Re: Pejsci....fotky vašich mazlíčků...

Autor: babkaela, Datum: 02.05.2017 09:03

Kde jsou ty doby, kdy psi dostávali zbytky od oběda, případně masoxový vývar a namočený chleba, kosti vařené z polévky či z upečeného jakéhokoliv masa a nikdy problémy nebyly. Naši předchozí psi a psiny se všichni dožili v relativně dobrém zdraví (pominu-li hluchotu, špatné vidění a omezení chůze u NO v pozdním věku) 13 a více let. Až s těmi posledními holkami děláme jak s malovanými vajíčky. Asi jako u lidí - civilizační choroby díky ne - kvalitě kupovaných potravin a ovzduší. I když i s tím ovzduším je to docela velká otázka k zamyšlení - pálilo se v kamnech a "pod kotlem" na vaření brambor pro zvířata (u nás téměř každém baráku) a kotlem na vyvářku a ohřívání vody na praní kdeco, počínaje dřevem, karotny, starými botami a hadry, topilo se uhlím - nebylo tolik škůdců a chorob nikde, ani na rostlinách. Domnívám se, a to ne zcela neopodstatněně, že síra, proti které "zelení" tolik bojovali prostě v ovzduší chybí. Kdysi měl můj nejmladší syn velké, hodně velké, problémy s alergiemi (vleklé ekzemy, astmatické záchvaty, časté bronchytidy) na kdeco včetně větru a všeho, co se u nás na dvoře vyskytlo. Navštívili jsme homeopatku, jako jednu z posledních možností, a ta mj. předepsala síru - po prvním adrenalinovém týdnu, kdy se stav výrazně zhoršil, šlo už vše k lepšímu a do půl roku byl téměř bez problémů. Samozřejmě, občasná nachlazení a běžná dětská a dnes už dospělácká onemocnění zůstala, semtam nějaký ekzemový flíček, ale dýchací potíže se nevzrátily. Je mu 29, minimálně hodinu tráví u koní, a to mu dřív stačilo projít kolem sedla a dusil se. Ťuk, ťuk, klep, klep.

A rostliny se proti všem možným roztočům a chorobám také postřikují i sirnými přípravky. Dalšími "zelenými" vymoženostmi jsou i žlutý mor řepka, kdo si myslí, že "náš" řepkový stolní olej je naší provenience se velice mýlí, naše jde jen na průmyslové zpracování, vychvalovaná sója je také spouštěč alergenů. Obilí stříkané 3 týdny před sklizní glyfosáty, údajně rozložitelnými a neškodnými, myslíte, že je to v pořádku? Veterináři se většinou shodují, že díky téhle slámě je větší výskyt dýchacích problémů u zvířat, kde se chovatelé pyšní, že mají slámový odchov. Nepoužívám žádné herbicidy, ani v okrasné zahradě, aspoň tohle můžu trošku ovlivnit. Fungicidy a insekticidy jen ve velmi omezené míře, raději mám strupatá jablka než 15x stříkaná z obchodu. Jsme sezóní žravci ovoce a zeleniny, když se nevydaří doma, nejí se. Kromě mrkve a peržele, tu koupit musím, takovou maxi produkci zatím nemám.

Ale trochu jsem odbočila, ach jo. Chtěla jsem jen napsat, zda naše přílišná přepeče není zvířatům spíš na škodu. Všelikými přídavky a vitamíny možná, netvrdím, že určitě, nedělala jsem výzkum, a omezeními v žrádle, jim imunitu nevědomky nesnižujeme. Včera jsem přečetla, co údajně psy zabíjí https://www.zena.cz/bydleni/9-potravin-ktere-mohou-vaseho-psa-i-zabit/r~i:article:774358/?redirected=1493706061 , původní článek jsem nenašla, tam bylo ještě syrové ovoce. K zamyšlení nebo postrašení. Nevím. Podle jakého vzorku zvířat se k těmto závěrům došlo ? Naši všichni dostávají syrové ovoce, všechno, které v té době dozrává, ořechová jádra milují, nesní toho ovšem tuny, sušenku občas také, nemají problém (opět zaťukat). Rajčata se kdysi doporučovala psům, prý čistí zuby. Nedáváme ovšem ani náhodou psům ani kočce - játra, ledviny (tam se usadí všechen "bordel", který zvíře sežere), slezinu, nezkysané mléko. Samozřejmě, v granulích neuhlídám.

Drahuško, na blechy zkus ještě bílý talířek s vodou a světlo, kdysi kdesi se tu radilo. Není to zase tak velká položka práce a financí. Na klíšťata je opravdu dobrý repelent z octa a jakékoliv silně aromatické byliny (rozmarýn, oregáno, máta ... ), trochu si nalít na ruku a psa pohladit.

Omlouvám se za sáhodlouhý, k nepřečtení, elaborát. Nějak jsem se rozjela stydlin smiley .

Tady je starší "bleší" diskuze, třeba tam ještě bude nějaký nápad hodný odzkoušení. https://www.week.cz/blechy-help-co-na-ne/read.php?1,833418 Nečetla jsem, už zase musím být jinde.


Vytisknuto z www.week.cz dne 08.05.2024 16:47
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pejsci-fotky-vasich-mazlicku/read.php?1,4454,1439868#msg-1439868