úterý 19. března, 04:42 Svátek má Josef
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Kambodža
Aktuální kategorie: help   Vše > Cestování > Za exotikou > Asie > Kambodža
Založte si eDeníček! Podělte se se svými přáteli o zážitky z cestování, a nebo naopak získejte cenné rady před caší cestou!
 
 
 
 

KAMBODŽA - ANGKOR 2017

Autor: SPIKE - expert
Datum: 06.02.2018 15:21
 

KAMBODŽA - ANGKOR 2017

 

Naše další poznávací cesta vede tentokrát celým Vietnamem od jihu k severu, ale před tím celé 3 dny strávíme v nejznámější části Kambodži, která jinak vůbec není cílem turistů, ale bájný Angkor je lákadlem pro davy turistů. Určitě jsem toužila tohle místo navštívit, protože jsem o něm leccos četla i viděla tu krásu ve filmech či na obrázcích. A zpětně musím přiznat, že to opravdu za to stálo.
Ale začnu cestou z Evropy, která byla dlouhá a únavná, i když relativně pohodlná na palubě obřího jumba letecké společnosti Emirates. Letěli jsme klasicky přes Dubaj do thajského Bangkoku. Tam jsme měli asi 5 hodin času, než jsme měli pokračovat už jen malým letadýlkem do Siam Rep, městečka v Kambodži. Měli jsme informace, že na tak krátkém letu žádné občerstvení nedostaneme, tak by bylo vhodné povečeřet na letišti v Bagkoku, protože na ubytování se dostaneme až později večer a na jídlo už nebude čas, ani příležitost. Najíst se a to dobře není v Thajsku určitě žádný problém. Dokonce jsem měli nějaké zbylé báthy z předloňské cesty po Thajsku, tak teď byla možnost je vhodně utratit. Letadýlko mělo ale ještě víc než hodinu zpoždění, tak se náš cíl cesty blížil jen pomalu. V letadle jsme byli překvapení, když nám přinesli kávu i večeři, sice jen studenou, ale docela vydatnou. Jenže venku začínala bouřka a s malým letadlem to pořádně házelo. Vypila jsem kafe ještě dost horké, aby neskončilo vyšplíchané v mém klíně. Mnozí ale nestihli ani upít, protože letušky roznesly občerstvení a hned začaly zase sbírat nádobí, odebíraly lidem kalíšky a talířky přímo od úst, neboť jsem se blížili k letišti a taky výkyvy letadla byly značné. Nakonec jsme přistáli a byli moc rádi, že jsme opět na pevné zemi. Náš průvodce Lukáš na nás čekal na letišti a hned nás odvedl k mikrobusu a odvezl do hotelu. Ten byl opravdu pěkný. Žádný hnusný mrakodrap, ale dvoupatrové budovy ztrácející se v zeleni a záplavě květů. My jsme dostali pokoj v patře a z balkonu jsme si mohli téměř trhat mango přímo ze stromu. Ještě jsem šli všichni společně na pivo do nedaleké “restaurace”. Pak už rychle spát, abychom brzy ráno mohli vyrazit na náš první výlet do obrovského komplexu prastarých ruin.
Kdysi jsem měla možnost jet z thajského ostrůvku na výlet do Angkoru. Měli pravdu ti, co nám ten výlet nedoporučovali , že by to byly zbytečně vyhozené peníze za nepohodlnou a dlouhou cestu z pobřeží do Angkoru, kde by byla jen chvilka na prohlídku nějakého chrámu a pak zase stejná únavná cesta zpět. Rozloha celého komplexu je víc než 100 km a to opravdu není na letmé nakouknutí.
Ráno na nás čekali motorové rikši. Každá dvojice vyfasovala svoji rikšu s řidičem, který nás bude vozit celé 3 dny našeho pobytu po památkách. Nejdřív jsme jeli do hlavní budovy vstupu, kde jsme si zakoupili vstupenky (dokonce nás na ně i vyfotili), které nás opravňují ke vstupu do různých chrámových komplexů. Kontrolovali je na příjezdových cestách.
Tyhle chrámy vznikaly a byly na vrcholu své slávy jako centrum khmérské říše od 9. do 15.století. Vznikaly jako chrámy i jako hrobky. Chrámů je tu víc než 1000, některé už jen jako hromádka kamenů, další v téměř plné kráse. Mohla bych si dohledat názvy jednotlivých chrámů, které jsme navštívili, ale myslím, že by to bylo jen zbytečné zahlcení jmény a daty. Tak připomenu jen ten největší a nejznámější chrám Angor Wat. Je asi i nejzachovalejší, protože je obehnaný vodou a možná proto tolik nezarostl džunglí jako ty ostatní. Já jsem pod vlivem informací, které jsem o zdejších chrámech měla, čekala trochu něco jiného, neříkám, že lepšího, ale moje představy se poměrně dost lišily od skutečnosti, která se mi tu ukázala. Pokud jsou někde zmínky o Agkoru, bývají u toho fotky chrámů ztrácejících se pod kořeny obrovských stromů. Ale něco takového je tu vidět jen na několika místech. Asi to tak bylo skoro všude, ale památky jsou dnes vesměs očištěné a restaurované. Já jsem čekala, že se budeme prodírat téměř neprostupnou džunglí a pak ve změti větví a kořenů uvidíme zbytky chrámů. Asi trochu naivní představa. Projížděli jsme tuk-tuky po silnicích mezi jednotlivými chrámy, které jsme pak pěšky prošli a na druhé straně zase nastoupili do tuk-tuku. Mezi zdmi z rozpálených kamenů to byly docela vysilující procházky. Ale měli jsme čas i na oběd v turistické restauraci. Ochutnala jsem jídlo s názvem khmérský amok, bylo to moc dobré, ale ono v téhle části Asie se asi vaří dobře všude, ať je to Thajsko, Vietnam nebo Kambodža.
Do toho nejznámějšího, největšího a asi i nejzachovalejšího chrámu Angkor Wat jsme se vydali hodně brzy ráno. Avizovaný byl romantický východ slunce přímo u chrámu. Vyjížděli jsme tedy ještě za tmy, bez snídaně, ale natěšení na tu romantiku v divoké přírodě a u úžasného historického komplexu. Tahle představa se ale docela rychle scvrkávala na minimum, protože po mostě, který vede přes vodní plochu ke chrámu, se valily davy jak po Karlově mostě v Praze v plné turistické sezóně. Byli jsme tam s dostatečným předstihem, tak jsme se uvelebili na trávě, vytáhli jsme aspoň nějaké sušenky a pozorovali jsme jednak davy lidí, co sem stále proudily, a taky koně, co se nedaleko pásl a evidentně jevil zájem o kamarádění se s námi. Slunci se moc vstávat nechtělo, nad chrámem byla černá mračna a co chvíli zahřmělo a oblohu proťal blesk. Z bouřky nakonec nic nebylo, stočila se jiným směrem. Ovšem z romantického východu nebylo taky ne. Když bylo jasné, že za clonou mraků je slunce už poměrně vysoko, tak jsme se vydali na prohlídku chrámu.
Odpočinek na hotelu a večeře s docela dobrým pivem nedaleko hotelu v pouliční restauraci bylo vždy příjemným zakončením náročného dne. Při jedné cestě jsem ještě zastavili na kaučukovníkové plantáži. Člověk by si řekl, že je to docela pohodová práce nařezávat kůru kaučukovníků a pak vylévat z misek surovou gumu, ale bohužel skutečnost je jiná. Výpary, která tam jsou, působí rakovinotvorně, je třeba po pár letech této práce udělat zase na delší čas pauzu. Ale ono se to řekne, když peníze je třeba vydělávat a tohle je jedna z mála příležitostí.
Další zajímavý produkt jsme měli možnost poznat při další zastávce. Poučili jsme se, jak vzniká palmový cukr. Tenhle druh palmy má samčí květy, tedy takové dlouhé provazce, k nimž je třeba vylézt do koruny stromu. Odřízne se jim špička a šťáva, která vytéká se zachycuje do nádoby a pak dlouhým varem odpařuje, až zhoustne na cukrový sirup. Ten se suší a drtí na cukr. Samičí plody této palmy vypadají jako menší kokosové ořechy, ale uvnitř mají taková průsvitná gelovitá “vajíčka”. Viděla jsem je prodávat v tržnici. Ani nevím, v jaké úpravě se konzumují.
Tržnice v Kambodži vypadá úplně stejně jako všechny asijské tržnice - plné ovoce, zeleniny, masa a všech možných plodin, z nichž mnohé jsou pro nás neznámé. Statisticky je příjem obyvatel opravdu zoufale minimální, ale mám pocit, že se trochu zapomíná na to, že tam
funguje směnný obchod, takže to žádnou statistikou neprojde. Když je bohatá nabídka v tržnici, tak se to asi prodá a někdo to koupí. Ale bída tam je, to zase jo.
A můj dojem z Angoru i z toho malého nakouknutí do Kambodži (asi trochu netypické, protože tohle je turistické centrum, která toho moc nevypovídá o běžném životě lidí) je velice dobrý, jsem moc ráda, že jsem se sem podívala, stálo to za to.
 
Upraveno 2 krát. Naposledy upravil SPIKE (06.02.2018 21:32)

 

Galerie: Klikněte pro zobrazení
dsc_001a (90).jpg dsc_0476.jpg dsc_a121.jpg dsc_a120.jpg dsc_a122.jpg dsc_a123.jpg dsc_a124.jpg dsc_a125.jpg dsc_a126.jpg dsc_a127.jpg dsc_0125.jpg dsc_001a (838).jpg dsc_001a (827).jpg dsc_001a (920).jpg dsc_001a (918).jpg dsc_001a (804).jpg dsc_0995.jpg dsc_0432.jpg img_5965.jpg
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Blog - RSS - Kambodža (Blog)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.