Jdu zase na radu...
Jelikož se postupně začínám věnovat pěstování zeleniny "ve velkém"
a nechci se udřít, hledám různé alternativní postupy
.
Nezkoušela jste některá toto?
[www.nasezahrada.com]
[www.mimibazar.cz]
[leva-net.webnode.cz]
[stastnilide.cz]
[www.zahrada.cz]
Co jsem zatím koukla na net a různé diskuze k tomu, tak 80% lidí mluví PRO. Jelikož posekanou trávou bychom mohli opravdu dláždit (každých 7-14 dní - v závislosti na počasí - toho máme valník
). Snažím se ji využívat na mulčování, postupně přidávám do kompostu, ale stejně stále hodně zbývá různě rozhrabáno po zahradě, aby to proschlo a nebyla z toho zahnívající hmota.
Takhle by odpadlo každoroční orání pole (na podzim obrátit, zarýt zelené hnojení, na jaře rozdrtit hroudy + udělání řádků) a ještě bychom se zbavili trávy
. Sázíme asi 40 kg brambor...!!! Když se to traktorem nařádkuje, tak se to sice jen do té rýhy pokládá, ale stejně se to pak musí potom vše ručně zahrnout, když to vyleze, tak zahrobkovat - docela vystaráno na pár odpolední
. A pak to sem tam vyplet... jo, asi to není potřeba, ale já se prostě nerada koukám na metrový plevel
. Hledám tedy každý nápad, jak to zjednodušit.
Díky za tipy.
Upraveno 4 krát. Naposledy upravil Anavi (18.05.2020 13:24)
Re: Pěstování brambor v posekané trávě, listí, slámě
Jelikož tam byly cestičky a viník přímo uprostřed, tak já mám jasno
.
Holky, opět hýřím nadšením. Kdo váháte, zkuste to.. u nás to je fakt pecka. Sklízím brambory jako pěst, zdravé, čisté a pod každou bramborou je na oběd pro dva minimálně.
Letos chci být ještě odvážnější a udělat pokus, že do té hromady budu postupně na konci podzimu cpát slupky z brambor a uvidíme, co to na jaře udělá. Na kompostě to rostě jako zblázněné, tak proč ne tady, kde to bude na slunci.
Úroda bude třeba menší, ale bez jarní dřiny a bez nákladů.
Zkusit se má všechno.
Obrovskou výhodu vidím v tom, že si ta hromada udrží vlhkost. I když byla dlouhotrvající vedra a nezalévali jsme se, tak jsem do té kupy hrábla a bylo tam skoro bláto. V dnešní době, kdy je to sucho čím dál viditelnější, tak to možná bude časem jediná cesta, jak něco vypěstovat-mulčovat, mulčovat, mulčovat... a holt na začátku obětovat nějaké ty granule na slimejše. Pak už dají pokoj nebo tu úrodu tolik neohrozí. Teď už ať si natě klidně sežerou, brambory jsou krásné, velké.

Mně teda na kompostu vše sežrali slimáci, ale na jiném jsem dvě rostliny měla a brambory krásné veliké. Jak se dává tráva, je vody dost. Přemýšlím, jestli je nezkusit v listí pod ořechem, kdyby se přihazovala posekaná tráva
Zatím nemůžu hodnotit stran úrody ale jen vzhledu, protože má dědek své argotechnické lhůty.
Když nedešel čas, řekla bych dost pozdě, zasázel pár brambor a protože mu někde zbylo pohrabané listí, dal to k bramborám. Brambory zatím nebudou velké ale rostliny jsou parádní i přes sucha a vedra, která byla. Po "sklizni" se s dojmy podělím.
V listí by šly, taky je máme v ořechovém. ta hromada je tam dva roky, už je to krásně rozložené
A to ořechové ani nebylo nasekané nadrobno-nechala jsem tam normálně velké listy.
No musí se to ze začátku obsypávat granulemi, to je jediná nevýhoda. To by nebylo u nás nic. Teď není po deštích pro slimáka kam šlápnout, jsou všude, svině zrzavý.
Regi, já to odhrabávám. To znamená - hrábnu pod trávu nebo listí, vyberu brambory na oběd a zase to zahrnu. Což je další bonus, malé brambůrky můžou dál růst.
Nevyrvu prostě celou tu sazenici. Ono se to z té trávy krásně vykulí. Zrovna včera jsem vařila brambory a radovala se, že jsou jak kdyby byly vyprané.
Když neleje, vyndáš je krásně čisté.
Ivčo dokumentace je kde? Já dala pár brambor po hrachu. Už začínají kvést. Ale mulčovat trávou nemůžu protože jsem na zahradě žádnou neměla. Až teď po deštích se trochu zazelenalo.
Fotodokumentace je na předešlé stránce.
No ale výsledek v kyblíku
My už je snědli, tak nepomůžu. Ale bylo z jedné rostliny půl kýblu
na to vždycky zapomenu
Takže položím brambor na záhon a budu jen přisypávat posekanou trávu?
....my je tenkrát měli ale i pod zeminou. Trávu jsme dávali jen při sázení.
My jsme zkusili několik způsobů a funguje nám to všechno. Někde je navezené z předchozího roku ořechové listí a posekaná tráva, do toho vždy hrst zeminy z kompostu, posadit do toho bramboru a zasypávat postupně posekanou trávou, kterou nechám trochu zavadnout. Ze začátku lehce zasypávám i nať a "nutím" ji prorůst tou trávou.
Nebo to trochu zasypu zeminou a pak dosypávám navrch listí a trávu.
Jediná nevýhoda listí je, že udržuje dost vlhkosti a brambory, které narostly, již mají tendenci zase klíčit
, takový koloběh.
Jasně, uvidím příští rok jestli budu mít někde místo aspoň na zkoušku