pátek 10. května, 00:33 Svátek má Blažena
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Nápoje
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečený čaj
Věrko, určitě upeč, ale s cukrem opatrně. Já příště už rozhodně celou dávku podle úvodního receptu dávat nebudu. Je to fakt moc sladký. A to si myslím, že žádné z použitého ovoce vysloveně nebylo nějaké sladké.
Pokusím se do mrazáku nastřádat nějaké ostružiny. Dají čaji krásnou barvičku.
Re: Pečený čaj
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečený čaj
555 on ten cukr je tam hlavně jako konzervace myslím, možná dát víc rumu navrch tak bych se nebála. Jinak dávám kilo na dvě kila ovoce, míň bych se bála, právě kvůli tomu, že se nesteriluje. Jo a nebo pak dát cukru méně a sterilovat. Něčím to musí být ochráněné.
Re: Pečený čaj
Já jsem dělala minulý týden jablečno ostružinový, má fakt krásnou barvu, je tmavě červený, skoro černý. Dala jsem tam sáček vanilkového cukru a pak od oka dosypala krupicovým, určitě méně než je v receptech. Zato se mi tam ucrclo trochu víc rumu , ten jsem dala po vytažení z trouby těsně před plněním. Tak snad se to tím rumem dobře zakonzervuje.
Re: Pečený čaj
Místo doporučeného množství 100 ml na 2 kg ovoce dávám 250 ml rumu
Re: Pečený čaj
Já dala rumu asi 2 dcl.
Re: Pečený čaj
Helenko, vypadá to velice pěkně .
Já dnes obrala vic jak 2,5 kg ostružin a nechtělo se mi dělat s marmeládou - proč taky, máme jí dost a včera jsem dělala z 3 kg směsky broskve, mirabelky a švestky marmošu - proběhla jsem zahradu, sebrala nějakou padanou broskev, utrhla švestky, mirabelky, ringle, hrozny modrý portugal a muškát, zbytek angreštu, pár jablek a výsledek je z 5 kg ovoce se peče čaj .
A to jsem říkala, že letos zavařovat a marmeládovat nebudu.
Jo, 6ti platová sušička je plná jablek na křížaly. No nejsem cvok ?
Re: Pečený čaj
Proč cvok? Zpracovat se to musí, když už se urodilo.
Já myslela, že už taky nic letos zpracovávat nebudu, ale broskve narostly, tak s nimi musím něco udělat.
Re: Pečený čaj
Bbčo to bude pochoutka - samé dobrůtky jsi tam dala. Kolik jsi dala cukru na těch 5 kg ovoce?
Moje teta dělala v minulosti marmeládu myslím z ostružin a broskví a byla
Re: Pečený čaj
Helenko, dala jsem 2,5 kg a trochu kys. citronové. Taky jablka byla kyselejší. Podle ochutnání se zdá být dobrý, i když já ho moc nemusím. Když čaj tak černý, zelený nebo bylinkový a když ovoce, tak zavařeninu, marmošu nebo syrové .
Ostružinovo broskvovou marmeládu mám ještě loňskou.
www.chlupatarad..
Re: Pečený čaj
tak já taky pekla....určo přes dvě kila ovoce - vše co jsem našla v mrazáku - černé i žluté maliny, ostružiny, meruňky, švestky, jahody, borůvky zahr., červený i černý rybíz, tak 250g cukru a je sladký až až!!! vůbec si neumim představit tam dát kilo!!! dávala jsem hnědý, třtinový, pak tak 250ml rumu, jeden vanilkový cukr, hrst hřebíčků, sáček celé skořice, asi 4 dřevíčka....vše najednou, upekla tak 40 minut, vůbec mi to nekypělo, jen se to jako probublalo....kráááásně to vonělo po celym baráku
a dala jsem to do skelnic, jenže jsem neměla malý, tak mám dvě velké od červené řepy a jednu malou od jogurtu....obrátila dnem vzhůru a pak zas zpět....a jsou v lednici, snad to vydrží....
Re: Pečený čaj
Tak jsem o víkendu načala hned ten svůj "první". Ono to má trochu rosolovitou konzistenci. Je to normální? Použila jsem ho jako přeliv na dort zakončený vrstvou zakysané smetany a hned jsem musela rozdávat recepty.
Re: Pečený čaj
555: Rosolovitý jsem ho nikdy neměla, nenapadá mě, co by to mohlo způsobit. Ale pokud to je jedlé, není co řešit, ať už se to klepe nebo neklepe
Taky jsem to občas použila do dortu za studena s piškoty a zakysankou, ale musí se toho dát s rozumem, jinak to bylo dost sladké.
Re: Pečený čaj
Ivčo, já jsem dala jen takový cákaneček na povrch té zakysanky a bylo to .
On není úplně rosolovitý, ale není to tekuté jako kompot-ta šťáva je hustší.
Re: Pečený čaj
Rosolovitost závisí na použitém ovoci a stupni jeho zralosti, přezrálé rosolovatí hůř a třebas jablka rosolovatí dobře.
Já dnes otrhané broskve jen očistím a dám do mrazáku, čaj udělám, až budu mít víc času.
Re: Pečený čaj
Věrko, díky za objasnění.
Už mám nastřádaný asi litr ostružin, tak vydrží v mrazáku až budu dodělávat ten současný. Pak přikoupím další ovoce. Ten litr stejně rozdělím na 2 várky pečení. Ony ty ostružiny fakt dodají krásnou barvu.