úterý 4. října, 15:39 Svátek má František
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Anavi
Status: expert

Angličané a jejich jídelníček

Datum: 02.08.2008 14:33
 

Byl jste někdo z vás v Anglii? Já tedy ne a stále častěji od známých, kteří se tam vydali nebo tam dlouhodobě pobývají, slýchám, že jejich jídla a hlavně kombinace jídel jsou snad jedna z nejhorších na světě. Je tomu skutečně tak??confused smiley

Kamarádka tam teď jede na čtrnáct dní v rámci studia a bude pobývat v rodině. Všichni jí prý říkali, ať tam nějak už předem odřekne třeba aspoň večeře, nebo jí bude trapně,až bude odmítat, ale že to jistojistě nebude k jídlu. A že a´t počítá předem s tím,ž e tam bude mít hlad. Tak se toho děsí.winking smiley 

 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 1234 | další
    Aktuální stránka: 1 z 4
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 14:57
     

    Hmm, tak zřejmě na tom něco bude:

     

    Stravování v Anglii je kapitola sama pro sebe. Národní jídlo Fish&Chips (filé s hranolkama a hráškem) a McHamburgry "jsou" skutečně pro gurmány. Pořádně se najíte jen když obětujete pár desítek korun a dojedete do skutečné restaurace.

    Dále až vás přepadne hlad a vy uvidíte obchod s názvem Subway - nechte si zajít chuť a hledejte něco dalšího (nebo ty tři libry dejte nejbližšímu bezdomovci - výsledek je stejný). Když už vám to přesto nedá, vejdete a objednáte si, tak se netvařte moc překvapeně, když vám za 3 libry dají půlku nevelké bagety s nějakou zeleninou (na obrázku je vyfocena právě ta půlka, i když to za ty prachy evokuje, že dostanete bagetu celou).

    Jinak platí (na rozdíl od Čech), že nejlevněji se najíte v McD. Tři až čtyři libry za jídlo, které vás zasytí na pár hodin.

     

    zdroj: [martaahonza.blog.cz]

     
  • Autor: Reklama

    Re: Angličané a jejich jídelníček

     
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 15:02
     
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 15:07
     

    já jsem Anavi našla toto: citace z [recepty.mraveniste.cz]

     

    citace z: [www.temere.com]

     

    Informace - Anglická kuchyně

    Anglická kuchyně je pro průměrného obyvatele ČR velká neznámá, navíc se kolem ní traduje řada pověr, mýtů a narážek na její kvalitu či pestrost. Jaká je však anglická kuchyně ve skutečnosti? Proti klasické kontinentální evropské kuchyni se liší především důrazem na vydatné snídaně a večeře o několika chodech, menší pozornost je naopak věnována obědu, který je lehký a rychlý. V Anglii se obecně méně používá zelenina a telecí maso, naopak oblibě se těší skopové, krůtí a kachní maso, méně již pak vepřové a kuřecí maso.

    Anglická kuchyně je charakteristická hojným používáním sladkovodních i mořských ryb, především tresky a lososa, oblíbené jsou také mořské plody - především kvalitní a čerstvé ústřice. Ze zeleniny se nejvíce používá hrášek, květák, růžičková kapusta, mladá karotka a chřest. Anglická kuchyně využívá méně česneku, zato cibuli nalezeneme prakticky v každém pokrmu. Mezi vyhlášené anglické speciality patří například slané (i masové) koláče, speciálně připravované pudinky, roastbeafy a pečeně. Národním jídlem anglické kuchyně je tzv. fish & chips - tedy smažená ryba s bramborovými hranolky.

    Anglická kuchyně dala světovému kulinářskému umění termín sendvič - ten vznikl v 18. století díky Johnovi Montagovi - hraběti ze Sandwiche, který se nechtěl během karetní hry zdržovat klasickým jídlem a proto přikázal svému sluhovi, aby mu vložil kus masa mezi dva plátky tenkého chleba. Samozřejmě nelze opomenout vyhlášenou anglickou snídani, která je prvním a velmi vydatným jídlem dne. V klasickém pojetí zahrnuje grilovanou klobásu, rajčata, fazole, smažené žampióny, samozřejmě nesmí chybět obligátní vajíčka a tzv. bacon, který lze přirovnat k naší anglické slanině. Samozřejmě ani anglická snídaně není stereotypní a zná řadu obměn - často se tak na stole objeví například ovesná nebo kukuřičná kaše, rybí filety či opékané toasty s máslem a džemem. K tomu všemu klasický silný anglický čaj s mlékem nebo smetanou případně sklenka džusu.

     

    Anglická kuchyně30. 01. 2006 (1833 přečtení)

    Pomyslně jsme navštívili již mnohé cizí kuchyně, ale ještě dosti nám jich chybí. Ty vyhlášené kuchyně světa, jako je čínská, či francouzská kuchyně, ty si necháme až na konec, protože se nám jistě, pro svou obsáhlost nepodaří vtěsnat všechno o těchto věhlasných kuchyních do jediného článku.
    Dnes se však vraťme do Evropy a řekněme si něco ke kuchyni Velké Británie, potažmo ke kuchyni starobylé Anglie. Obecně lze říci, že anglická kuchyně dala světu obložené chleby, pudinky (ale trochu jiné, než si představujeme my), bifteky a anglická játra.

    Jinak panuje názor, že anglická kuchyně, abychom použili u nás oblíbený výraz, je „nic moc". Ale kdo v Anglii strávil nějaký čas, ten s tímto názorem nebude souhlasit. I anglická kuchyně je zajímavá, chuťově rozmanitá a řekněme si tedy několik slov o tom, jaká anglická kuchyně opravdu je.
    Rozhodně anglická kuchyně není stereotypní a má několik, proti evropskému kontinentu odlišností. Tedy v první řadě je to, že Angličané připravují vydatnou snídani. Tedy ne jako u nás, v letu vypít čaj, či černou kávu a při holení, či líčení přikusovat kousek namazaného chleba. Anglická snídaně je vydatná a spočívá např. v opečené slanině, nebo šunce se sázeným vejcem, jindy zase pečená nebo jinak připravená ryba, obvykle ve formě filetů, ovesná kaše a to ať již ve formě sladké třeba s medem, nebo ve formě slané. Nemusí to však být jen ovesná kaše, ale třeba i kaše připravená z kukuřičných lupínků, zalitých mlékem. K snídani se přidává i sklenka džusu. Pokud se podává čaj, pak velmi silný a vždy s mlékem, nebo se smetanou. Pokud jsou na stole toasty, pak jsou opečené nasucho bez oleje a vždy z bílého chleba. Ty se pak podávají s máslem, nebo džemem. Na snídani si tedy Angličané potrpí a věnují ji náležitou pozornost.
    O to jak náročná je snídaně, o to je prostší a jednodušší oběd. Obvykle v Anglii k obědu se konzumuje pouze obložený chléb nebo i lehké polévky. Ale můžete samozřejmě na oběd zaskočit i do jedné z typických anglických hospůdek - „pubs", kde si můžete objednat i tradiční ploughmans lunch, neboli „oráčův oběd". To je tedy kus dobrého sýra, nebo sýrů, čerstvý chléb, naložené cibulky a pivo. Ale můžete si objednat i fish and chip, tedy smaženou rybu s bramborovými hranolky, pokropenou sladovým octem.
    Za to však večeře v Anglii jsou prakticky hlavním jídlem a jen v málokteré anglické rodině, nebo restauraci je večeře pouze o jediném chodu, včetně polévky. Polévky však jsou u Angličanů v menší oblibě, než je tomu u nás. Jedním z chodů, či předkrmem jsou ryby, či jiná mořská „havěť, jako jsou krabi, langusty či krevety. A v anglickém „pubs" si můžeme objednat steak and kidney pie, tedy dušené hovězí s ledvinkami, nebo steak and mushrooms, cože je hovězí na houbách či shep herds pie, což můžeme přeložit jako ovčákův koláč, tedy mleté pikantní maso zapečené s bramborovou kaší. Maso se v Anglii používá jak hovězí, tak i skopové, méně již se připravuje vepřové i když ani to není na okraji zájmu Angličanů. Velmi oblíbené jsou v anglické kuchyni „páje", což je maso, někdy i ovoce, zapečené v těstě. Příprava večeře je v Anglii dosti náročná, ale vzhledem k obrovskému množství potřebných surovin a zejména i polotovarů se dá snadno i časově zvládnout. Právě velké množství surovin v různých druzích a tedy i s rozdílnými chutěmi dává anglické kuchyni možnost připravit jeden stejný pokrm tak, aby chutnal vždy poněkud jinak. Typicky anglickou specialitou jsou skopové ledvinky, pečené skopové maso na roštu a zejména bifteky pečené do polosyrova, jak se u nás říkávalo, „krvavé". Mohlo by se zdát, že tyto úpravy masa nejsou až zas tak náročné, což je možná pravda, ale jen za několika podmínek. Jednak se musí jednat o maso velmi kvalitní a věnovat přípravě marinády velkou pozornost. Protože právě marinování masa dělá z této suroviny tu pravou pochoutku. A není to jen pečení masa na roštu, ale i příprava masa k dušení, či vaření, kde záleží na přidávaném koření.
    A co platí o masu, platí i o omáčkách. Samozřejmě, že na anglických stolech se objevuje i různě upravovaná drůbež i zvěřina. I když samozřejmě Angličané při přípravě stravy používají i zeleninu, proti jiným evropským kuchyním, zejména kuchyním z jihu Evropy je to podstatně méně. Jedním z charakteristických pokrmů anglické kuchyně je dušené skopové se zelenými fazolkami.
    Angličané ve svém stravování kladou velký důraz na výživnost a biologickou hodnotu. A důraz kladou i na různá ochucovadla, jako je worcesterová omáčka, různé druhy kečupů, cumberlandská omáčka, tabasco a podobně. U nás by jistě bylo raritou podávat skopovou kýtu s rybízovým rosolem, ale v Anglii je to naprosto běžné. Zajímavostí anglické kuchyně je skutečnost, že telecí maso není příliš v oblibě, zato šťavnatí krocani a kachny, ale i sladkovodní i mořské ryby jsou na anglických stolech dosti často. Ryby se pak podávají často ne jen vařené, ale i dušené, pečené nebo grilované, vždy však s nějakou omáčkou a to ať již s rajčatovou, žampiónovou nebo bílou. V Anglii jsou velmi oblíbené ústřice, které jsou znamenité kvality a vždy naprosto čerstvé. Ze zeleniny se používá ponejvíce kapusta, hrášek, květák, karotka a zejména chřest. Obvykle se přidávají k pokrmům pouze spařené bez dalšího ochucení a přísad. Na anglickém stole pak nechybí ani luštěniny, které jsou dosti oblíbené. Je zajímavé, že v anglické kuchyni téměř nenajdeme česnek, zato cibule se používá hojně a to ve všech jejích rostlinných druzích. Specialitou Angličanů jsou tzv. pies, což jsou slané koláče. A to se pro nedostatek místa se nezmiňujeme o anglickém pudinku, který není v žádném případě připravován z mléka a ochuceného škrobem, ale jedná se o specifický pokrm připravený speciální technologií.
    A neměli bychom zapomenout ani na nápoje. Angličané jsou znalci dobrého piva. Výběr je široký, většinou je na naše zvyklosti silnější, ale podává se v třetinových lahvích nebo sklenicích, dnes už i v plechovkách. Ale pokud si v Anglii budete objednávat pivo, pak nikdy jako beer, ale vždy jako lager či bitter nebo stout. Vlastní víno Anglie, vzhledem ke své geografické poloze nemá, vína většinou dováží a to převážně ze Španělska.
    A na závěr si tedy řekněme něco k anglickým zvyklostem ve stolování.
    Early tea:brzo ráno se pije šálek silného čaje, který se mnohdy podává přímo do postele.
    Snídaně: je bohatá a je prvním hlavním jídlem dne.
    Lunch - oběd: je méně významným jídlem a je vždy jen velmi lehký.
    Tea: odpolední čaj je obvykle společenskou událostí, podává se kolem 17. hodiny a nejčastěji se k němu podává obložený chléb, nebo sušenky.
    High tea: V severní Anglii se pije o hodinu později než ve střední a jižní Anglii, podávají se při něm i vařené pokrmy a někdy se slučuje i s večeří.
    Dinner -večeře: je hlavním společenským jídlem dne. Podávají se ryby, mořské plody, drůbež, skopové i hovězí maso, z moučníků pak pudinky, páje, zmrzlina a silný tmavý čaj se smetanou. Z nápojů pak pivo, whisky a gin.
    Tolik tedy několik slov ke kuchyni staré dobré Anglie. Ale musíme ještě na závěr poznamenat, že kuchyně Skotska a Irska jež tvoří Velkou Britanii jako takovou se v některý detailech i chuťových nuancích liší od kuchyně anglické, ale není to až zas tak podstatné, že by to stálo za zvláštní článek. A tak při seznámení o dalších kuchyních světa se s vámi těšíme příště nashledanou.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 15:12
     

    tý jooo! dík, to bude kámošce asi stačit - chce mít jen trochu představu. díky!!!

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 15:14
     

    Z vlastni zkusenosti vim ze varit anglicane opravdu neumi...nastesti jsem tam v rodine musela jist asi jen tyden sad smiley ted kdyz tam jezdim za kamardkou ceskou tak jsem spis nadsena protoze tam clovek sezene opravdu vsechny mozne exoticke potraviny a cennove je to pro ne mnohem dostupnejsi nez u nas v CR,coz me nekdy pekne stve...

    Jinak jsem absolvovala 3mesicni pobyt v Irsku a z toho se 3tydne stravovala v hostinske rodine, to ze prede mnou stala kazdy den miska obyc kukurcicnych lupinku, mleko 2 bile tousty a marmeladicka bych jeste jakz takz prezila (ikdyz uz mi to ke konci taky lezlo usima a to mam cornflakej a musli moc rada) ale ty vecere thumbs up thumbs up jelo se jich snad 7 a porad dokola nejhorsi pro me bylo typicke anglicke....1uvareny brambor ve slupce, volske oko,2mini parecky neidentfikovatelne barvy a chuti,1zampion, 2kolecka neco jako nase ceska krvava jitrnice s kroupama a 2bile tousty,to kdyz jsem videla tak jsem odchazela spat hladova....kdyby to aspon bylo dobre uvarene ale brambor byl nedovareny, parky uskvareny...no des..

     
  • Autor: Keria
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 15:30
     

    spinning smiley sticking its tongue out ...este trochu pockajte...Haha, k tejto teme sa mozem fakt aj "prakticky " vyjadrit...Nieco som tam uz vyskusala ...a mmt. tu "krmim" mesiac dceru s malym ang. drobcom ... a druhy tyzden aj mojho anglickeho zata..

    Lenze prave teraz na siahodlhejsie traktaty nemam cas..Dokoncujem kuracie na smotane...lebo...fakt cas nasho obedu je pre nich len nieco take mensie pod zub...a normalnejsie budu jest az podvecer ked pridu z navstevy......

    V stredu mladi odlietaju...tak potom sem niecim prispejem.grinning smiley .

    (...ale aspon nieco v kocke - pre "spestrenie" - ked mal zat prist, tak si objednal :

    - rezne - oni sice doma rezne mavaju ..ale kupovane - hotove..fuj..

    - rychlych utopencov - uz som ich robila 2x - dohromady 8 flias, lebo sa na ne vrhne vzdy kazdy kto k nam pride...

    - a este co nikdy nesmieme vynechat , su zapecene chlebiky s bryndzovou pomazankou a syrom...)

    UFFF - ked sa to tak vezme, uz mesiac sa cele dni - a v tejto horucave - motam v kuchyni....a varim a variiiiiim...Hihi, ked odidu..tak asi mesiac budeme na suchej straveangry smiley a kuchyni sa budem vyhybat zdaleka

     
  • Autor: drahus
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 19:13
     

    Angláni a Němci. To je kapitola sama pro sebe..... Co dodat, když si Němec v českém restaurantu objedná svíčkovou na smetaně s bramborem, rybou a zelím?

    Dýchejte zhluboka, ať se nepoblijete grinning smiley

     
  • Status:

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 19:44
     

    Já pobyla v anglické rodině zhruba 3 měsíce. A asi jsem měla štěstí, ale mně tam všechno chutnalo - teda až na povoctovaný hranolky a brambůrky. a taky rajský polívky (tu nesnáším). A to jsem hodně zmlsanej člověk. Je pravda, že se nevyvářelo, jak jsme zvyklí tady. Dost se používaly i polotovary. Jejich chleba (tousťák) jsem fakt zbožnovala - pěkně z topinkovače, potřený strašně dobrým máslem (už myslím nasoleným). Tady jsem tak dobrej nesehnala a vůbec se to nedá srovnávat - nebe a dudy. K obědu se většinou odbyli něčím rychlým a jako hlavní jídlo u nich byla večeře. A ke každé večeři musela být zelenina, bez té to neexistovalo. A vařilo se téměř vše, bylo to opravdu pestré a chutné. Od "salátu" (jak tomu říkali) - což byla směsice zeleninových salátů, bramborového salátu, sýrů, salámů (taková česká studená mísa) až po různé úpravy různých druhů mas. Přílohy jako tady v Čechách, snad krom knedlíků. Roznodně mi to nepřišlo fádní, ale různorodé a chutné. Nicméně, je fakt, že se tam děti naprosto běžně přes den ládují sladkostmi, brambůrkami a tak podobně. Taky je to na nich vidět. Přišlo mi celkem zvláštní, že jejich malá 3-letá dcerka měla zákaz pití sladkých limonád, včetně šťávy - pouze holou vodu, či mléko, ale na druhou stranu přes den mohla tláskat spousty mlsot.

     
  • Autor: Evca
    Status: expert
    www.evciny-stra..

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 19:45
     

    Pro mě,která jsem zvyklá snídat kafe a cigáro je nepochopitelná anglická snídaně

     
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 20:37
     

    Drahuš ,podobnou zkušenost mám z dob,kdy jsem jako študent byla na praxi ve východním německu.obědům v kantýně jsme říkali překvapení z alobalu,páč to byl tác plný čehokoli dohromady a překrytý alobalem.hnus fialový a místní tatíci měli pré,bo jsme jim to s největší radostí vždy nedotčené přenechali.

    a kyselé brambůrky octovky nám přivezla kamoška ze zájezdu po Londýně.skončily v koši a dokonce s jejím souhlasemgrinning smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 21:23
     

    drahuš, no když jsme o tom s hoolkama kecaly, tak kámoška říkala, že v Německu málem padla naznak, když jí donesli smažený řízek a k tomu rýži! eye popping smiley grinning smiley

     
  • Autor: Keria
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 21:45
     

    Anavi..nahodou rezen s ryzovym majonez. salatom je mooooc dobra vec...( do ryze sa primiesa hlavk. salat, cibulka, redkovka a majoneza..)....ja vtedy nepotrebujem ani ten rezen...( recept doniesla kamoska z Krety..)

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 02.08.2008 21:54
     

    Keria: no ona rýži obecně nějak nemusí a tohle jí přišlo jako už naprosto vražedná kombinace!!! Protože když už se náhodou k tý rejži nachomejtne, chce ji něčím polejt smiling smiley - šťávou nebo omáčkou, a to tady jaksi fakt nešlo winking smiley grinning smiley Mně by to asi až tak nevadilo, já si naopak rýži dávám v restauraci ke všemu, i přes varování, že to k sobě "moc nejde".

     
  • Autor: suee
    Status:

    Re: Angličané a jejich jídelníček

    Datum: 05.08.2008 15:08
     

    Me spis v nemecku hrozne prekvapoval bramborovy salat a parek s horcici....oni to meli za hroznou dobrutku thumbs up

     
Stránky:  1234 | další komentáře>>
 
 
Podobné příspěvky
Diskuze: Jak jste objevili Week? co to je, poradte Dotazník na obeznámenost s h..
 

Abychom si udělali představu, kdo odkud přichází :), tak navrhuji tuhle malou anketu - kdo vás sem poprvé nasměroval. Mě jedna z vás, livingářek, ale

Autor: Anavi - 26.02.2007 09:09
Rubrika: Internet a PC - Komentářů: 199

Dobrý den, koupila jsem tuhle kytku s tím, že se jedná o trvalku, která může být v létě venku a na podzim ji mám prý dát domů. S tím, že může být celý

Autor: situma - 30.04.2007 09:48
Rubrika: Dotazy a rady - Komentářů: 251

Dobrý den přátelé,chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik otázek dotazníku o hummusu. Trvá na Asi 2-3 Minuty.Dekuju přeju VAM VŠEM dnes Všechno n

Autor: malbransh - 31.03.2017 16:41
Rubrika: Ostatní a volné téma - Komentářů: 2
Blog: Návod na šitý náramek.   
 

Autor: chrasteva - 04.01.2015 15:14
Rubrika: Záliby a volný čas - Komentářů: 0
  
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Povídání o vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.