi s trochou másla. Až bude cuketa orestovaná, trochu ji posolte a případně i mírně opepřete.
Krémová omáčka je ideální pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat mléčné výrobky. Neobejdete se bez nesolených a nepražených kešu ořechů a lahůdkového droždí, které dodá omáčce tu správnou chuť. Jak na to? Ořechy namočte do studené vody (minimálně na dvě hodiny, ale klidně i přes noc), a poté slejte. Ořechy zalejte vodou a rozmixujte dohladka. Začněte s menším množstvím vody, a pokud bude potřeba, přidejte další. Omáčka by měla být krémová.
Přimíchejte tahini, lahůdkové droždí a podle chuti osolte. Přidat můžete prolisovaný česnek nebo ho spolu s cibulí lehce orestovat, a až poté ho vmíchat do omáčky. Dochuťte trochou citronové šťávy a špetkou červené papriky. Toť vše!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Sýrová cuketa
Potřebujete: mladé menší cukety, camembert nebo hermelín, slaninu
FOTO: MONA MARTINŮPotřebujete: mladé menší cukety, camembert nebo hermelín, slaninu
Pro větší pestrost prostřídejte žlutou a zelenou cuketu
Postup: S cuketami je problém, že když se urodí, už je nikdo v rodině za chvíli nemůže ani vidět. Tohle je takový šálivý recept, kdy můžete podstrčit cuketu k lehké svačině nebo večeři jen tak mimochodem – chutná totiž jako sýr! :-)
Nakrájejte celou cuketu na asi centimetrová kolečka. My ji máme raději šťavnatější, takže ji moc nepotíme, ale to záleží na vkusu, klidně kolečka na chvíli rozložte na utěrku, jemně je posolte a nechte vytéct část šťávy. Pak je třeba kousky pořádně odsát další suchou utěrkou. Mezi kolečka vkládejte kousky slaniny a na tenké plátky rozkrájený sýr.
Skládejte zpátky do tvaru cukety – pomoci si můžete špejlí, tedy tvořit jakýsi „špíz“. Celou cuketu potom zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Cuketa skvěle natáhne chuť sýra. Podávejte s chlebem nebo bramborami jako přílohou.
Re: Špagetová dýně/cuketa
jen taková zajímavost-tyhle klíčky na mě vykoukly po rozkrojení špagetovky. Do mrazů byla v chatě a pak jsem jí dala doma do chladu. Dneska zakrojím a mohla bych hned sázet