Re: Cholesterol

Autor: Elelka, Datum: 22.01.2010 15:39

Jejda, já myslela, že už je konec grinning smiley . Rame, to je pořád dokola a dokola to samé.

Chudáci slepice, vy je nemáte rád, žejo? eye rolling smiley Do jiných "nezdravých zvířátek" se tak nenavážíte. nono smiley

Hele - dám vám teď mít prostor k další kritice

Opsáno:

Vejce jsou jednou z nejrozporuplnějších potravin. Někteří zastánci zdravé výživy před nimi varují, jiní odborníci naopak tvrdí, že bez nich člověk nemůže žít. Jak už to v životě chodí, pravda bude někde uprostřed.Oficiálně jsou vejce považována za zdroj plnohodnotných bílkovin, důležitých vitamínů, minerálů a nebezpečného cholesterolu.
Vejce, především bílek, obsahuje široké spektrum bílkovin. Po nutné tepelné úpravě však jejich využitelnost klesá. Vaječné bílkoviny jsou též odpovědny až za 20 procent potravinových alergií. Příznakem alergie mohou být vyrážky, nadýmání, žaludeční potíže, astma nebo ekzém. Bílkoviny vaječného bílku jsou rizikové pro kojence a batolata.

Vaječný žloutek je zdrojem biotinu, B vitamínů ( především pro nervový systém vegetariánů důležitého vitamínu B12 ), vitamínu E a A. Ve vejci obsažené minerály jsou vázané většinou na bílkoviny. S této vazby se ani varem neuvolňují a tak například z celkového obsahu železa se vstřebá pouze 5 procent.
Cholesterol obsažený ve vaječném žloutku podle výzkumů nedokáže u zdravých jedinců významněji zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Mnohem nebezpečnější je konzumace nasycených živočišných tuků. Navíc fanatické vyhýbání se potravinám s obsahem cholesterolu může vést k poruše jater, pohlavních a hormonálních orgánů. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu by měli sníst týdně maximálně 4 vejce. Nutné je započítat i vejce v různých hotových výrobkách (sušenky, majonézy, zmrzliny, předsmažené polotovary).
Vejce obsahuje i esenciální kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají k snížení krevního cholesterolu. Tím se z vajíčka stává vyvážená potravina.

 

Je to ze servru Doktorka.cz - nevím, nakolik jsou to "vědecké" stránky, winking smiley ale zní to rozumně - nic není jen černé nebo bílé.


Vytisknuto z www.week.cz dne 26.05.2024 06:16
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-cholesterol/read.php?1,20061,320856#msg-320856