Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI

Autor: Filipka, Datum: 09.01.2013 11:28

Zdravím všechna děvčata, která si chtěji ozdravit svoje stravovací návyky, pomoci tělu snadněji trávit a jako bonus ještě i hubnout.

 

Ovšem nic není zadarmo, hubnout a přitom se cpát tím vším, co máme tak rady, to jde jen v těch podvodných nabídkách různých zázračných tablet a čajů na hubnutí, co stojí od tisícovky nahoru. Jenže bohužel, až na lidi s velmi dobrým "spalováním", kteří mohou opravdu jíst všechno a nepřiberou, a není jich zas tak málo..... zázračné hubnutí bez úsilí není. sad smiley

 

A protože musíme nyní hlavně cvičit pevnou vůli a odolávat stovkám nástrah denně, založila jsem tyto stránky, kde se můžeme vypovídat, navzájem se podporovat. Například mě hodně podporuje, že se tady můžu "vykecat". Napsat, jakémám problémy, v čem se mi daří. Sdělená starost poloviční starost. A také jsem chtěla podobné stránky proto, že Romčina "dieta" mi přijde geniální a nechtěla jsem, aby o ní věděla jen ona. flower smiley

 

Proto vítám všechny, kteří mají zájem se k nám připojit. Kritika je vítána, alespoń ta, co není kontraproduktivní. Tento stravovací postup se totiž nemůže zaměňovat s běžnou dietou, kdy se úzkostlivě a úplně každý den, ne-li každou hodinu hlídá vše, kdy máme od odborníka předem stanovený jídelníček a snažíme se v celém postupu vážit potraviny, počítat s přesností švýcarských hodinek kilojouly, bedlivě sledovat poměr bílkovin atd. A pak se z toho zblázníme, takový jídelníček pro nás bude velmi náročný a , jak říká Romi, ultrazdravý, a po pár týdnech, kdy do sebe budeme cpát div ne násilím nějaké předepsané kaše, které bychom jinak nejedli (a to je velmi důležité - postupovat podle individuálních chutí!) se "zblázníme" a zajdeme do cukrárny, rozloučit se s tak přílišným omezováním--- grinning smiley

Proto chci jít touto její zlatou střední cestou. Dopřát si jídlo které mi chutná, sledovat množství masa i příloh atd, ale mít zároveň "právo" si nějaký den "mírně" upravit po svém. Jak psala Romča, když má šanci sníst řízky, tak si dá rovnou 2. Na váze se to nikdy neprojevilo a dušička má pokoj, člověk si nepřipadá jako otrok. ale něco takového si na druhou stranu nepovolíme často, ro dá rozum. nevím, jak často si romča dá ty řízky, ale odhadla bych, že tak jednou za 2 měsíce? Zkrátka, neznamená to, že budeme častěji dělat k nedělnímu obědu právě je, abychom si mohly vždy dát dva. grinning smiley grinning smiley grinning smiley

 

Takže, na rozdíl od diet, v tomto stravovacím režimu jde celkově o něco jiného. A Romča je fakt dobrá, že na to přišla.

Samozřejmě musíme hlídat kalorickou hodnotu, ale stačí, když se seznámíme s nízkokalorickými potravinami a budeme mít přibližnou představu o tom, kolik kJ má třeba banán. A tak budeme vědět, že když jsme ve stresu a rozhodli jsme se zahřešit, tak je lepší sáhnout třeba po tom jablku nebo pomeranči než třeba po banánu a nebo vyzrálé slaďounké hrušce. Měly bychom vědět, kolik mají rámcově různé oříšky, kolik různé cereálie. a podle toho si dovolit "zahřešit.

Také je potřeba si hlídat glykemický index, to je velká pravda, protože díky potravinám s vysokým GI máme ten vlčí hlad. ( To byl třeba můj obrovský problém. Že jsem měla pořád hlad. Ne jenom chuť, ale vyloženě hlad. Teď už ten hlad nemám. Teď už zůstala jen ta chuť. thumbs down S tou musím ještě hodně bojovat, ale je to mnohem lepší, než bojovat i s hladem. ) Souvisí to - ten hlad- s nadměrným vylučováním inzulinu právě kvůli těmto potravinám. třeba knedlíky mají hodně vysoký GI. I rohlíky.

Se sacharidy se to proto nemá přehánět. Ano, nečetlo se mi to snadno, když mi to tenkrát Romča psala, chtěla bych dietu, kdy se hubne a zároveň i baští kolik chci těstovin, ale nedá se nic dělat, to vím i z dřívějška, těch těstovin si prostě plný talíř dát nemohu. Musím je hojně "naředit" zeleninou a dát do nich kvalitní libové maso. thumbs down

 

Ano,musíme i sledovat bílkoviny. Mít v průměru 150 g - 200 g.kuřecího, krůtího, rybího, hovězího nebo sojového masa denně. Nebo mít masa trochu méně, ale dát si navíc k denní nabidce ten cottage nebo hermelín. Ale jde o to, že se bílkoviny nemusí hlídat každý den. Proč bychom některý den,neříkám že každý čtvrtý, ale třeba jednou za týden, za dva, třeba když někam cestujeme a nestačíme si připravit na cestu "krabičku " s jídlem, nemohly mít spíše trochu "jiný" den , protože celozrnné pečivo a nějaký ten kousek tvrdého sýra, šunku plus rajče seženeme vždy a všude. Někdy se stane, že není čas na klasický teplý oběd. A pak to další dny zase dohonit a snažit se o velmi pestrou stravu. Nebo mít naopak někdy spíš víc bílkovin a zeleniny a méně sacharidů. Když máte velkou chuť na maso. I to se někdy může stát. Že člověk v ten jeden "jiný den" má chuť na více masa. Tak prostě k obědu nejíst přílohu,ale dát si větší porci masíčka. a pochutnat si. Tak jak to teď popsala Romi když psala o jednom svém obědě. Prostě se přizpůsobit .

Nebýt otrokem extrémně přesného stravování, samozřejmě při zachování těc nejzákladnějších pravidel, bez kterých to prostě chtě nechtě nejde. . Občas , v případě, že nestíháme, nebo něco podobného, to prostě nemít "dokonalé".Mít to dokonalé jen napolovinu a pak to dohnat. Je to určitě lepší, než si pak v tísni koupit v obchodě balené tvarohové buchty nebo zajít do hospody na svíčkovou se šesti jen proto, že je v něčem "krize" a když už to "dnes" nezvládnu dokonale, tak se na to můžu rovnou vykašlat nafurt.

 

Takže já za sebe se budu snažit o velmi pestré jídlo. A hlavně jíst to, co mi chutná. Jak psala Romi, než by si měla dělat tu "moji" polévku s celozrnnou jíškou na olivovém oleji, tak by si raději dala bez jíšky, jen zeleninovou. Stejně tak nemá Romča ráda ovesnou kaši. No a já bych se po ovesné kaši mohla utlouct a je opravdu velmi zdravá, takže si ji také občas s velkou chutí v budoucnu uvařím. Zkusím ale osladit jen trochou medu nebo alespoń malinkým množstvím fruktozy. Bílý cukr je totiž něco, co chci vyloženě bojkotovat. V tomhle jediném b\ch chtěla co nemenší možnost kompomisu. jinak bych si za chvíli dávala lžičku i do kafe.a pak i 2 lžičky. Bílý cukr prostě musím brát jako "nepřítele.

Ale ta "olivovo-celozrnná" polévka mi prostě také chutná. Opravdu mi nevadí a pochutnám si na ní. Zase ale nemám třeba ráda lískové oříšky jinak než v Nutelle nebo v tabulkové mléčné čokošce. grinning smiley Tak mi nedělá problém se jich vzdát. Ani mandle bych nemusela. _Ale pár za čas si jich dám. Těch mandlí plus nějaký ten para ořech. je to zdravé.

Hermelín jsem ještě donedávna také nesnášela, až asi před půl rokem ni začal chutnat, tak s tím také nebudu mít problém. ale někdo ho třeba nemá rád dodnes. No tak ho prostě nahradí jiným sýrem. Třeba tím cottage. A tak to prostě je. Každý si svou stravu naplánuje podle toho co mu chutná a co je pro něj dostupné.

 

Denně je tedy dobré sníst přibližně :

1-2 krajíčky celozrnného těžkého chleba, občas nahradit kaiserkou nebo jiným celozrnným,ale ne často, takového pečiva se sní hravě mnohem víc, protože je takové nadýchané člověk chce víc a víc a víc. grinning smiley

120-200g bílého jogurtu ,můžeme do něj přidat kousky ovoce z denní nabídky, mně vyhovuje sníst si ten jogurt také na snídani. ráno nemám stejně čas na pořádnou snídani, takže za snídani vlastně považuju až dopolední svačinu. to si dám chleba s něčím a hlavně horký čaj.

2-3 kousky ovoce podle velikosti, někdy je nějaké jablko tak obrovské, že je za dvě

Tvrdý sýr nebo Tvaroh nebo něco dalšího na chleba - slabě , jako je bylinkové almette, trochu lučiny, žervé, nebo libová šunka. Je možné chleba slabounince namazat máslem pod šunku.

asi 200 g živočišné bílkoviny, z toho třeba 150 g libového masa plus k večeři třeba kousek hermelínu nebo hermelín nahradit vajíčkem, atd., dá se různě obměňovat. nebo si koupit balkánský sýr a udělat si dobrý šopák k večeři. inak, bílkovina je i v rostlinných potravinách, třeba v ovesných vločkách je ve sto grameh snad 13 g bílkovin nebo tak nějak. A když jsou k jídlu luštěniny, tak ty mají také dost bílkovin, je možné dát méně masa a přidat trochu na porci těch luštěnin.

asi 80-100 g kvalitní přílohy k obědu , tedy těstoviny, rýže,kuskus, pro někoho i brambory nebo pohanka,knedlíky samozřejmě nepapáme

minimálně 200 g zeleniny, ale žádoucí je i dvojnásobné množství. Nezapomínat na strouhanou mrkev, nastrouhat do ní jablko a zakápnout citronem. Nastrouhané jablko z denní nabídky to osladí tak akorát. Mně chutná i ledový salát na chleba se šunkou. prostě propašujte všude zeleninu, je zdravá a pomůže zasytit. Příloha k masu by měla být vždy zčásti zeleninová

trochu oleje olivového nebo i jiného rostlinného na "orestování" masa případně zeleniny

asi 2 litry tekutin . ale pozor, ani náhlý příjem tekutin se nemá přehánět. a v polévce je již také tekutina........Nedávno umřela jedna žena, co držela dietu, vypila najednou nadměrné množství , asi 2 litry "na ex"

 

Takže to je rámcově základní jídleníček, který si každá z nás může upravovat různě podle chuti. Uvedla jsem přibližné gramy, tak, jak si je pamatuji z různých diet, ale spíš se budu snažit dostat "do oka" tzv.porci. Jako to dělá Romča. jenže ona už je zkušená a já teprve začínám, navíc mám mnohem slabší vůli než ona, tak se prostě o něco opřít musím. jinak bych byla schopna si porce nenápadně, a tak abych o tom nevěděla, zvětšovat. grinning smiley Gramy ale stejně slouží jen orientačně, třeba na odměření rýže atd. je pak dobré používat nějakou přiměřenou naběračku, o které víme, že jich nabere tu "porci", která bude mít tu přibližnou gramáž.

 

=================================================================================

 

Takže to je z takové "teorie" zatím vše. Ještě se za chvíli vrátím na pokec o tom, co jste tady zatím napsaly. smiling smiley Jo, a mám objednanou ukázku jídelníčku, co dělá jedna paní, živí se tím, že dělá lidem jídelníčky a má velké úspěchy, dokonce ji doporučují i zdravotníci. Tak pak porovnáme, co v tom jídelníčku má a nemá.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 14:44
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-zdrave-hubnuti-podle-romci/read.php?1,892508,896264#msg-896264