Re: Cholesterol

Autor: Ram, Datum: 22.01.2010 09:41

Přestože jsem v diskusi nechtěl pokračovat, tak ještě vysvětlím, co jsem měl na mysli, i když kdo chtěl pochopit, stačilo mu přečíst co jsem napsal ve svém prvním příspěvku v tématu. Bylo to stručně a jasně.

Ostatní už byla jen diskuse vyvolaná nesprávnými argumenty. Obsah cholesterolu ve vaječném žloutku je stejně jako jeho hladina v krvi a jako vše ostatní v biologii a biochemii proměnlivá veličina, která záleží na spoustě faktorů, na plemeni, na krmení, na ročním období a dalších vlivech vnějšího prostředí. Jeho obsah je udáván podle různých zdrojů v poměrně širokém rozmezí. (Mimochodem věřily byste, že v domácích vejcích je díky výživě a prostředí ve velké většině cholesterolu více?)

Myslet si, že lidskému organismu s poruchou metabolismu cholesterolu, nějaké to vajíčko nevadí, není správné, protože na jedné straně jíst potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a na druhé straně polykat prášky pro jeho odbourávání není rozumné. Takže dieta je pro nemocného člověka zcela určitě na prvním místě. Pokud si někdo myslí, že je to hloupost a chce věřit něčemu jinému je to na jedné straně jeho věc, ale na druhé straně mě mrzí, že na léčení takových nezodpovědných lidí přispívám i já díky solidárnímu zdravotnímu pojištění.

Tvrzení že nové průzkumy ukázaly, že cholesterolu ve vaječném žloutku je méně, je nesprávné a porovnávat to s obsahem železa ve špenátu je dle mého názoru jasně zavádějící. (Kdo si přečetl odkazy o kolik je údajně cholesterolu méně ví o čem píši.)

Takže ještě jednou mé doporučení na snížení hladiny cholesterolu v krvi:

Nevěřit zázračným prostředkům, co to vyřeší za vás. Zbytečně do sebe necpat např. vajíčka a máslo. Naopak co nejvíce vlákniny a pektinů. Když se k tomu přidá pohyb, tak se jeho hladina v krvi za nějakou dobu dostane tam, kam má. Genetika se ale oblafnout nedá a u každého je jiná "normální" hladina. Pokud je ten normál moc vysoký, tak pomohou jen medikamenty -statiny


Vytisknuto z www.week.cz dne 19.05.2024 01:42
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-cholesterol/read.php?1,20061,320652#msg-320652