středa 23. října, 10:11 Svátek má Teodor
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Konzervace
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Konzervace
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Mona
Status: expert

Kečupy, čatní...

Datum: 05.08.2006 10:00
 
Začaly mi dozrávat rajčata téměř nekoordinovaně. Máte prosím nějaké jednoduché recepty na domácí kečup, čátní...případně jiné mišmaše z rajských?
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 123456 | další
    Aktuální stránka: 1 z 6
  • Autor: hespa
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 05.08.2006 10:19
     

    Ahoj,si tu dopisujem.

    Hodně dělám jako lečo, a pak to strkám všude,pod maso nebo jen s vajíčky,na pizzu.Podle toho, jak jsi na tom s paprikama ,cukinou a okurkama,abys to nemusela kupovat . Já tedy většinou papriky do toho přikoupím,protože se mi nevyplatí je pěstovat. Ostatní mám. 

    Nakrájim,podusím(bez toku a vody),nacpu do sklenic a zasteriluju.

    [www.konzervace.info]

    Moni, tady  si i možná něco vybereš a použiješ. Papa -H-

     
  • Autor: Reklama

    Re: Kečupy, čatní...

     
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 05.08.2006 10:48
     

    No právě!! Papriky nemám (krom malých chilli papriček), cukety se mi zatím nerozjely. Takže pokud neuvařím kečup nebo nějaké to čatní, budou základy na leča. Jak sterilované, tak mražené.

    Mám tu tento recept na kečup:

    2kg rajských, 25dkg jablek, 25dkg cibule, 1/4l octa, 1 káv.lžička skořice, 1/4 káv.lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžíce soli, 1 káv.lžička sl.papriky, 15dkg cukru krupice.

    Ale mám to bez postupu, takže asi vše svařit, přecedit, naplnit sklenice a sterilizovat. asi!!!

     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 05.08.2006 11:10
     

    Ha!! Našla jsem časopis (starý), kde jsou recepty na čatní.

    Ostré rajčatové čatní

    2kg zralých rajských, 2lžíce rozinek, 2stroužky česneku, 1 cibule, 1lžička mletého zázvoru, 1,5dl octa, 300g cukru, 1/2lžičky mletého kardamonu, sůl, chilli, 2 bobkové listy, 1hřebíček

    Rajčata ponoříme na 10sekund do vařící vody, oloupáme a drobně nakrájíme. Přidáme rozetřený česnek, zázvor, drobně nakrájenou cibuli a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme ocet, cukr, rozinky, kardamon, sůl, chilli, bobkový list a utlučený hřebíček. Za stálého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme a plníme do skleniček.

     

     

    Rajčatové čatní s vínem

    1,5kg zralých rajčat, 300g červených cibulí, 3 zelené papriky, 3 stroužky česneku, 1dl červeného vína, cukr, sůl

    Rajčata, cibule a papriky rozložíme na plech a v horké troubě pečeme, až se rajčata zkrabatí a cibule a papriky trochu změknou. Rozpečenou zeleninu oloupáme a společně s česnekem a vínem rozmixujeme. Mírně osladíme, osolíme, podle chuti přidáme několik kapek octa a za stálého míchání krátce podusíme, až čatní trochu zhoustne. Horké naplníme do skleniček, přiklopíme kovovými víčky a sterilizujeme 25-30min při 90stupních.

     
  • Autor: hespa
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 05.08.2006 12:10
     

    Jo,holka,když ono je s těma rajskejma takový s***í. Já je neloupu, pak to rozmixuju. Případně mám takový letitý pasírovací cedník,ještě z DDR a tím to proženu. Kdo by se loupal z lavorem rajských,že jo.

    Proto dělám nejvíc to lečo,že to tam hodím všechno. Naštěstí těm mým strávníkům ty šlupky moc nevadí. Stejně to nejvíc potřebuju na tu pizzu a tam je takových věcí,že si šlupek nevšimnou. Pokud potřebuju hladkou omáčku,tak ten mixer to zajistí. chichi.

     
  • Autor: hespa
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 05.08.2006 12:12
     
    Jowinking smiley a ten recept na kečup zkusím. Díky.
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 05.08.2006 12:14
     
    No já si právě taky myslím, že se houby stane, když to neoloupu a pak to jen vemu přes cedník.  Nebo to rozmixuju s těma šlupkama...to by u nás taky nikomu nevadilo.winking smiley
     
  • Autor: Natasha
    Status:

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 07.08.2006 19:50
     
    Lámem si hlavu, ale neviem, čo je to čatní. Prosím, prosím, preložte do slovenčiny.
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 08.08.2006 07:52
     
    Natasho...já myslím, že to přeložit nejde. asi jako kečup je u vás kečup. grinning smiley. Čatní je taková omajda, většinou k masu, bývá ostrá, pikantní chuti. Někdy sladkokyselá. No podle druhu. Já kdysi od sousedky měla takovou tmavočervenou, pálivou (nevím, z čeho) a mazala jsem si to na chleba s máslem a plátkem sýra. Mňam.
     
  • Autor: kiwi
    Status: začátečník

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 13.08.2006 17:05
     
    Děvčata , můj bývalý  italský zeť, ještě než utekl za tou do Mexika, by nikdy nevzal kečup do pusy. Říkal, že je to americký vynález a žádný Ital to nepozře. Když dělal rajskou pačuládu na špagety, tak se v tom vrtal 3 hodiny, lisoval rajský atd. a výsledek byl řekl bych na mojí českou hubu: neházejte perly sviním..... Ty jemné odstíny, které popisoval jsem nikdy nepoznal, ale protože to byl mimořádně kultivovaný a slušný člověk s dobrým vychováním, tak jsem mu to chválil. Ale rizoto v italském pojetí - to je úplně něco jiného, než děláme tady my. To je báseň. Někdy to popíšu. A desert tiramisu z  mascarpone -  to by tady ti chudáci v cukrárnách se svými tvarohovými náhražkami zůstali s otevřenou pusou. To všechno mě naučil a já Vám to tu napíšu. Teď musím běžet utírat nádobí....
     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil kiwi (15.08.2006 21:55)
     
  • Autor: rema
    Status: začátečník

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 24.08.2006 12:31
     

    Tak kiwi,kde je to tiramisu a rizoto v italském pojetí? Čekám,potřebuju inspiraci na víkend na oběd.

    A prosím na hlávkový salát se sladkokyselou zálivkou a špekem mně nesahej. Na to jsem háklivá.the finger smiley

     
  • Autor: hespa
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 30.08.2006 11:37
     
    Natasho: čatný se správně píše chutney je to z angličtiny a jsou to indické omáčky,právě tak jako u nás kečup,jenže v tom jsou kousky toho z čeho to děláš. Taky jsem kdysi šílela a vyráběla z přebytků všeho co bylo ny zahradě.
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 20.07.2008 14:36
     

    Výborné chutney jsme měli na srazu od drahuškythumbs down . Drahu, vypros recept please smiley

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 20.07.2008 15:12
     

    Jo, chceš recept na naše červený svinstvo? grinning smiley

    Až se mi vrátí manža z procházky s hafíky, řeknu mu o něj winking smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (20.07.2008 15:13)
     
  • Autor: Maca
    Status: expert

    Re: Kečupy, čatní...

    Datum: 20.07.2008 15:37
     

    Už si ho taky píšu, mňamky mls smiley

     
Stránky:  123456 | další komentáře>>
 
 
Podobné příspěvky
Diskuze: odkapávač na nádobí Keramicke nože Vaření z dýní
 

Prosím nemáte někdo  odkapávač na nádobí od TESCOMY 35 cm. Jestli ano tak jak se osvědčil nebo kdyby byl i obrázek z reálu. Našla jsem ho jenom na int

Autor: alca - 11.08.2006 10:20
Rubrika: Kuchyně - Komentářů: 5

Nemáte někdo zkušenosti z keramickými noži? Měly by být stále ostré a díky materiálů, ze kterého jsou vyrobeny i údajně neničí žádné vitamíny v potrav

Autor: suee - 05.04.2009 19:19
Rubrika: Kuchyně - Komentářů: 67

V práci jsme docela s kolegyněmi propadly dýním všeho druhu :). Kolegyně hodně vaří z hokaida, teď jsem dotáhla špagetovou dýni, tak hledám recepty...

Autor: Anavi - 21.10.2012 11:54
Rubrika: Povídání o vaření - Komentářů: 29
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Konzervace (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.