Na recepty probírané zejména v Co dnes vaříte.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Děkujeme! 
Obsah (formou abecedního seznamu, průběžně aktualizovaný):
Způsob zařazení volím citem podle toho, zda se mi zdá stěžejní typický název, surovina anebo produkt. Je pravděpodobné, že ne všude usoudím správně, vše se dá opravit, jsme ve výstavbě.
Kdo první dodá recepturu od kvé, bude polit napěněným pivem.
A
B
Brambory na pivu/FrajerHubert/2
Brambory šťouchané podle Apetitu/Stano/3
C
Č
D
Dip/čatní - Omáčka ke gril. masu/drahus/3
Ď
E
F
Fazole podle Emila (bretaňské)/Majka/1
G
H
Hašé/daga/2
Hluchec/555/2
Hovězí pečeně na mrkvi a cibuli/skrblice/1
CH
I
J
Jablečné knedlíčky/gabca/1
Jogurtové řízky/mihule/1
K
Knedlíky bramborové dle receptur/suee/2
Knedlíky bramborové od oka/Hanule/2
Knedlíky bramborové ze syrových brambor a rohlíků/skrblice/2
Knedlíky kynuté houskové/Majka/3
Knedlík kynutý s citronovou kůrou /sony/3
Knedlíky kynuté s borůvkami /Majka/4
Knedlíky ovocné (tvarohové)/Anavi/1
Knedlíky ovocné z odpalovaného těsta/Hanule/1
Knedlíky špekové/SPIKE/1
Knedlíky špekové srazové/Maca/1
Koláče rychlé (z toustového chleba)/balanclady/3
Kotlety na smetaně/Anavi/3
Králík/kuře na šalvěji/FrajerHubert/2
Králík podle Johanky/Johanka/3
Krušnohorské bramble/Arturka/2
Kuřecí kapsa plněná/Stano/3
Kuřecí nebesa/Stano/2
Kuřecí stehna/Keria/1
Kyselo krkonošské z pravého kvásku/suee/3
L
Lasagne boloňské/daga/2
Lívance s jablky/Majka/1
Langoše z kefíru/Sony/4
M
Mrkev dušená s hráškem/Majka/1
N
O
P
Papriky plněné bezmasé/SPIKE/2
Pizza pravá italská/František/4
Polévka dýňová s červenou čočkou/peefko/3
Polévka hrášková/Majka/3
Polévka mrkvová s červenou čočkou/suee/1
Polévka pórková s kuřecím výpekem/Hanule/3
Q
R
Rizoto šafránové/terka/1
Ř
Řízek dvojitý v trojobalu/Anavi/3
S
Salát cuketový/SPIKE/2
Salát těstovinový jednoduchý/Anavi/1
Salát vrstvený/SPIKE/2
Š
Škubánky bramborové/SPIKE/2
Špagety červené/daga/3
Špalíčky bramborové/jaja99/2
T
U
V
Vepřové na pórku (á la čína)/daga/3
W
X
Y
Z
Zelňačka "weekovská" (červená)/Anavi/3
Ž
Upraveno 15 krát. Naposledy upravil Majka (26.07.2019 10:26)
Bramborové špalíčky - Jájiny
Autor textu Jája:
Bramborové špalíčky
Majko na to recept není :-). Uvaříš hrnec brambor, já je sleju do jiného hrnce (v tom je pak vařím, samo vodu ještě přidám a dosolím) tak jak vařící jsou je kvedlačkou rozšťouchám najemno a zasypávám hrubou moukou podle potřeby, přidám 1-3 vejce podle množství. Když je těsto tak jako modelína vyklopím na vál, podmoučím a a rozdělím tak na osm dílů. no a vyválím přiměřený válečky nakrájím a už se vaří voda házím a po vyplavíní tahám, nejlíp je je promaštovat smaženou cibulkou a nebo prosýpat vrstvy hotovým zelím. Míň jak takovou tu starou plechovou zadělávací mísu jich nemá cenu vařit :-)
Jinak špalíky je inspirace z weeku. Jsou to bramborové knedlíky, ale z těsta se udělají válečky a ty se nakrájí na "špalíčky". Vaří se to líp než knedlíky i to líp vypadá.
JJ špalíčky jsou jistota, nestane se , že by uvnitř byly nedovařené, jak vyplavou chvililinku je nechám a tahám ven. Nikdy nezbydou
. Miluje je každý i já se díky nim naučila jíst bramborové knedlíky (měla jsem je zhnusené ze školní jídelny, tam bývaly mazlavé a hnusné) .
Těsto se dělá ještě z horkých brambor, že mě ještě při vyvalování pálí prsty, to je fakt důležitý, zřejmě se spaří mouka a špalíšky jsou lehké a měkounké.
Bramborové špalíčky - Jájiny
Krušnohorské brambrle
Autor textu Arturka:
Krušnohorské brambrle
0,5 hladké mouky, 0,5 tvarohu 0,5 kg cibule, mléko, sádlo,sůl, pepř
Prvně si na sádle osmažím cibulku do zlatova. Cibuli krájím na větší kousky ( asi tak jak krájím půlku cibule na takové lupínky, které rozdělím od sebe)
Mouku s vodou spracujeme v těsto, osolíme, opepříme, vyválíme placku a vykrajujeme kolečka.
Uvařené brambory rozšťoucháme, smícháme s 0,25 kg tvarohu, osolíme, opepříme.To je nádivka, kterou dáme na kolečka, přeložíme a spojíme jako taštičky.
Vaříme ve vroucí vodě, když vyplavou, jsou hotové. Dají se do usmažené cibulky a tím se neslepí.
Potom naředit druhý tvaroh s mlékem a osolit. Tím se brambrlata polívají.
Bramborový knedlík od oka (nejen) v páře
Autor textu: Hanule
Bramborový knedlík od oka v páře
Holčiny weekovský,
osoby mého ražení, tj. ty, které by měly být vpuštěny do kuchyně jedině tehdy, když se chcete někomu pomstít, bramborový knedlík čas od času vypotí. (Taky ne dlouho). Mé chabé poznatky a finty:
1. Vždy z vychladlých brambor, jak je uváděno, má to sakra důvod. Kromě šílené lojovatosti při strouhání těch ještě trochu teplých značný vliv na tragickou výslednou konzistenci, prověřeno v časové nouzi.
2. Objem moučné složky by měl odpovídat 1/3 objemu nastrouhané složky bramborové. Přičemž:
Celkově se mi osvědčilo napoprvé vyzkoušený poměr hrubá mouka: hrubá krupice 1:1, takže to už jsem neměnila.
Vždycky tam vrznu pro sichr, protože typ brambor není jistý a většinou mám asi béčka, dvě vrchovaté lžíce bramborového škrobu.
(Solím málo, to kvůli malé, čili dávám soli asi méně, než by se mělo (dávám jen 1/2 lžičky)... Spojím jedním vejcem na nějakých těch 6 - 7 středně velkých brambor.)
4. Při tvarování šišek si pomohu tím, že je podsypu, nesnažím se už zapravovat další a další mouku.
5. No a hlavně, vařím v páře, hrdinně si říkám, že šetřím vodou, navíc jsem tak ze zbabělosti začala a knedle byly tak dobré, že nevidím důvod, proč si vůbec ničit nervy riskantními pokusy s podvodní klasikou. Tak těch 20 - 25 minut.
(Již ozkoušeno, že je lze hodit i do vody, ale z páry mi subj. přijdou lepší.)
Krájím-li čerstvé, krájím nití.
Přikládám fotky těch povedených nastopro.
...................................
Další tipy z diskuze:
6. Obalovat v bramborovém škrobu, je to kvůli neovaření povrchu.
7. Při použití pařáčku potřít tento slabou vrstvou sádla proti přilepení.
Bramborové knedlíky dle receptur teplých pokrmů
Autor textu: suee
Bram.knedle dle receptur teplých pokrmů:
1100g brambor
1vejce
200g hrubé mouky
200g dětské krupičky nebo krupice
sůl
Přesně jak píše Vladka, jak se začne dělat těsto už nesmí čekat!!to je asi jediné na co si dávám pozor...
Já vařim pro nás 2 z půlky (tohle je údajně na 10hospodských porci) ale stejně dávám 1menší vejce.
Používám ještě fígl moji mamky, že šišky či knedlíky obalím v bram. škrobu..jen tak lehce, ani vlastně nevím proč

Vojtíšek snědl v neděli po svém mimi obědě ještě 4bram.knedlíky s náma, tak asi začnu vařit z plné dávky
Bramborové knedlíky ze syrových brambor a rohlíků
Autor textu Skrblice:
Bramborové knedlíky ze syrových brambor a rohlíků
Strašně dobrý jsou bramborový knedlíky ze syrových brambor a rohlíků.... kolik středně velkých bramborů, tolik rohlíků. Syrové brambory se nastrouhají (ručně nebo v robotu) a k nim se přidají na kostičky nakrájené rohlíky. Dle chuti osolíme (ne moc), vaří se v osolené vodě, a těsto musíme rukama řádně uhňácat
... , dělám kulaté knedle do dlaně, nikdy nezbydou... ani studené.
Nedává se ani mouka, ani vajíčko, jenom brambor, rohlík a trochu soli..... vejce a mouka jsou v rohlíku. A fakt chutnají každýmu, kdo je ochutná... jsou podobný jako chlupatý knedlíky, jenom jsou takový nadýchanější. A hlavně jsou strašně rychle hotový.
Brambory strouhám na jemno... posledně jsem je úplně rozmixovala v robotu a taky byly dobrý. Rohlíky nakrájím normálně na kostičky, jako do kynutých knedlí. Stejně je při tom hňácání úplně rozmělníš, aby se spojily s bramborama.
Další rada:
Fakt žádná mouka a rohlíky nemáčet. Nasajou vodu z brambor. Já je vždycky obalím v solamylu a jak píše Iriska, nerozpadnou se a jsou úžasný
Rohlíky ideální den , dva - starší.
Fakt to je tak jednoduchý, nekecám a jsou moc dobrý... něco jako chlupatý knedle, ale jsou nadýchanější. A už jsem dávala i čerstvé rohlíky a žádný rozdíl jsem neviděla. Jenom to chce opravdu pořádně rukama uhňácat... až se ti vytvoří celistvější hmota, z které potom dělám menší kulaté knedlíky (do dlaně), uvařené jsou asi za 10 min.
Škubánky
Autor textu SPIKE - Věrka :
Škubánky bramborové
Uvařit oloupané a nakrájené brambory ve slané vodě, slít (ale ne úplně, trochu vody nechat), vařečkou udělat mezi brambory díry až ke dnu a nasypat tam hrubou mouku (přiměřeně), přiklopit a nechat chvíli propařit. Pak pomocí šťouchadla propracovat do hladka. Lžící namáčenou do sádla uškrabuji kousky. Já to jím jen tak, osolené, ještě trochu omaštěné sádlem, pokud mám, přidám i škvarky. Někdo je sype mákem, někdo dává tvaroh.
Těsto, které zbyde, nechám vychladnout a udělám vyšší placičky a opékám na oleji do červena. Věra
Škubánky od irisky: Škubánky od Vladky - opečené:
Hluchec
Autor textu: 555
Hluchec
6 středně velkých brambor, nastrouhat na jemném struhadle a vymačkat (nemusí to být moc důkladně).
0,5 l mléka (trochu odlít na kvásek - kostičku droždí, cukr)
0,5 kg polohrubé mouky
2 lžíce oleje
2 vejce
celou palici česneku
20 dkg anglický (já dávám buřty)
majoránku, hrst soli, pepř
Nechat kynout, pect na vyšším plechu vymaštěném a vysypaném strouhankou. Já dělám tak 3 cm silný hluchec.
fotodokumentace: skrblice
Kuřecí nebesa
autor textu: Stano
Kuřecí nebesa
Do zlatova osmažená cibule na půlkolečka, k tomu na závěr prolisujeme několik stroužků česneku. Směs cibule a česneku na dno zapékací misky, na to poklademe maso například z horních kuřecích stehen, které jsme předtím nakrájeli, poněkud naklepali (není nutné), osolili, opepřili a smíchali s poctivou lžící hořčice. Tuto masovou kejdu poklademe na cibuli s česnekem. Následuje vrstva jedné skleničky majolky smíchané se strouhaným eidemem (možno lehce naředit mlékem, jen krapet, na konzistenci kaše). Navrch poklademe po obvodu zapékací misky plátky oloupaných rajčat a dáme péct. Pekla jsem asi 3/4 hodiny, v první fázi přikryté, posledních 20 minut odklopené, aby "čepice" zezlátla. Podáváme s hranolky nebo bramborem, možno i s kaší. Kdo neznáte, neváhejte, nebudete litovat. Je to orgasmické
!
Vrstvený salát
Autor textu: SPIKE
Vrstvený salát
Udělala jsem "vrstvený salát", který jsem ochutnala před týdnem u kamarádky a moc mi chutnal. To se dávají do skleněné mísy vrstvy převážně sterilované sladkokyselé zeleniny (červená paprika, hrášek, kukuřice, mrkev, celer - ty jsem sterilované neměla, tak jsem nastrouhala, chvíli podusila a osolila a přidala citron, vejce, šunka, ananasový kompot, jablko - oloupané a nadrcené přes kolečko na krájení brambor do salátu, žampiony, může být i eidam nebo hermelín, ev. i brambory). Vše se nakrájí na drobné kousky a vrství do průhledné skleněné mísy, každou vrstvu trochu stlačit, navrch polít majolkou (může se udělat lehčí forma s jogurtem nebo zakysanou smetanou) a posypat jemně krájeným pórkem. Myslím, že fantazii se meze nekladou, že se tam může kombinovat leccos. Nechat vychladit do druhého dne, jíst samotné nebo s pečivem. Věra
Králík/kuře na šalvěji podle Jendy
autor textu: jaja99
Králík/kuře na šalvěji a červeném víně podle Jendy - FrajeraHuberta
Hmm nenašla jsem.
Je to asi tak, dáš na pekáček kostku másla, osolené porce králíka (kuřete) na tom do červena opečeš, když mám čerstvou šalvěj tak dám tak 3 pěkné snítky, sušené přiměřeně tomu :-), naliješ litr suchého červeného (čím lepší víno tím lepší výsledek konání), bez dvoudecky cos během opékání masa musela ochutnat
no a pečeš a pečeš až je šťávy přiměřeně a maso se rozpadá. Jednoduché a geniální........
Nejlepší je to upečené na historickém pekáči Hubertovy maminky, v troubě mých kachlových kamen
.
Servíruješ doprostřed stolu se spoustou čerstvého chleba a honem usedáš aby na Tebe zbylo. Pohlreich by z nás měl radost.
Brambory na pivu
autor textu: FrajerHubert
Brambory na pivu
1 kg brambor
60 g slaniny
1 cibule
20 g másla
1 snítka rozmarýnu nebo šalvěj
2,5 dl piva
sůl, pepř
Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku a slaninu nakrájíme na jemno a osmažíme na másle. Přidáme rozmarýn nebo šalvěj, plátky brambor, dochutíme solí a pepřem a zalijeme pivem. Přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Nakonec brambory zapečeme v troubě na 200° asi na 5 minut.
Hašé domácí - od maminky
Haše
Cibulka, máslo, vařené vepřové maso plus vývar, hladká mouka, sůl, pepř, 2 vajíčka - to asi tak na 3-4 porce, na menší množství stačí jedno.
Na másle na drobno cibulku jen do sklovita - ne do hněda, zaprášit hladkou moukou - světlá jíška, na to nasekané hodně doměkka uvařené vepřové maso, může být umleté , ale nahrubo , podlít vývar a opravdu na slaboulinko podusit - tak 10 minut, pak dát 2 vajíčka a zamíchat . Vajíčka není smyslem, aby byla v haši vidět, ale na zahuštění a dochucení. Jinak sůl, pepř.
Pokud někdo dává do dušeného špenátového protlaku vajíčko,já jo, tak toto je to samé. Takže mamka říkala, že si dá vajíčka do středu haše, nechá je chvilku ztuhnout a pak teprve zamíchá, aby ta haše nebyla mazlavá, vajíčka pak ještě podusí.
Pokud by byla haše moc hustá, tak se dá trošičku naředit tím vývarem, naopak zahustit lze troškou strouhanky, ale pak povařit . Nejlepší je na začátku nedávat moc vývaru, při dušení , jak se dá to mleté maso na tu cibulovou jíšku, raději v případě potřeby podlévat.
Výbornou přílohou jsou prostě brambory.
Myslím, že nešvary jídelen zde byly řečeny a hlavně, haše je hustá , ne blátivá kaše , opravdu to lze prý přirovnat k prejtu, když opeču jitrnici a vymačkám.
A jeden ukradený obrázek z netu, až budu dělat, vyfotím nebo ráda uvídám váš
Babkaela popisuje tu svou haši - zapečenou , další varianta:
Haši dělávám taky, ale právě jako prejt, z masa z vepřových kostí (nebo spíš žeber) z polívky, koření jako do prejtu, rohlík rozmočený polívkou, ne moc, bez vajíčka, zapíct do remsky
, k tomu brambory, čalamádu nebo nějaký salát.
Plněné papriky (bezmasé)
autor textu: SPIKE
Plněné papriky (bezmasé jídlo)
Na olivovém oleji nechat zesklovatět nakrájenou cibuli, přidat nakrájená rajčata, saturejku, čubricu, sůl,tymián, solčanku (to je vlastně vegeta bez glutamátu sodného) a rýži (basmati) a chvíli pomalu dusit (dle potřeby podlévat). Naplnit směsí papriky, dát je do kastrolu, zbytek směsi dát k nim volně, přidat rajský protlak a nechat dusit do měkka. Já jsem tam přidala ještě nakrájený lilek, protože mi kousek zbyl, hezky to zahustil a chuťově neovlivnil. Je to lehké a dobré jídlo. Věra
Fotoreportáž v odkazu. A opakování (variace) je matka moudrosti:
Terko, nejdřív si podusím nakrájená rajčata (dost) a cibulku s čubricou (ev. přidám i nadrobno nakrájené papriky, když jich mám moc), pak přidám rýži (basmati) a protlak. Po chvíli naplním papriky a ve zbytku náplně je nechám dusit. Té rýže tam není moc, převažuje zelenina. Po rozvaření udělá ta zelenina s rýží omáčku, no spíš takový sos.
Ještě jsem tam přidala půlku nastrouhané cukety, když už jich tu mám víc. Kromě uvedených ingrediencí jsem už použila jen sůl a cukr. Věra (05/10/2011)
na olivový olej dám trochu cibulky, rajčata rozkrájená na kostičky a pár malých hrstiček rýže (asi co je paprik), rajčatový protlak, koření dle zvyku (dávám tymián, rozmarýnu, solčanku, čubricu), nechat chvilku dusit, pak tou směsí naplnit papriky, které se dají do zbytku náplně a dusí se vše do měkka. Každý dostane papriku a hromádku zbylé náplně. (15/02/2012)
Lasagne boloňské
Lasagne boloňské - jak je dělám já.
Suroviny :
lasagne v krabičce - už nevařit , mleté maso - nejlépe hovězí nebo směs vepřové-hovězí , konzervovaná rajčata - loupaná nebo krájená - asi 3 konzervy - hodně , smetana v krabičce - 1/2 l nebo v menším množství stačí šlehačka, sýr tvrdý nahrubo strouhaný, cibule , česnek , sůl, pepř, provensálské koření, bazalka , olivový olej
Postup:
Cibulku na oliv. oleji osmažím do sklovata,česnek na drobné plátky, na to dám mleté maso, opepřím, okořením, NESOLIT, solí se ,až se maso zarestuje, jinak pustí vodu a dlouho to trvá. Po orestování osolím a přidám konzervovaná rajčata.. Docela dost dlouho dusím, okořením a ještě dusím. Omáčky dělám dost. Základem dobré této omáčky je ji povařit opravdu dlouho, nechat na slabo probublávat, až se krásně na povrchu vytvoří mastnější červená kola.
Většinou to využiju a připravuju této omáčky více, než je potřeba na lasagne a zbyde mi při jedné práci na špagety nebo jiné těstoviny.
Pekáček vyleju trošku smetanou, položím vrstvu lasagní (nevaří se!!) a zaleju rajč. omáčkou s masem, posypu sýrem a zase lasagne, zaliju smetanou, na to rajč. směs s masem a sýrem a dokola.
Poslední vrstva jsou lasagne, zalité smetanou a tou rajč. omáčkou , ale řídkou, už bez masa a sýr dám až pak je to upečené, jinak se připálí.
Vidličkou vrchní vrstvu lasagni zatlačuju dovnitř pekáče, kroutí se a přelévám tou omáčkou, ať se nevysuší.
Peču ve vyhřáté troubě, nakonec dám sýr, když už je vidět, že lasagne jsou zapečené, neplavou v omáčce.. Nemusí se nijak dlouho, protože ty nudle natáhnou vodu ze směsi a maso je tepelně upravené...tak cca 20 - 30 minut.
Tak nějak je vařím já, vím , že se má dělat bešamel, ale tety přítel Ital ze Sicilie mi řekl, že je také dělá takto, takže to dělám jako on. Smetana tam splní funkci tekutiny - lasagne se nemusí předvářet - zjemní tu boloňskou omáčku, dodá ji tuk ze smetany, ale není to mastné a takové mazlavé jako s bešamelem a není to tak pracné ... vím, že zase udělat bešamel není nic těžké, ale je to další špinavý hrnec navíc
Pekáč na lasagne mám keramický, nevymazávám ho, když jsou podlité tou smetanou, nepřipeče se to, A ten keramický se dobře meje , v myčce absolutně bez práce, ale i růčo fůčo no problem.
Cuketový salát
Udělala jsem cuketový salát (byl v Květech, jen jsem ho trochu vylepšila) a je fakt dobrej.
Na oliv. oleji orestovat půlkolečka cibule, přidat tenké proužky červené kapie (čerstvé), trochu nastrouhaného zázvoru, 1-2 stroužky česneku, slabé plátky cukety (nastrouhala jsem ji), sůl a na závěr šťávu z citronu. Jíst po vychlazení, ale ani teplé to není špatné.
Salát nějak nezbyl, tak jsem udělala novou várku (velkou). Hodně jsem toho snědla ještě teplého, ale teď i zbylo na druhý den
Pokud by to měla být sytá večeře, tak to učitě jde obohatit opečenými kousky kuřete, nebo mě napadla možnost přidat trochu matesů nebo jiker, co jsou naložené jako matesy. Věra