úterý 21. května, 15:36 Svátek má Monika
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Tiramisu po česku
Tiramisu jsem ještě dělat nezkoušela, ale jak to tady čtu, brzo se na to vrhnu - už teď se mi sbíhají sliny
Re: Tiramisu po česku
Re: Tiramisu po česku
Pročítala jsem si to tady, protože bych chtěla zkusit udělat tiramisu. ...došla jsem k tomu ale úplně z opačného konce...Včera jsem vyzkoušela recept, jak si doma vyrobit Lučinu ( kterou, jak jsem četla, používáte jako náhražku za mascarpone).
Musím říct, že domácí lučina je fantastická a navíc vyjde podstatně levněji, než mascarpone nebo pomazánkové máslo nebo kupovaná lučina.
Použila jsem : 4 velké ( ty největší) kelímky bílého jogurtu ( 10- 18% tuku- běžně se prodává v Lídlu))
1/4 l smetany nebo šlehačky ( zakysanou smetanu ne)
V kastróle všechno promíchat, malinko osolit a to je vše. ....stačí už jen nalít do cedníku , který vyložíme řidším plátýnkem a necháme přes noc odkapat. Z tohoto množství je úplně plný cedník lučiny.
Protože pravé mascarpone je hodně tučné, musí se použít hodně tučný jogurt a smetana. Je to vynikající ...
No a kdo má rád Lučinu a nechce dělat Tiramisu, může jogurt po smíchání se smetanou trochu více osolit a přidat cokoliv, na co máte chuť: česnek, na jemno nakrájenou cibulku, čerstvou pažitku nebo čerstvou nasekanou bazalku ( vynikající).
A kdo to chce mít nízkokalorické, použije pouze 3% jogurt a plnotučné mléko... a k tomu četstvý chleba....mňam...
Re: Tiramisu po česku
Marjánko, to je náhoda- právě mi v kuchyni odkapává. Jestli se povede, jistě si to zopáknu, jelikož Lučinu mi hodně chutná
www.chlupatarad..
Re: Tiramisu po česku
tak přidám se se svojí troškou do mlýna:
já ho dělám taky a u nás mizí závratnou rychlostí, je to rychlý a v létě moc osvěžující moučníček atady dávám nás recepis:
2 x almette bez příchutě
2 x šlehačka na šlehání
podle chuti trochu moučk.cukru
vše společně v míse vyšlehat do krému (vše najednou)
cukrářské piškoty - namáčím v hodně silné kávě s velikánským panákem rumu - nesladím, naskládám do dortové formy, na to dát vrstvu krému, zase namočené piškoty v kávě s rumem, trochu je rukou umáčknu, zase krém, zase piškoty a nakonec krém, uhladím a popráším kakaem. Dát do lednice aspon přes noc uležet. Krásně voní smetanou, kakaem, kafíčkem a rumíčkem. Nedělám to moc sladké, my to rádi trochu navinulé tím smetanovým almettovým krémem, ale kdo rád sladší, přisladí si.
Je to výborný!!!
Re: Tiramisu po česku
Lučinu taky dělám a taky už mě napadlo použít jí na místo mascarpone. Ale zatím dělám z jogurtů 3,5% a smetany 12%. Mažeme to na pečivo, tak aby to nebyla zas až tak velká kalorická bomba.
Re: Tiramisu po česku
Já jsem ho zkoušela víckrát ale moc se mi nepovedl.Asi ho neumím.
Re: Tiramisu po česku
Já jsem jednou dělala poctivé tiramisu podle Itala, dětem to moc chutnalo, mě to moc neoslovilo.
[www.toprecepty.cz]
Jinak dělám to tzv. falešné tiramisu, což mi chutná asi víc (no nejsem z Itálie, tak mám jiné chutě)
[www.week.cz]
Re: Tiramisu po česku
Věrko, tohle tiramisu je v naší rodině nej dezert , dělám ho min. 2x do roka .
Přijde mě oproti těm "falešným" takové nadýchanější, lehoučké Já jsem ho objevila přímo na webu u Itala , to tvé z topreceptů je to samé.
Ale chápu, každému chutná něco jiného...
Ale pokud někdo nechce zkusit z Mascarpone kvůli ceně, tak si nemyslím, že ta jiná tiramisu vyjdou až tak levněji, Když čtu dvě šlehačky, lučina nebo x smet. sýrů , pomazánkové máso - nebo tvaroh a já nevím co ještě, tady se koupí dvě krabičky Mascarpone á 37 Kč a 5 vajíček .
Re: Tiramisu po česku
Já dělám z tučné zakysané smetany a když narazím na výhodné mascarpone tak ho koupím. ale bez vajíček, to pomyšlení na syrová vejce v tom, by mi to kazilo ale jinak tiramisu milujeme, většinou se chladí jen par hodin
Re: Tiramisu po česku
No upřímně jsem ze syrových vajíček měla strach, ale vyšlehaný vaječný žloutek s cukrem v dětství byla ta nej pochoutka a i sníh z bílků není nic nezdravého
Ale dala by se vajíčka vyšlehat a přejít varem nad parou, to samé bílky.
Re: Tiramisu po česku
Když to už by byla zase práce navíc
Re: Tiramisu po česku
Proto to nedělám a pevně doufám, že že salmonela z vajec je už vymýcená
Re: Tiramisu po česku
Dělala jsem tiramisu z doma dělané lučiny a je to skvělé. O ceně ani nemluvím - 2 ks 0,5 kg jogurty ä 10,- Kč, jedna šlehačka 33% do lučiny k jogurtům a jedna ušlehaná potom k hotové lučině. Takže 0,5 kg náplň vyšla na necelých 50,- Kč.
( Brno, 250m n.m.)
Re: Tiramisu po česku
Já koupila v akci italské za 60,- 2X a vykašlala jsem se na dělání. Můj čas je dražší než koupit hotové
Re: Tiramisu po česku
Iviku, vždyť udělat Lučinu je záležitost 5 minut. A mascarpone za 30,- jsem u nás nikdy neviděla ani náhodou. Máte kliku, že se u vás dá tak dobře nakoupit