čtvrtek 20. února, 10:23 Svátek má Oldřich
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Domácí spotřebiče
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Bydlení a domácnost > Domácí spotřebiče
Diskutujte! Chcete koupit novou pračku, nebo přestavět svůj byteček dle posledních trendů? Inspirujte se u ostatních a nebo naopak poraďte ostatním..
 
 
 
 
Autor: Papinka
Status: expert
Klikni pro filtrování

Kávovar a vše kolem něj

Datum: 26.05.2009 13:55
 

Ahojte všichni smiling smiley coffe smiley

 

Jelikož jsem tohle téma ještě nikde nenašla, ráda bych se vás zeptala, jestli používáte doma kávovar. Nemyslím jen na překapávanou kávu, ale mám namysli i automaty na capuccino, latte apod. Pokud bych po něm opravdu hodně toužila, rodinka je ochotná mi na něj nějakou částkou přispět na mé narozeniny. Tak zvažuji, sama nevím, jestli elvnější nebo dražší... Poradíte, s čím máte dobrou zkušenost a co třeba naopak už nikdy? smiling smiley flower smiley Moc děkuji.

 

P.S. Prozatím si vařím kafe klasicky do hrníčku, ale když je moc lidí, občas by se nějaký kávovar hodil smiling smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley

 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 15 z 21
  • Autor: Hana3
    Status: začátečník

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 15.03.2016 23:15
     

    Dneska jsem si přivezla kávovar Delonghi EC 680 a jsem velmi zklamaná. Pěna mizerná a mléko pěna taky nic moc.Uvařili jsme se synem asi 5 kafí. On má doma Krups a když mám kafe u nich, tak je pěna daleko bohatší. Zlepšíte mi některá náladu?

    Díky sad smiley

     
  • Autor: Reklama

    Re: Kávovar a vše kolem něj

     
     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 16.03.2016 07:23
     

    Hano3, asi moc nezlepším. Ony ty levnější kávovary nemají takový tlak páry, jak ty velké a i když píší co píší, myslím, že to tak nefunguje. Měla jsem, jako první také tento malý, pákový DeLonghi, nějakého předchůdce toho, co máš ty a také nic moc. Řešila jsem to plnotučným mlékem, které šlo napěnit líp. Kafe se musí hodně upěchovat. Je dobré mít temper zvlášť a nepoužívat jen ten zabudovaný na kávovaru (jestli to tak má) Mít namletou kávu nahrubo (vlastní mlýnek nebo kávu namletou na espresso, v žádném případě ne klasicky namletou na turka)

    Co můžu jen poradit - když pustíš páru, nech jí vteřinu, dvě foukat jinam, aby vyfoukala kondenz vody, co tam je, aby do mléka nešla horká voda, ale opravdu jen pára. Chce to také cvik při výrobě pěny. Mít trysku těsně pod hladinou mléka u strany nádobky, ve které se dělá a dbát na to, aby se mléko točilo, jako ve víru. Jak se dá tryska hlouběji, mléko ohřívá, ale nepění. Také musí být mléko co nejvíc vychlazené, abys mohla foukat páru co nejdéle. Já si pořídila i kuchařský teploměr, abych dodržovala vhodnou maximální teplotu mléka. (Už si nepamatuji, ale myslím kolem 64°C) Používala jsem ho asi rok, než jsem teplotu dostala "do ruky"

    Mám ke svému velkému přikoupený nástavec na výrobu mléčné pěny, ale nepoužívám ho. Nebaví mě jej stále mýt, tak dělám pěnu sama, tryskou, jako dřív.

     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 16.03.2016 19:06
     

    Hani, já mám stejný a zpočátku jsem taky nevěděla, jak napěnit správně mlíko. Už mám grif a pěna je naprosto dokonalá. Pořídila jsem si nerezovou konvičku v Ikea, tam mají nejlevnější. Naliju vyhlazené mléko, vůbec nemusí být plnotučné. Myslím, že úplně blbě se chová čerstvé drahé mléko, čím dražší, tím horší pěna. Takže úplně obyč krabicové a jak psala drahuš, když zapnu knoflík na páru, jak přestane blikat, odpustím trochu jinam. Zavřu a pak v podstatě nakloním a tou tryskou pěním jen lehce ponořením pod hladinu. To je hodně důležité, ponořit hlouběj můžeš jedině kvůli tomu, kdybys chtěla mlíko víc ohřát. Co se týče kávy, strašně záleží na vodě a samozřejmě na kafi a hrubosti mletí. Některé dělá pěnu víc, některé míň. A taky si nastav nižší teplotu, já mám ráda kafe horké, ale tady je to i na střední teplotu dost vařící. Zkus natočit vodu u syna a použij stejné kafe. Pak porovnej. Já byla turková, ale od té doby, co máme tento kávovar, jsem turka neuvařila. A je to víc jak rok.

     
  • Autor: Hana3
    Status: začátečník

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 17.03.2016 10:56
     

    Díky moc oběma za odpověď. Ta pára na mléko vychází z kávovaru velice krátce. Poprosila bych Majku, jestli by mi nemohla změřit čas, po který ji pára z kávovaru vychází. Díky moc. Hana

     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 20.03.2016 09:34
     
    dscn3739.jpg

    Hani, v podstatě, dokud ji nezastavím nebo nedojde voda. Ale někdy se stane, že jakoby přestane, ale vydrž, ona znovu začne, asi občas nestihne dohřívat. Důkaz, jakou pěnu to dělá, přikládám. Jeslti se odpoledne dokopu, natočím ti video.

     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 20.03.2016 16:12
     

    Teda jednou rukou se to dělá dost blbě a neměla jsem vychlazené mlíko. Je taky důležité to nepřehnat s délkou pěnění, páč pak to mlíko převaříš a pěna spadne.

    Takže video

    [youtu.be]

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Majka (20.03.2016 18:54)
     
  • Autor: Hana3
    Status: začátečník

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 21.03.2016 08:57
     

    Majko, díky za názorné video. Budu se učit, ale myslím, že to zvládnu. Když jsem psala příspěvek, tak jsem měla asi málo dotaženou páčku /tu stříbrnou/ a proto to párkrát zaprskalo a byl konec. Myslela jsem, že je to na reklamaci. Proto jsem se ptala jak dlouho to páru vydává. Včera jsem to odměřila a bohatě 1 min. to prská. Takže žádná reklamace. Taky syn přivezl vodu a kafe, ale rozdíl v tom nebyl. Muž pravil, že to snad bude v nadmořské výšce. Tak musím kávovar dát alespoň výš a nebo ho vynést na půdu. Dělám si prču. Smířím se s tím co mám a nebudu spekulovat. Ještě jednou díky. coffe smiley smiling smiley

     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 21.03.2016 09:11
     

    Tak ať se daří.

     
  • Autor: Hana3
    Status: začátečník

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.03.2016 08:04
     

    Díky, až se to naučím dám vědět.

     
  • Autor: Hana3
    Status: začátečník

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 29.03.2016 00:23
     

    Dneska , vlastně včera se zadařilo a pěna na mlíčku byla opravdu krásná. Jestli to už umím, to nevím. Pokud se bude dále dařit, budu spokojená. flower smiley

     
  • Autor: Linlin
    Status: nováček

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 23.09.2017 19:55
     

    Ahoj všem, prosím o váš názor... Domácí kávovar, jaký? Kapslový, pákový nebo jaký? Ráda si nechám poradit. Jediné, na čem trvám je, aby káva z něj byla lahodná smiling smiley

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 23.09.2017 20:12
     

    Záleží, kolik chceš investovat a co si představuješ. Hlavně ne na kapsle a takové zhovadilosti. Lahodné kafe budeš mít, když si koupíš kávu, která ti sedne. Někdo má rád obyčejnou Jihlavanku, někdo cibetkové (s nadsázkou) Já mám ráda z Lidla, Beladrom Dark (nemletá kilovka - mašina si mele sama)

    Děvčata tady mají pákové mašiny a jsou spokojené. Záleží na značce. Jen chci upozornit - i když se říká, že německé přístroje jsou nejlepší, neplatí to o kávovarech. Němci nikdy neuměli kafe, tudíž neumí ani přístroje na ně. Chce to buď italské nebo švýcarské mašinky. Plnoautomat je výhodný, že si vše dělá sám, tak, jak si předvolíš. Umele kávu, udělá velikost, sílu i teplotu podle tvého nastavení a většinou lze nastavit několik velikostí najednou a každou velikost si dál nastavuješ, jaké to kafe chceš. Navíc hlídá, kdy se má spustit čistící program na decalcifikaci, většinou automaticky proplachuje trubky po spuštění mašiny a před ukončením provozu a takové vychytávky. Je to dost důležité, protože člověk by nevěřil, co se uvnitř udělá zanedlouho plísní a jiných sajrajtů. Levné mašiny to myslím neumí, ale v současnosti nevím, zda už také nemají čistící programy. Fakt netuším. To by tu musely napsat ti, co ho mají.

     
  • Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.09.2017 10:56
     

    Nejlepší kávu dělají pákové kávovary, ale chybí tam ten komfort, na který si člověk rychle zvykne.

    A nesouhlasím s názorem, že kapslové jsou všechny špatné. Vyšší třída kapslových dělá kvalitní kávu. V jejich kapslích je velký výběr kvalitních káv a určitě si každý tu svou najde. Je to ale spíše pro menší kafaře, protože jedna kapsle vyjde dráž než jedna dobrá káva z automat. kávovaru. Slušný kapslový automat stojí kolem šesti, sedmi tisíc, automat kolem dvaceti. Takže velký kafař ho zaplatí v levnější kávě, kapslový má zase dražší kapsle ale výhodou je, že může nabídnout různé dbré kávy pro jednotlivé kafaře smiling smiley

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.09.2017 11:27
     

    Zda dělají pákové nejlepší kafe. To bych si dovolila polemizovat. Prošla jsem si pákovým, už máme druhý automat a když se ten automat nastaví správně, koupí dobrá káva, zrno... nepila jsem lepší, než z něj. Profesionální páková jsou děsná monstra, pohybující se v cenových relacích od padesáti tisíc. Automaty jsou už dnes od cca 16 tisíc, ale dobrý, vybíraný dle značky a ne podle ceny, vyjde kolem dvaceti až třiceti tisíc a to, že kapslové mají větší výběr druhů káv, to není pravda. Udělám jak na pákovém, tak na automatu to samé a v lepší kvalitě. Když jsem se v obchodě koukala na kapsle, kolik osahují kávy - maximálně 7g na long kafe, jinak ubohých 6g tak to mi promiň, to jsou vymáchané fusekle a ne dobré kafe.

    Já osobně dávám přednost 30-50ml pressu s gramáží 10g. to je kafe, jak má být. ano, v Itálii mají kafe dobré, protože ho umí. Ve Vídni bylo také skvělé a dokonce jsem si pochutnala i v cukrárně v Litoměřicích na bezvadném espressu, ale jinde nemám odvahu si ho dát, páč mi vždycky přijde, že je to druhák thumbs up a můžou mít Illi, či jinou známou značku. Také jsem jich vyzkoušela hafo.

    Pokud má někdo rád kávy s příchutěmi, není to dnes žádný problém staří srazovníci si jistě pamatují, jak jsem u Jaji dělávala mandlové, oříškové a nevím jaké kafe, kdo si co poručil. Ale pákovky, nevím, jak je to možné, seberou kávě tu plnou chuť, co jim ponechá automat a dokonce se na něm nastavuje, jak silné aroma chceš. Možná, ty nejnovější pákovky mají také takové nějaké udělátko, ale co jsem znala tak ne e.

    A je ještě jedna možnost. Připomíná mi to fotografování. někdo si pořídí do foťáku 5 Gigovou kartičku a nafotí na ní milión fotek a ještě se s tím chlubí, ale fotky jsou nekoukatelné, protože je má v nastavení ty nejmenší. U výroby kávy je to podobné. když se šetří na množství kávy, stojí za ...... prd

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (24.09.2017 11:32)
     
  • Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.09.2017 11:28
     

    Moje rada, žádný. grinning smiley Už je tu v propadlišti dějin a to jsem silný kafař. Všechno čištění mě tak otravovalo, že byl vyřazen a pokud chci opravdu dobrý kafe, tak si ho dám u profíků.A vyhýbám se ristrettu. To už je na mě moc.

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil ''.phorum_html_encode('regina.mocova@gmail.com').'' (24.09.2017 11:33)
     
 
Podobné příspěvky
Diskuze: Jak jste objevili Week? Ledová káva Dělená strava podle LK
 

Abychom si udělali představu, kdo odkud přichází :), tak navrhuji tuhle malou anketu - kdo vás sem poprvé nasměroval. Mě jedna z vás, livingářek, ale

Autor: Anavi - 26.02.2007 09:09
Rubrika: Internet a PC - Komentářů: 543

Děláte si? A jak?   Většinou na to používám šejkr. Dám tam lžičku rozpustné kávy, lžičku cukru (jinak sice kávu nesladím, ale tu ledovou mám ra

Autor: Anavi - 01.08.2008 13:37
Rubrika: Nápoje - Komentářů: 16

Zdravím všechny dělenky! Doufám, že nás tu všechny z Omlázka najdete a že toto fórum pro nás bude příznivější, co se týče podmínek, než bylo Omlázko,

Autor: delfinka - 11.05.2009 15:51
Rubrika: Dělená strava - Komentářů: 7141
Blog: UGANDA 2012 - moje cesta za .. VIETNAM 2017 - Nha Trang  
 

Den první - neděle   Výlet do Ugandy pro mě začal v sobotu 1.12. 2012 ráno v 6, kdy nás vyzvedlo auto v hotelu v Brně a odjížděli jsme směr Víd

Autor: SPIKE - 13.02.2015 00:41
Rubrika: Afrika - Komentářů: 1

VIETNAM 2017 - Nha Trang 3.pokračování   Pokračujeme v cestě podél pobřeží k severu Vietnamu. Cílem naší cesty je město

Autor: SPIKE - 09.02.2018 10:04
Rubrika: Vietnam - Komentářů: 1
 
Galerie: Ring of Kerry Saigon - Ho Chi Minh City Když káva nejen chutná
  Ring of Kerry
Autor: carlos - 03.09.2013 23:55
Rubrika: Irsko - Komentářů: 5
Saigon - Ho Chi Minh City
Autor: SPIKE - 11.04.2017 18:09
Rubrika: Vietnam - Komentářů: 9
Když káva nejen chutná
Autor: Majka - 27.10.2017 20:54
Rubrika: Nápoje - Komentářů: 11
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Domácí spotřebiče (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.