Re: Cholesterol

Autor: Ram, Datum: 22.01.2010 16:39


Výborně Elelko, zdá se že už začínáte chápat. Sice to nejsou vědecké stránky ale zní to rozumně jak píšete. Trošku jsem ten citát probral, aby tam zůstalo to, co považuji za podstatné vzhledem k předchozí diskusi.

Elelka napsal(a):

Cholesterol obsažený ve vaječném žloutku podle výzkumů nedokáže u zdravých jedinců významněji zvýšit hladinu krevního cholesterolu.

Lidé s vysokou hladinou cholesterolu by měli sníst týdně maximálně 4 vejce. Nutné je započítat i vejce v různých hotových výrobkách (sušenky, majonézy, zmrzliny, předsmažené polotovary).

Je to ze servru Doktorka.cz - nevím, nakolik jsou to "vědecké" stránky, winking smiley ale zní to rozumně - nic není jen černé nebo bílé.

 

Problém je v tom, že já o koze a vy furt dokola o voze. Nejdřív jedna píše, že ve žloutku je málo cholesterolu, a další píše, jak jsou vejce zdravé. Já mluvím o nemocném člověku, který má vysokou hladinu cholesterolu a o jeho dietě. Člověk, který má poruchu v metabolismu projevující se nedostatečným odbouráváním cholesterolu a jeho ukládáním v cévách by měl především dodržovat dietu, jinak si s největší pravděpodobností zkracuje život, tím, že si zadělává na kardiovaskulární problémy. To vám řekne každej normální doktor.

Součástí té diety je že by se měl co nevíce vyvarovat potravin s vysokým obsahem cholesterolu a těch je spousta, krom jater, másla a spousty dalších třeba vejce respektive vaječný žloutek. (Takže játra na cibulce s domácím knedlíčkem, potom kávička se šlehačkou a třenou žloutkovou bábovkou podle babiččina receptu nebude pro takového člověka to pravé)

To že je ve vejcích spousta dalších důležitých a lidskému zdraví prospěšných látek jsem nikdy nezpochybňoval. To že pro zdravého člověka je konzumace vajec v ostatní vyvážené stravě je docela běžná věc, tak proč to furt omílat dokola.

Já jen říkám, že nemocný človek by neměl jíst to co jeho zdraví neprospívá. (To platí o dietách všeobecně, takže tlustej člověk by do sebe neměl cpát přebytek energie, cukrovkář by měl držet svou dietu, stejně jako bezlepkovej tu svou, )

Rád bych vyvrátil i váš další omyl. Slepice mám nejen rád stejně jako ostatní hospodářská zvířata, ale dokonce jsem v tomto oboru vysokoškolsky vzdělán.


Vytisknuto z www.week.cz dne 19.05.2024 05:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-cholesterol/read.php?1,20061,320893#msg-320893