sobota 25. května, 14:32 Svátek má Viola
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Užitková zahrada
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: REBARBORA
Dostala jsem rebarboru, měla bych se dokopat k nějakému pečení. Mám takový složitější recept s tvarohem a pudinkem, do toho se mi nechce, tak bych udělala obyč drobenkovou. Myslíte, že tam můžu na kostičky nakrájet tu rebarboru a dát péct, aniž bych ji trochu povařila?
Re: REBARBORA
Re: REBARBORA
Já nevařím, nakrájím na kousky, posypu skořic. cukrem a drobenkou. Dávám pod to tvaroh a je
Re: REBARBORA
Ivčo, taky to nespařuju a nakrájím rovnou na koláč. Dělám to buď jako vnitřek mezi dvě placky linecých řezů nebo drobenkový koláč. Do obojího dávám skořici a dost cukru.
Re: REBARBORA
Anavi, nezapomeň sloupnout ta vlákna
Re: REBARBORA
Arturko, díky, naštěstí jsem již s rebarborou pracovala . To by fakt nebylo moc dobré,viď?
Re: REBARBORA
už jsem z rebarbory dlouho nic neělala, ale mám ji u kompostu a je tam obří. Pamatuji ale, že jsem ji soupla, nakrájela na malé kostičky a v cedníku spařila horkou vodou. Pak dala hafo drobenky.
Re: REBARBORA
Včera jsem ji ani nespařila, nakrájela na drobné kostičky, v míse promíchala s vanilkovým cukrem a skořicí. Potom jsem nalila na plech těsto, lžící po něm rozhrnula jednu vaničku tvarohu, do toho vysypala tu oslazenou rebarboru, na to drobenku a ta si je
Re: REBARBORA
Dneska dala Kuchařka ze Svatojánu tenhle recept na FB
250 g reveně oloupeme, nakrájíme na kousky a promícháme s 200 g cukru. Necháme odstát, aby reveň pustila šťávu, a zatím uhněteme drobenku z 50 g polohrubé mouky, 25 g ovesných vloček, 50 g cukru, lžičky skořice a 50 g másla.
Do mísy s revení vmícháme 125 g bílého jogurtu, 1 celé vejce, 3 lžíce dobrého oleje, 100 g hrozinek, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičk...u jedlé sody, 100 g celozrnné špaldové mouky a 100 g hladké bílé mouky.
Hlubší koláčovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a rozprostřeme do ní těsto. Posypeme drobenkou a pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Špejle zapíchnutá do těsta se nesmí lepit. Necháme zchladnout a krájíme.
Vzhledem ke smutným očím veganů v rodině jsem musela udělat totéž ve veganské verzi: jogurt jsem nahradila mandlovým mlékem, vejce lžící pomletého lněného semínka a máslo kokosovým olejem.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: REBARBORA
Víte, že by se rebarbora neměla od června používat, má pak prý už moc té kyseliny.
Re: REBARBORA
Já mám radost, že mi konečně roste. Zasadila jsem už předloni maličkou sazeničku a vypadalo to, že zmizela, ale nakonec loni nějak přežívala, ovšem nevypadala moc živě. A letos se najednou objevily dva velké listy! Na sklizeň to nebude, to si budu muset někde koupit nebo vyloudit, abych koláč zkusila, ale příští rok už snad budu mít vlastní úrodu. Jájo a nebudu se moc trápit tím, jestli není už pokročilá doba, protože si ho udělám max. jednou.
Re: REBARBORA
.... já si s ní udělala štrůdl
Re: REBARBORA
A já jsem dnes měla u mamky rebarboru v žemlovce místo jablek.
Re: REBARBORA
Mně před lety upozorňovala sousedka, že na rebarborový koláč se má přidávat tvaroh aby se to kyselé potlačilo . Tak když tvaroh mám, dávám, když nemám tak si halt řeknu ...příště....
Re: REBARBORA
Tady jsem stáhla poučení, proč je vysoký obsah šťavelanů v rebarboře při větší spotřebě škodlivý:
"Abychom snížili negativní účinky kyseliny šťavelové, kombinujeme potraviny s vysokým obsahem této kyseliny s bohatým zdrojem vápníku (mlékem nebo mléčnými výrobky) např. špenát připravujeme s mlékem nebo smetanou, rebarborový koláč pečeme v kombinaci s tvarohem."
Re: REBARBORA
já dělám koláč bez tvarohu, rebarboru pořádně spařím, osladím a je dobrá. Nikdy nikomu nic nebylo. A dávám buď drobenku nebo polívám smetanou.