Re: Pejsci, fotky našich mazlíčků II.

Autor: babkaela, Datum: 07.06.2022 23:13

Nějak se mi nechtělo k tomuhle psát. Nejsem veterinář ani dlouholetý chovatel. Teď jsme odchovali teprve "M" vrh (první abecedu, zkušení chovatelé točí několikátou).

Je pravda, že se zařazováním do chovů je to teď trošku benevolentnější, ale ne úplně. Třeba u NO je nutno předložit posudek (smí posuzovat pouze jeden ortoped, nelajzne si napsat něco jiného, pokazil by si jednak jméno a taky by o tuhle licenci přišel - nejsou to zrovna malé peníze) kyčelních kloubů a loktů. Je zapotřebí bonitace - vzhled, povaha, jedna výstava, zkoušky ... není toho málo. Krycího psa si majitel chovné feny vybírá sám, každý hledá nejlepšího, bez zátěže ort. vad. Ale ... jako u lidí ... sebelepší genetická výbava rodičů a, s prominutím, "výrobní" - vývojový zmetek se může vyskytnout. Bohužel, příroda je mocná čarodějka, mohou se blbě překřížit geny, chybná poloha v době březosti, těžký porod ... proměnných je hafo. Mohou roli hrát i podmínky odchovu, strava, následná péče u nového majitele (v rámci - uděláme to nej, dáme hoooodně kvalitní granute, následuje překotný růst a chrupavky nestíhají, budeme hooodně chodit na procházky a dlouhé - ale štěndo je malé, přílišná zátěž, schody, stabilní pobyt a chůze na tvrdém povrchu .... ach jo, mraky vlivů).

Šamanko, teď z vlastní zkušenosti a pozorování okolních - jen velice (snad 1%) málo psů s dysplazií indikovanou k operaci si lehne tak, jak máš štěndo vyfocené - kyčle to nedovolí. Že má jednu stranu slabší, ach jo. Zažila jsem placaté štěně v oblasti hrudníku, ale opravdu placaté, jedna strana hrudního koše byla vlastně dole a druhá na boku, v půl roce, při dostatku pohybu, po chvílích, žádné dlouhé procházky, na psovi nebylo znát, že někdy takhle vypadal. Syn ho viděl po 3 letech, nááádhernej statnej pes bez sebemenšího poškození. Zadní nohy do X ... počítáš snad už i chlupy, některá štěňata to prostě takhle mají ... měla to i naše Chipsi v tomhle věku (smála se cvičitelka na cvičáku, kam jdeš s tou křivonožkou), nohy má v pořádku, rovné jak má mít, vyhrává výstavy, je veteránský šampion. Vytáčení tlapek do stran - asi volná hlezna (dá se prý vyřešit stravou, jsou na to snad spešl granule pro štěňata).

Nevím, u kterého ortopeda jste byli, neznám, neumím posoudit. Taky jsem zažila v 5 měsících rtg. páteře štěněte - ortel - nevhodné do chovu, vybočené obratle, nový rtg. v roce - vše v pořádku - záleží také, jak rengenolog psa položí.

A jak píše Alenka, veterina je dnes dobrý "byznys" ... jeden z našich VO dodavatelů (nářadí) říká: "Za vaše peníze mi nic není drahé." ...

A s prominutím, já bych do štěněte teď asi chirurgicky nehrabala (do stupně 2 se nechává tak, někdy i 3), ale jestli vašemu vet. věříš ... stejně bych zkusila ještě někoho jiného - sice trochu z ruky http://www.snasil.cz/index.php/cs/veterinarni-klinika-brno-o-nas.html ... nedělám mu reklamu, nepotřebuje to.

A ještě dovětek PS .... Kdysi, už je to dlouho, jsme měli dva NO bez PP. Chovatelka tvrdila, že se jim nechtělo uchovňovat, ale že fena je zdravá ... po dvou měsících, na očkování se náš bývalý vet vyvrátil, že nevěděl, že tu "mámu" štěňat nechali nakrýt, on prý jim to přísně zakázal, že budou vyrábět jen starosti pro nové majitele (tak těžkou dysplazii fena měla) a že máme štěňata vrátit. Neudělali jsme to, byli to miláčkové - k meritu věci - pes absolutně zdravý, ale zemřel o půl roku (14 a pár měsíců) dřív - mrtvička, fenka v roce na rtg (chodila jako kloubový autobus - pozor, vybočuje zadek) - vet říkal, že na tenhle stupeň dysplazie snad už ani číslo neexistuje - kloub mimo kloubní pouzdro. Na procházky jsme moc nechodili, máme velký psí výběh a velkou zahradu, taky se tehdy furt s čoklama necáralo, zvlášť u nás na dědině. Vyřešil velice jednoduše, nechávali jsme kastrovat (sourozenci v domě a kdo má stále hlídat a taky kdyby náhodou při hárání zdrhla) a při jedné narkoze přetnul úpon jednoho svalu, aby nohu odlehčil. Dožila se stejně pohyblivá, běhala za balonkem, proháněla kočky, poznat na ní nic nebylo ... téměř 15ti let.

Jsem tu po dlouhé době a už jsem se tak rozkecala stydlin smiley .


Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 04:27
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pejsci-fotky-nasich-mazlicku-ii/read.php?1,1448830,1606336#msg-1606336