Dieta???

Autor: Elelka, Datum: 10.02.2010 12:12

Mnoho zde na weeku založených vláken je na téma dělené stravy, občas z dlouhé chvíle nakukuji a vstávají mi vlasy hrůzou, co se tam vždy dočtu eye rolling smiley . Nechci se jim do těch debat míchat, tak zakládám nové vlákno o dietách všeobecně:

Jakákoliv dieta funguje vždy jen na principu snížení kalorického příjmu. To platí i pro dělenou stravu, která je založena na teorii údajně lepšího trávení a následného spalování oddělených složek potravy. Ať již rozdělujeme dny v týdnu na „kytičkové" a „zvířátkové", nebo dělíme v rámci jednoho dne a pokrmu, tělo při příjmu potravy vylučuje všechny enzymy - ty, co tráví bílkoviny, i ty, které tráví cukry. Tělo neodlišuje sacharidy a bílkoviny ve stravě. Také neexistují čistě sacharidové a bílkovinné potraviny. Přísně vzato, dělená strava vlastně neexistuje. Pečivo, těstoviny, rýže... obsahují i určité množství bílkovin. Zatím neexistuje jediný vědecky ověřený důkaz, že takto upravená strava se lépe tráví a vstřebává.

Přesto správně upravená a dodržovaná "dělená" dieta funguje a má výrazný vliv na úbytek hmotnosti a nedostavují se u ní žádné zažívací potíže.

Přínos této diety spíš spočívá v tom, že musíme přemýšlet o tom, co jíme (tím pádem se sní menší množství potravin, než bychom snědli normálně) a svůj jídelníček tak postupně výrazně „ozdravíme". Do jídelníčku se zařazuje hodně zeleniny, která kromě vlákniny neobsahuje prakticky téměř žádnou energii a přitom nás na poměrně dlouhou dobu zasytí. A právě tento efekt pak vede ke zhubnutí. Sníme tedy na objem stejně, ale do těla dodáme výrazně méně energie. Tělo hladoví bez pocitu hladu, a musí sáhnout do energetických rezerv.

Negativem této diety je to, že laiky vytvořené jídelníčky nedodávají organismu všechny potřebné živiny a minerály a bývají energeticky poměrně chudé, zato mají často vysokou kalorickou hodnotou.

Recepty na „dělenkách" a jejich jídelníčky - to jsou přímo kalorické bomby!!! eye popping smiley thumbs up

Negativem je také jako u většiny diet jo-jo efekt. Pokud od zavedeného jídelníčku upustíme, kilům se nevyhneme.

A malá kousavá poznámka nakonec - pokud bych někdy potřebovala hubnout, zvolím jinou dietu, pokud bych chtěla držet dělenou stravu, určitě ne podle paní L.K. (opět bez urážky, ale její způsob „stravování" mne nepřesvědčuje o tom, že ona je ta pravá, která by mi v tomto mohla udílet rady).


Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 09:50
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/dieta/read.php?1,333305