pondělí 9. prosince, 19:04 Svátek má Vratislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Domácí spotřebiče
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Bydlení a domácnost > Domácí spotřebiče
Diskutujte! Chcete koupit novou pračku, nebo přestavět svůj byteček dle posledních trendů? Inspirujte se u ostatních a nebo naopak poraďte ostatním..
 
 
 
 
Autor: Papinka
Status: expert
Klikni pro filtrování

Kávovar a vše kolem něj

Datum: 26.05.2009 13:55
 

Ahojte všichni smiling smiley coffe smiley

 

Jelikož jsem tohle téma ještě nikde nenašla, ráda bych se vás zeptala, jestli používáte doma kávovar. Nemyslím jen na překapávanou kávu, ale mám namysli i automaty na capuccino, latte apod. Pokud bych po něm opravdu hodně toužila, rodinka je ochotná mi na něj nějakou částkou přispět na mé narozeniny. Tak zvažuji, sama nevím, jestli elvnější nebo dražší... Poradíte, s čím máte dobrou zkušenost a co třeba naopak už nikdy? smiling smiley flower smiley Moc děkuji.

 

P.S. Prozatím si vařím kafe klasicky do hrníčku, ale když je moc lidí, občas by se nějaký kávovar hodil smiling smiley grinning smiley grinning smiley grinning smiley

 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 17 z 21
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.09.2017 20:20
     

    A ještě, ale to je taky jen můj osobní názor - vadí mi, že mě nutí pít druhy kávy, které nemám ráda, že je třeba laté dané a nemůžu ho mít silné nebo slabé, jak chci já nebo můj host. Ale hlavně dělá kaplse jen pár firem, profláklých firem. Do pákovek nebo automatů si můžeš dát kafe, jaké chceš, na jaké máš chuť. Jeden čas jsem experimentovala a nechala si posílat různé druhy, čerstvě pražené kávy nebo i z místní pražírny. Jsou to takové vrtochy, ale bytostně nesnáším, když mě někdo někam tlačí a to firmy dodávající kapsle dělají thumbs up

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (25.09.2017 07:43)
     
  • Autor: Reklama

    Re: Kávovar a vše kolem něj

     
     
  • Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.09.2017 20:25
     

    Máš pravdu, sto lidí-sto chutí. Syn je na kávu "fajnšmekr", jezdí občas na kafe z Brna do Boskovic, kde podle něho dělají výborný kafe a mají velký výběr dobrých káv. Občas jedeme spolu, výběr nechávám na něm. Když mám říct po pravdě, za mě žádný zázrak v tom nevidím, takový specialista přes kávu nejsem. Ale je to pohoda, je to od něho hezké a tak si to užiji, i když kávu úplně neocením-to mu ovšem nepřiznávám winking smiley

     
  • Autor: babkaela
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 24.09.2017 22:11
     

    Iviku, v tomhle případě, zajet si na kafe do Boskovic, to kafe pro tebe není asi to nejdůležitější love smiley flower smiley .

    Já kafař (znalec) nejsem, piju dvě za den - ve 3 odpolko - turka, káva na starém ručním mlýnku čerstvě namletá a většinou všichni, kteří jsou zrovna doma, večer, až už nejdu nic dalšího dělat, k PC káva rozpustilka. Obojí velmi slabé. Taky snad ani o kávu nejde.

     
  • Autor: HanaK
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 07:34
     

    děkuji za osvětu, existence pákových kávovarů je pro mne horká novinka smoking smiley

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 07:57
     



    babkaela napsal(a):

    Iviku, v tomhle případě, zajet si na kafe do Boskovic, to kafe pro tebe není asi to nejdůležitější love smiley flower smiley .

    Já kafař (znalec) nejsem, piju dvě za den - ve 3 odpolko - turka, káva na starém ručním mlýnku čerstvě namletá a většinou všichni, kteří jsou zrovna doma, večer, až už nejdu nic dalšího dělat, k PC káva rozpustilka. Obojí velmi slabé. Taky snad ani o kávu nejde.

    Elo, jako Jihomoravanka víš líp, jak já, jak se dělá degustace vína. Víš jak se degustuje káva? Ne, jak to ukazují barmani v TV, že v ústech převalují presso, ale dělá se malý, silný, přesně odměřený turek grinning smiley Tak degustátoři prý nejlépe rozeznají jemné niance, vůně a příchuti, stejně, jako u vína a tak se hodnotí nové odrůdy káv.

    Nemohla bych dělat degustátora, protože mi vadí, jak u turka káva drhne o patro v puse grinning smiley A navíc mrcha zůstává usazená v ledvinách. Kdežto filtrovaná, jakkoli (překapáním, protečením či presováním), je pro ledviny téměř neškodná a při dávce dvou denně prospívá (podle nových zjištění) i srdcařům, nevadí při vysokém tlaku atd. S tím tlakem, to mi vysvětloval můj lékař, že sice na chviličku tlak zvedne, ale když opadne prvotní nárůst, klesne ještě pod obvyklou úroveň. A největší sajrajt je káva bez kofeinu. To jsou daleko lepší náhražky, jako je melta apod.

     
  • Autor: babkaela
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 08:16
     

    Drahuško, na meltě jsem vyrostla, to je moje srdcovka love smiley . V létě si ji občas vařím bo se nenapiju vody ani žádné limonády a u melty nevadí, když je teplá. Čaj se taky nedá pít furt. O degustaci kávy jsem to nevěděla. A jsem asi divná, ale mně presso nebo překapávaná nechutná, musím mít kávy (nebo spíš vody) hodně, čtvrtlitrák stydlin smiley . A je pravda, že mne občas udiví, že turka člověk nedostane všude ... když náááhodu 2x do roka někde na kafi přistanu.

     
  • Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 08:28
     

    Eli grinning smiley, jsi v tomhle jak dědek. Ten má prostě denně dva turky. Když není, tak není. Jako my pijeme turka, tak kafe skoro nikdo nepije. Jsou restaurace, které ještě myslí na starší generaci, pro mládež je turek skoro out. I když naše mladá po všech těch experimentech teď našla zalíbení v téhle úpravě. Chodí do prodejny Tchiba, tam si nechá umlít nějakou speciální kávu, druh jsme nezkoumala, někdy to přiveze dědkovi, navaří z toho turka smrťáka s málo vodou a doleje to hodně mlíkem. Že by to třeba bbylo lepší, kdyby si mlela sama doma, o tom jsem pohovořila. Ale to je zase přístroj, který se musí aspoň čas od času vyčistit. grinning smiley

     
  • Autor: Pinka
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 09:32
     

    U nás v restauracích turka dělají, ale přímo v kavárně, či cukrárně je to někdy problém.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 10:06
     

    Docela je to pro mne nepochopitelné, proč v restauracích nenabídnou i turka confused smiley Stejně mají zrnkovou kávu a nevím, jak jsou na tom ty profesionální hospodské kávovary, jestli melou každé kafe samostatně nebo mají mlýnek vedle? I tak přece není problém mít tam jeden malý mlýnek nastavený na nejjemnější mletí a prostě tu proci na turka umlet confused smiley Stejně čistí velký mlýnek, tak vezmou štětcem i malý. Je to otázka pěti minut, možná i míň. chápu, že by nechtěli přestavovat hrubost mletí, když mají nastaveno na mašinu, ale malý, kvalitní mlýnek stojí do dvou tisíc. to nemůže být pro restauraci likvidační a uspokojili by všechny. Jo, já doma turka nedělám, ale to je o něčem jiném. Mletá káva mi, ač v lednici, časem žlukne a presovač si mele sám každou porci, odtud mleté vzít nejde. To se koná v rámci programu všechno uvnitř mašiny. Tak mám doma jen zrnkovou nebo když chce někdo mocí mermo rozpustnou, kterou v létě používám i na frapé, jak jsem se naučila v Řecku.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 25.09.2017 10:09
     



    babkaela napsal(a):

    Drahuško, na meltě jsem vyrostla, to je moje srdcovka love smiley . V létě si ji občas vařím bo se nenapiju vody ani žádné limonády a u melty nevadí, když je teplá. Čaj se taky nedá pít furt. O degustaci kávy jsem to nevěděla. A jsem asi divná, ale mně presso nebo překapávaná nechutná, musím mít kávy (nebo spíš vody) hodně, čtvrtlitrák stydlin smiley . A je pravda, že mne občas udiví, že turka člověk nedostane všude ... když náááhodu 2x do roka někde na kafi přistanu.

    Můj muž má k snídani také pomalu půl litru kafe s mlíkem. Mně by to lezlo i ušima grinning smiley Ale odpolko si dá to moje winking smiley

     
  • Autor: Majka
    Status: moderátor
    www.majkaj.webg..

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 26.09.2017 07:37
     

    Já na kapslové kávovary koukám asi jako na pití vody z plastových lahví. Obojí vytváří nechtnou ekostopu.

    My máme teď utrum, páč ta malá chlupatá ludra nám rozkousala silikonový čurapajzl napěňovače mlíka. Čekám jak na smilování na nový. A to jsem byla zapřisáhlý turkolog. A moje nová kolegyně nepila kafe vůbec a tímto jsme ji totálně zkazili.

    Jináč co se týče pěny na kafi, tak překvapivě arabica dělá horší, než robusta. Koupili jsme si do práce obyč pressovač z Lidlu a překvapivě dělá dobrý kafe, jen u toho člověk musí stát a hlídat, protože to nemá automatické dávkování. Ještě jsem vypozorovala, že první várka udělá lepší pěnu, i když paradoxně pákou protéká dýl, jelikož dělám dva šálky naráz. U druhého jakoby ta závěrečná fáze chyběla, to děláme už jen jeden. Přitom káva by se neměla protláčet párou víc jak minutu.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 26.09.2017 08:20
     
    imgw.jpg
    Další fotografie:

    Majko, dost lidiček, co pije turka, chce pak do presované kávy robustu, aspoň částečně, kvůli té její dršnější chuti. Že dělá lepší pěnu? To je možné, ale já raději arabicu. mls smiley Už moc napěňovač nepoužívám, protože si dělám maličké kafe a dávám do něj buď smetánku nebo to maličké mlíčko. Jen návštěvám, co chtějí kapučíno nebo laté, dělám mléčnou pěnu. Koupila jsem si v lidlu dvouvrstvé, foukané sklenice, ve kterých vydrží kafe dlouho horké, ale musím vždy upozornit, protože si pravidelně lidé spálí hubu stydlin smiley grinning smiley Já mám na svého prcka také maličkou skleničku, ale to jsem koupila v Mountfieldu od firmy DeLonghi, v páru balené a byly pěkně drahé. Piji z ní kafe moc ráda, protože i když ho nevypiju hned, zůstane teplé. Nedělám si sklenku plnou, aby se mi vešlo mlíčko. Pak mám na kapučíno, 220ml a ještě velké, 330ml na laté. Všechny jsou dvouvrstvé a foukané. Kdo nechce, mám pak klasiku hrníčky od Rioby, nebo puntíkaté bucláky, či vysoké skleničky s ouškem na laté. Frapé dělám do hladkých skleniček na vodu/pivo s těžším dnem o objemu asi 250 ml

    No a pro lidi, kteří mají v oblibě příchutě, ale jen ty klasické, mám plastové šablony s obrázky na posypání skořicí, či kakaem. (Bych chípla, to pít) grinning smiley grinning smiley grinning smiley

    Jsem pošuk. Však víte. Dřív jsem takhle blba s míchanými nápoji. to mě už přešlo, kvůli cenám alkoholu a jeho velkém množství a druhů, které jsem musela mít stále doma. To přenechám mladším, ale s kávičkou se umím vyblbnout winking smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (26.09.2017 08:54)
     
  • Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 26.09.2017 09:37
     

    Drahus, to sleduju.To bych já při svém počtu nedělala nic jinýho než vařila. Turka jsem v tomhle kvantu opustila, přešla na rozpustné. V případě potřeby vypiju prakticky všechno. Nemám ráda Nescafe a to už z dob, kdy se prodávalo jen v Tuzexu. Občas mě s tím někdo podaroval i v těch dobách, což byla vlastně velká škoda. Nevyhovuje mi chuťově a divně mi páchne. Ale když mi ho někdo uvaří na návštěvě, tak to prostě vypiju. Stejně většina baristů tvrdí, že žádná instantní káva není kvalitní kafe. Což si myslím, že pravda je. Je to vlastně už jednou vařené a usušené kafe. Chvíli se tu pil Davidoff. Teď poslední roky Velvet. Asi proto, že je vlastně dost nevýrazný a v tom množství moc nepřekyseluje žaludek.

    Robusta má víc kofeinu. Roste rychleji a má méně škůdců, tudíž by asi nemusela mít tolik pozůstatků z chemického ošetření než arabica. Ta je zase jemnější.

     
  • Autor: Pinka
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 26.09.2017 10:00
     

    regi, s tou instantní je to pravda, četla jsem reportáž počínaje sklizní. Proto radši piju turka, nebo presso a rozpustné jen když nic jinýho není.

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Kávovar a vše kolem něj

    Datum: 26.09.2017 10:11
     

    Jo, vím, že arabica jsou malé keře a choulostivější, ale stojí za to. Má menší výškové rozpětí (myslím tím nadmořskou výšku)

    A jen pro upřesnění - není přímá úměra vyšší cena = vyšší kvalita kávy. To bohužel vůbec neplatí. Dost často jsem se setkala s drahou kávou a byla kyselá a mělá "ocásek"

    Také je důležité, pro jaký trh je pražená. Němci mají kávu obecně dost kyselou. to je výrobek, který bych u nich nekoupila, ale najdou se tací, že jim to chutná. Mám raději pražení pro Italy či Maďary nebo Rakušáky. Mají podobné chutě, jako my grinning smiley ale tady, u nás, v Sudetech, často pražírny mají druhy kávy, které jsou bližší Němcům, takže nono smiley

    Koukala jsem testy běžně dostupných, marketových káv a většina jich propadla. (Davidof, Segafredo, Lavazza apod.)Úplně nejlíp vyšla kupodivu Douwe Egberts, což mě překvapilo a pak právě ta lidlovská Belladrom Dark a protože je i cena příznivá, zůstali jsme u ní. Dobrá, ale není marketová, je Rioba platinum. Mívají ji v Makru. No a Illi je dobrá, ale ta byla vždy dobrá. jenže jí kolikrát v cukrárně nebo restauraci tak dokurví, že bych jim pracky urazila angry smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (26.09.2017 10:18)
     
 
Podobné příspěvky
Diskuze: Vánoční cukroví - nepečené Espreso-jaké? Stoleček pro dělenky
 

 Tak já začnu s receptem a doufám, že budou následovat další. Roláda z Esíček1,5 krabice Esíček, 150g cukr moučka2 lžíce kakaavařená silná a vychlazen

Autor: Missi - 24.11.2006 17:42
Rubrika: Moučníky - Komentářů: 418

Tak a je to tu. Už prostě nějaké musíme do práce koupit, jenže, to naše sice neudělá nějakou pěnu, ale sítko bylo velké a udělaly jsme si klidně v mon

Autor: Majka - 10.05.2007 11:07
Rubrika: Domácí spotřebiče - Komentářů: 38

Stoleček je určený pro "pokec" - diskuse, která nesouvisí přímo s dělením stravy. Prosím vstupte!!!!   [url=http://www.celysvet.cz/smajlici-k

Autor: Inava - 13.05.2009 12:53
Rubrika: Dělená strava - Komentářů: 6452
Blog: UGANDA 2012 - moje cesta za .. VIETNAM 2017 - Nha Trang  
 

Den první - neděle   Výlet do Ugandy pro mě začal v sobotu 1.12. 2012 ráno v 6, kdy nás vyzvedlo auto v hotelu v Brně a odjížděli jsme směr Víd

Autor: SPIKE - 13.02.2015 00:41
Rubrika: Afrika - Komentářů: 1

VIETNAM 2017 - Nha Trang 3.pokračování   Pokračujeme v cestě podél pobřeží k severu Vietnamu. Cílem naší cesty je město

Autor: SPIKE - 09.02.2018 10:04
Rubrika: Vietnam - Komentářů: 1
 
Galerie: Jak vychází slunce na D1 Konec zimy Když káva nejen chutná
  Jak vychází slunce  na D1
Autor: Soutěž - 06.03.2009 21:36
Rubrika: Cesta - Komentářů: 38
Konec zimy
Autor: Dasa - 14.04.2014 11:41
Rubrika: Prckové - Komentářů: 9
Když káva nejen chutná
Autor: Majka - 27.10.2017 20:54
Rubrika: Nápoje - Komentářů: 11
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Domácí spotřebiče (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.