čtvrtek 16. května, 18:58 Svátek má Přemysl
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Karamel
Ivčo, odjakživa následovně:
Karamel:
5 lžic pískového cukru
1 lžíce vody
100 ml vody (nejlépe horké)
V nějaké silnostěnné pánvičce nebo rendlíku necháš za stálého míchání zkaramelizovat cukr (hned zkraje přidat tu jednu lžíci vody, je to jakýsi urychlovací katalyzátor celého procesu), pak naředíš horkou na potřebnou hustotu. Tohle množství vody je tuším na tekutý karamel, dá se ubrat podle potřeby. Když se všechno nerozpustí, normálně natvrdo na mírném plamínku povařím. Zchladit, nějakou dobu lze i uchovávat.
Bacha na přepálení cukru, pak už hořkne.
Tip s citronovou štávou neznám, někdy zkusím, zatím jsem světlost (a i hořkosladkost) ovlivňovala jen stupněm karamelizace. Jo, ještě je nějaká máslová verze, tuším, ale taktéž prakticky bez zkušenosti.
Re: Karamel
Re: Karamel
Re: Karamel
Tohle je, Ivčo, takový, když chceš studeným polít vanilkovou zmrzlinu s oříšky , tož onen typ. Se skleněným karamelem zkušenost nemám žádnou, nikdy mě nerajcoval. Přesně, vadí mi drcení mezi zuby.
100 ml vody je hodně tekutka, dávám možná o fous míň.. když já se s karamelem patlám jen cca jednou ročně, paměť precizně neslouží.
Re: Karamel
Re: Karamel
Re: Karamel
Re: Karamel
Re: Karamel
Moni, do nějakého se máslo dává, to jsem objevila i na netu, ale to už je jakési mazlavé, spíš jako krém si to představuju. Taková ta klasika na zmrzku by měla být jen s tou vodou.
No mě o tý výrobě povídej!!!! Já to dělala kdysi v dětství, zničenej kastrol, naštvaná máma a zhrzené dítě
Re: Karamel
Anavi...nám právě máma jeden starší kastrol věnovala specielně na tyto účely...
No jo, to je fakt s tím krémem. Hm, tak asi jen ta voda...ale je mi to divný...
Re: Karamel
www.majkaj.webg..
Re: Karamel
Trochu odbočím, ten karamel s citronovou šťávou se používal snad v arabských zemích na depilaci. Normálně se to tak dlouho zpracovává, až je je z toho tahavá zlatá lepivá hmota, ta se přimáčkla na inkriminované místo a pak strhne. Takový domácí depilační vosk.
Re: Karamel
Re: Karamel
Karamel - MNAM...milujem v kazdej podobe!..
Moja teta nam ako detom z neho vyrabala take tycinky zabalene v celofane, co sme olizovali ...a este si pamatam ako v cukrarnach bezne predavali karamelove placky s orieskami a na vrchu poliate cokoladouuuuuu.....to sa hryzlooooo - cukraren sme mali hned vedla a ja som tam bola pecena-varenaa...a tieto placky boli moje najoblubenejsie!!!.
Tiez som si zacala robievat karamel ako decko...aj dodnes obcas , ale uz menej..hihi, predsa len zuby dostavali na tom zabrat..
(...takze moje experimenty:
- roztopeny karamel som naliala do vyssieho kastrola so studenou vodou, vodu potom hned zliat... .Pozor, je to nebezpecneee, lebo to prska az hroza!!!...ale vysledkom je take "kapani" - dost sklovite, ktore je krehkejsie..a teda nemusi sa hryzt, vhodne je napr. aj na drtenie )
- tekuty karamel sa vyleje na dosku - trochu natretu maslom a necha sa chladnut - este nie celkom stuhnuty sa moze nakrajat na mensie kusky
- do karamelu sa naleje ( len ) trochu sladkej smotany a necha sa rozpustit a znovu trochu odparit- a potom sa postupuje ako hore, karamel je vtedy podstatne makksi
- na posypanie pouzivam drteny karamel - tlcikom na maso .
- na polievanie tiez zriedeny vodou, ale da sa aj mliekom, alebo smotanou..
-maslovy nerobim,ten mi nikdy nechutnal - aj ten smotanovy len obmedzene..
S horucim karamelom naozaj neradno si zahravat - UF - velakrat mi z neho odprsklo a v momente je z toho pluzgier .....aj ked sa do horuceho nieco pridava , dtto davat velky pozor - kypi to, prska!!..... takze radsej s nim manipulovat "z dostatocnej" vzdialenosti a az po par minutach..
Re: Karamel
V cukrárnách jsou na prodej pod názvem "Marokánky".
Pokud chceš karamelky vskutku dobré,dej do hrnku několik lžic krystalového cukru a lžíci másla a pár kapek citronové šťávy.Pak to vraž do MW a ohřívej pod dohledem,až obsah začne hnědnout.Pak rychle vyjmi a rychle ochlaď třeba do kovových formiček.
JABRAKA