Re: Cholesterol

Autor: Ram, Datum: 24.01.2010 11:08

zuziberka napsal(a):

Psala jsem pouze to, že rozumná konzumace vajec neškodí ani lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu a že nejnovější poznatky ukazují na to, že špatného cholesterolu ve žlutcích je méně než se původně uvádělo (a není to jen na stránkách českých vajec, řekne ti to i lékař - je to podobné jako obsah železa ve špenátu; ta nešťastná desetinná čárka), ne to, že by byla vejce nejzravější potravinou...proto jsem i v nadsázce uváděla to plato vajec winking smiley

Zkusil jsem se podívat co mi řekne lékař podle zuziberčiných rad. Zdá se že pan profesor lékařské fakulty a přednosta oddělení na kardiovaskulárních chorob na jedné z nejvěhlasnějších amerických nemocnic klinice Mayo doktor Thomas Behrenbeck má poněkud jiný názor na rozumnou konzumaci vajec lidmi se zvýšenou hladinou cholesterolu.

Zdá se že ani nečetl o nejnovějších poznatcích na stránkách Českých vajec ani v jiných impaktovaných zdrojích (coop, DTest, Novinky, Zdraví IDnes či moje fitness) nedouk jeden!grinning smiley grinning smiley grinning smiley

Pan profesor Behrenbeck totiž napsal toto:

Chicken eggs are high in cholesterol, and a diet high in cholesterol can contribute to high blood cholesterol levels. However, how much the cholesterol in your diet can increase your blood cholesterol varies from person to person.

When deciding whether to include eggs in your diet, consider the recommended daily limits on cholesterol in your food:

If you are healthy, it's recommended that you limit your dietary cholesterol intake to less than 300 milligrams (mg) a day. If you have cardiovascular disease, diabetes or a high low-density lipoprotein (LDL, or "bad") blood cholesterol level, you should limit your dietary cholesterol intake to less than 200 mg a day.

One large egg has about 213 mg of cholesterol - all of which is found in the yolk. Therefore, if you eat an egg on a given day, it's important to limit other sources of cholesterol for the rest of that day. Consider substituting servings of vegetables for servings of meat, or avoid high-fat dairy products for that day.

If you like eggs but don't want the extra cholesterol, use only the egg whites. Egg whites contain no cholesterol. You may also use cholesterol-free egg substitutes, which are made with egg whites. If you want to reduce cholesterol in a recipe that calls for eggs, use two egg whites or 1/4 cup (59 milliliters) cholesterol-free egg substitute in place of one whole egg.

http://www.mayoclinic.com/health/cholesterol/HQ00608

 

Kdo umí trochu anglicky přečte si to sám. Pro ostatní jen velmi stručně to podstatné: Pro člověka s vysokou hladinou cholesterolu by denní dávka měla být méně než 200 mg choleterolu. Protože žloutek vejce obsahuje okolo 213 mg cholesterolu tak konzumace jednoho jediného vejce (respektive žloutku) znamená překročení doporučené denní dávky.

 

Není sice jasné co je podle zuziberky rozumná konzumace vajec, a po žonglování s "nadsázkami" o platech vajec a podobně si to netroufám odhadnout. Pokud by tím myslela, že sníst jedno vajíčko takovému člověku neškodí tak je to nesprávný názor. Nepolemizuji s tím jestli škodí nebo ne, protože škodí v každém případě, ale tvrdím, že konzumace jednoho jediného vejce, znamená pro takového člověka překročení doporučované denní dávky.

Rozumná konzumace vajec pro člověka se zvýšenou hladinou cholesterolu znamená jíst pouze bílek, který cholesterol neobsahuje a žloutku se úplně vystříhat.nono smiley nono smiley nono smiley 


Vytisknuto z www.week.cz dne 19.05.2024 02:56
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-cholesterol/read.php?1,20061,321898#msg-321898