sobota 21. září, 02:55 Svátek má Matouš
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Teplá kuchyně
hodnocení: 4.50
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Takže jeden nezdravý a obyčejný námět s příchutí uzeniny a kyselého zelí
Původně se samozřejmě jednalo o vzácný recept, leč byl barbary postupně seškrtán na nouzovou variantu, která se ovšem stala také nejoblíbenější.
Množstevní poměry surovin jsou proměnlivé, žádná věda, dávkujte zkrátka podle obliby, potřeby či momentální dostupnosti jednotlivých komponent.
Ze čtyř, pěti, šesti špekáčků stáhneme slupku, napižláme je na kostičky a nasucho pořádně vypražíme na pánvi (vlastního tuku mají dost a dost). Vyjmeme výpečky z omastku, ve kterém následně dvě velké cibule nadrobno pokrájené a sáček/sklenici scezeného kysaného/sterilovaného zelí ( - přichutíme několika polévkovými lžícemi sojové omáčky - ) dusíme spolu po rozumný čas (je-li podlévat třeba, možno právě lákem ze zelí). K závěru dušení přidáme zpět výpečky z uzeniny, jen co se vmíchat stihnou, a uvařené těstoviny (kolínka/vřeténka/vrtulky, v množství třebas necelý sáček půlkilový - zejména oceníme-li zbytky ve spíži pro další realizace ). Dle potřeby dosolíme. Směs přemístíme do zapékací misky/na plech a zalijeme jedním nebo dvěma kelímky zakysané smetany. Klasicky zapečeme.
Douška: Výsledek je rozsýpavý, nečekejte kompaktní konzistenci .
D 2: V originále v kořenících přísadách ještě navíc vegeta/podravka.
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Hanulko,
to je báseň v próze.
Hned mám na to chuť.
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Ještě vnutím trochu teorie:
[www.food-info.net]
té cizojazyčné
[zahradil.info]
a takový výchozí rozcestník do světa
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Zástupce léta, kříženec salátu a hlavního jídla
Přibližný rozsah ingrediencí v hrubém odhadu (dělá se víc než od oka, netuším reálné dávky):
těstoviny velkých tvarů (mušle), cca půl, tři čtvrtě sáčku
eidamu, kolik máme, řekněme v rozmezí (alespoň) sta až dvou set gramů
balkánský sýr, toho obdobně
rajská jablíčka, v optimálním případě množství objemově srovnatelné s navařenými těstovinami
cibule (dle chuti)
pepř
sůl
Ve slané vodě čerstvě uvařené mušle opepříme (nešetříme) a zatepla promícháme s nastrouhaným eidamem, který se tím pádem podaří trochu rozpustit. Přidáme tenké kroužky cibule. Srpky zralých rajčat zdvojnásobíme objem budoucí krmě.
Povrch zasněžíme nahrubo nastrouhaným balkánem.
Podáváme bezprostředně, vlahé.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Anirybaanirak
Těstoviny se sýrovou omáčkou rajské chuti
Námět už tu sice je v diskuzi "Co z taveného sýru", ale v jedné z konkrétních podob přepisuji i do domovského tématu
(systematik)
Sociální varianta:
V rozpálené silnostěnné nádobě rozpustíme v troše vody 100g výhodně zakoupeného či jinak zaopatřeného smetanového taveného sýru.
Zatímco se sýr roztavuje, přihodíme 3 - 4 stroužky (podle velikosti) najemno pokrájeného nebo nožem rozdrceného česneku.
Pozorně vmícháme 1 plechovku pomodori pelati (rajčat ve vlastní šťávě) a směs všemožných právě nám po ruce dostupných bylinek vhodných pro kuchyni s přídechem Itálie v množství hojném. Pokusíme se dosáhnout oku libé relativně homogenní konzistence.
Ošperkujeme přídavkem soli a prohřejeme (nevaříme jako prádlo).
Podáváme designově naservírováno, s těstovinou vhodného tvaru.
Kupříkladu tyto (po estetické stránce plně vyhovující)
[www.food-info.net]
Výsledné množství odpovídá 2 porcím omáčky (na 1 osobu 100 g těstovin suché hmotnosti před navárkou) v střídmém dietním režimu (rozuměj žádné přežírání ). Kalorickou hodnotu vám tu počítat nebudu, určitě je ukrutná (do tabulky čokolády se vejdete).
Opomněla jsem uvést, že můžete přisvěžit pár kapkami šťávy ze skutečného citronu.
(Evina)
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
zdravím, nemáte prosím někdo nějaký odzkoušený recept na sladké lasagne?
Díky
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
V létě dělám úplně jednoduchý těstovinový salát.
Dám vařit vrtule, mezitím nakrájím rajčata, okurky, trochu papriky (nemám ji ráda, tak dávám jen malinko, aby v tom něco křuplo ). Pokud se něco takového nachází v mé lednici , nakrájím do toho i šunku a na kostičky eidam. Umíchám dresing z bílého jogurtu, majolky (cca půl na půl), přidám lžíci hořčice, koření Ceasar nebo koření Jogurt s koprem od Kotány a vmíchám do vychladlých těstovin. Já i návštěvy konzumujeme v nadměrném množství
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Tak neviem,či to sem patrí,ale už tretí deň sa snažím vyrobiť sušené rajčata. Cez deň ich suším na slniečku,večer vždy trošku prisuším v horkovzduš.rúre. Chcela by som ich naložiť do oleja. V prípade úspechu budem informovať,ak neuspejem,poanglicku sa vytratím.
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
Dneska jsem si k obědu udělala trochu lasaní neb je doma nikdo nemusí, ale byla to bašta.
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
A tak to já bych si dala hned, jenomže u nás je nikdo neudělá.
O lasagních nasladko slyším poprvé. Vůbec netuším v jakém stylu nasladko, jakože co je náplní?
Anny, i patří, to je zajímavý experiment. Případně to patří asik do Konzervace. (Né že by to bylo podstatné.) A když už tak kecám vedle, čím dál tím víc mě baví vyrábět povidla. Fascinuje mě, jak moc materiálu potřebuju, abych ve výsledku měla tak málo many nebeské.
Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy
hanule parádní téma, v těstovinách jedeme tak 3x do týdne my je fakt rádi. ale recept...hmm to je těžké většinou je to improvizace. Klasiku s bolonskou omáčkou zná každý, plus z ní dělám i lasagne,oblíbené jsou ted ty aglio olio (či jak se to píše) to je jen pár kvalitních surovin a hotovo -oliv.olej, česnek, chili paprička, parmezan a dobrý špagety al dente my těstovky vaříme fakt často až mě ted žádný recept nenapadá jo taky jsou dobrý s makrelou a koprovo smetanovou omajdou