čtvrtek 24. června, 08:11 Svátek má Jan
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Moučníky
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Anavi
Status: expert

Karamel

Datum: 05.02.2008 13:00
 

Holky, děláte některá doma karamel????

Včera jsem viděla Kluky v akci, dělali Jahodový dezert s mátovým karamelem a zakysanou smetanou.

 

Vypadalo to dobře. Já chtěla zkusit jen ten karamel, že ho dám klukům na zmrzlinu, ale ulpívalo to na zubech až běda, čili postup zřejmě nesprávný grinning smiley .

 

Jestli si to dobře pamatuji, hodím sem ten recept.
nevímkolik jahod, rozkrájet asi tak na čtvrtky

50 gr cukru, 250 ml horké vody, citronová šťáva - nejprve nechat zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu, potom citr.štávu, tou ten karamel zesvětlá. Do toho pak nadrobno nakrájet asi hrst máty.

Krém:

zakysaná smetana, citronová kůra z jednoho citronu, strouhaná čokoláda (dle chuti) - smíchat dohromady.

Na talíř dát jahody, k tomu dát kupičku toho krému a lehce polít jahody karamelem. No mňam.

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 12 | další
    Aktuální stránka: 1 z 2
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 13:18
     

    Ivčo, odjakživa následovně:

     

    Karamel:
    5 lžic pískového cukru
    1 lžíce vody
    100 ml vody (nejlépe horké)

     

    V nějaké silnostěnné pánvičce nebo rendlíku necháš za stálého míchání zkaramelizovat cukr (hned zkraje přidat tu jednu lžíci vody, je to jakýsi urychlovací katalyzátor celého procesu), pak naředíš horkou na potřebnou hustotu. Tohle množství vody je tuším na tekutý karamel, dá se ubrat podle potřeby. Když se všechno nerozpustí, normálně natvrdo na mírném plamínku povařím. Zchladit, nějakou dobu lze i uchovávat.

    Bacha na přepálení cukru, pak už hořkne.

     

    Tip s citronovou štávou neznám, někdy zkusím, zatím jsem světlost (a i hořkosladkost) ovlivňovala jen stupněm karamelizace. Jo, ještě je nějaká máslová verze, tuším, ale taktéž prakticky bez zkušenosti.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Karamel

     
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 13:23
     
    Hanule, díky, zkusím. Já včera tu moji směsku zředěnou vodou nalila na nanuka, to ztuhlo a bylo to jak beton smiling smiley, to fakt nebylo nic, co by se dalo požít! grinning smiley
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 13:28
     

    Tohle je, Ivčo, takový, když chceš studeným polít vanilkovou zmrzlinu s oříšky mls smiley, tož onen typ. Se skleněným karamelem zkušenost nemám žádnou, nikdy mě nerajcoval. Přesně, vadí mi drcení mezi zuby.

    100 ml vody je hodně tekutka, dávám možná o fous míň.. když já se s karamelem patlám jen cca jednou ročně, paměť precizně neslouží. eye rolling smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Hanule (05.02.2008 13:42)
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 13:40
     
    Hanule, včera bylo hloupé a neprozíravé, že jsem dětem naslibovala hory-doly, že bude jako ten karamel. Ony pak pořád chodily, kde že je a já, že v koši, tož si představ jejich protáhlé dětské ksichtíky...sad smiley Musela jsem je pak uplatit alespoň tou vanilkovou zmrzlinou smiling smiley.
     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (05.02.2008 13:44)
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 13:44
     
    Neopravilas mi chybu smoking smiley winking smiley. No jo, chudák děti! Takové strádání. flower smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 13:52
     
    Hanulko, jak de vo žrádlo, nevidim neslyšim winking smiley spinning smiley sticking its tongue out
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 14:00
     
    Hele a nedává se tam málslo? Jinak dříve jsme si karamel dělali s bráchou...ale takový ten skleněný. winking smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 14:02
     

    Moni, do nějakého se máslo dává, to jsem objevila i na netu, ale to už je jakési mazlavé, spíš jako krém si to představuju. Taková ta klasika na zmrzku by měla být jen s tou vodou.

     

    No mě o tý výrobě povídej!!!! Já to dělala kdysi v dětství, zničenej kastrol, naštvaná máma a zhrzené dítě angry smiley

     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 14:06
     

    Anavi...nám právě máma jeden starší kastrol věnovala specielně na tyto účely... grinning smiley

    No jo, to je fakt s tím krémem. Hm, tak asi jen ta voda...ale je mi to divný...

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 14:09
     
    Včera se to zprvu zdálo nádherné, krásně to vytvářelo takový mřížky, jenže tím to taky skončilo. Vizuelní dojem dalece předčil chuťový grinning smiley
     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 14:41
     
    Jak psala Hanule, ten tekutý karamel na polejvání ještě rozvaříš ve vodě a pak tu vodu odvaříš na požadovanou hustotu. Já ještě přidávám trochu rumu. Skvělý na banán se šlehačkou a čokoládou.
    Trochu odbočím, ten karamel s citronovou šťávou se používal snad v arabských zemích na depilaci. Normálně se to tak dlouho zpracovává, až je je z toho tahavá zlatá lepivá hmota, ta se přimáčkla na inkriminované místo a pak strhne. Takový domácí depilační vosk.
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 16:48
     
    Mohu potvrdit, mám informace přímo od pramene winking smiley .
     
  • Autor: Keria
    Status: expert

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 17:12
     

    Karamel - MNAM...milujem v kazdej podobe!..

    Moja teta nam ako detom z neho vyrabala take tycinky zabalene v celofane, co sme olizovalimls smiley ...a este si pamatam ako v cukrarnach bezne predavali karamelove placky s orieskami a na vrchu poliate cokoladouuuuuu.....to sa hryzlooooomls smiley - cukraren sme mali hned vedla a ja som tam bola pecena-varenaa...a tieto placky boli moje najoblubenejsie!!!.

    Tiez som si zacala robievat karamel ako decko...aj dodnes obcas , ale uz menej..hihi, predsa len zuby dostavali na tom zabrat..

    (...takze moje experimenty:

    - roztopeny karamel som naliala do vyssieho kastrola so studenou vodou, vodu potom hned zliat... .Pozor, je to nebezpecneee, lebo to prska az hroza!!!...ale vysledkom je take "kapani" - dost sklovite, ktore je krehkejsie..a teda nemusi sa hryzt, vhodne je napr. aj na drtenie )

    - tekuty karamel sa vyleje na dosku - trochu natretu maslom a necha sa chladnut - este nie celkom stuhnuty sa moze nakrajat na mensie kusky

    - do karamelu sa naleje ( len ) trochu sladkej smotany a necha sa rozpustit a znovu trochu odparit- a potom sa postupuje ako hore, karamel je vtedy podstatne makksi

    - na posypanie pouzivam drteny karamel - tlcikom na maso .

    - na polievanie tiez zriedeny vodou, ale da sa aj mliekom, alebo smotanou..

    -maslovy nerobim,ten mi nikdy nechutnal - aj ten smotanovy len obmedzene.. 

    S horucim karamelom naozaj neradno si zahravat - UF - velakrat mi z neho odprsklo a v momente je z toho pluzgier .....aj ked sa do horuceho nieco pridava , dtto davat velky pozor - kypi to, prska!!..... takze radsej s nim manipulovat "z dostatocnej" vzdialenosti a az po par minutach..

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Keria (05.02.2008 17:14)
     
  • Autor: jabraka
    Status:

    Re: Karamel

    Datum: 05.02.2008 17:34
     

    V cukrárnách jsou na prodej pod názvem "Marokánky".

    Pokud chceš karamelky vskutku dobré,dej do hrnku několik lžic krystalového cukru a lžíci másla a pár kapek citronové šťávy.Pak to vraž do MW a ohřívej pod dohledem,až obsah začne hnědnout.Pak rychle vyjmi a rychle ochlaď třeba do kovových formiček.

    JABRAKA

     
Stránky:  12 | další komentáře>>
 
 
Podobné příspěvky
Diskuze: Pečení je radost Jak jste objevili Week?  
 

Samožerky180g hr.mouky, 1 prdopeč, 120g mouč.cukru, 100g tuku, 180g solamylu, 1 vejce, 1 lžíce mléka, vejce na potřeníKrém:250g másla, 200g mouč.cukru

Autor: Mona - 08.08.2006 11:31
Rubrika: Moučníky - Komentářů: 300

Abychom si udělali představu, kdo odkud přichází :), tak navrhuji tuhle malou anketu - kdo vás sem poprvé nasměroval. Mě jedna z vás, livingářek, ale

Autor: Anavi - 26.02.2007 08:09
Rubrika: Internet a PC - Komentářů: 199
 
Blog: Rady a porady tety Zlaty Návod na šitý náramek.  
 

L e v a n d u l e - A její blahodární účinky. Pro podrážděnou pleť -proti lupům,(1 lžíce květů na O,25 l vody po umytí hlavy pouze vmasírovat do p

Autor: balanclady - 19.10.2007 05:32
Rubrika: Rady a porady tety Zlaty - Komentářů: 5

Autor: chrasteva - 04.01.2015 14:14
Rubrika: Záliby a volný čas - Komentářů: 0
 
Galerie: Červen jako...   
  Červen jako...
Autor: Otazka - 15.06.2009 18:46
Rubrika: Užitková zahrada - Komentářů: 4
  
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Moučníky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.