Re: Cholesterol

Autor: Ram, Datum: 21.01.2010 13:32

Elelka napsal(a):

Ach Bože!!! grinning smiley Čemu mám teď věřit??? grinning smiley Všechno je zaplacený!!! I ti doktoři - těm zase cpou peníze farmaceutické firmy winking smiley

A mimochodem nechápu, proč by měla být studie financovaná drůbežářským konsorciem špatná? Samozřejmě, že se to nabízí, ale třeba mají opravdu jen zájem zjistit jak to s jejich "výrobky" je. Chápu, že kdyby zjistily, že je to průšvih, že to neuveřejní, ale že by úplně překroutili pravdu?

Mmch. je mi to všechno v celku jedno, jen mám teď dlouhou chvíli, tak čtu každou blbost spinning smiley sticking its tongue out

Sice jsem na cholesterol napsal už dvakrát Howgh, ale tady se ještě jednou pokusím odpovědět.

 

Všechno je zaplacený a je dobré vědět, kdo to zaplati a proč. Proč si myslíte, že se nakoupilo za dvěsta milionů očkovacích dávek proti prasečí chřipce, které teď nebudem potřebovat? Protože o penězích z našich daní rozhodovali lidé, kterí za to neponesou vůbec žádnou odpovědnost. Ale v soukromých firmách to tak není, nebo si myslíte si, že někdo vyhodí peníze za takový výzkum, který prokáže, že jeho výrobky lidem škodí? A to proto aby výsledky takového výzkumu strčil do šuplíku a nikomu neukazoval? Ne! Do takového obchodu nikdo nepůjde! Zaplatí jen takový výzkum u kterého hned v zadání bude jasné, jak dopadne a co z něj má zhruba vyjít, protože to potřebuje komerčně využít ve prospěch prodeje svých produktů. A vůbec nemusí nic překrucovat, protože vědci jsou takoví žongléři s nastavením podmínek pokusu, že dovedou načarovat ledaccos, i když je to podle správné vědecké metodiky pokusu a výsledky jsou samozřejmě v rámci vědy. Příkladů by se našla veliká spousta.

I vědci jsou lidé, co chtějí vydělávat a mít peníze na další výzkumy, tak kdo by jim něco takového měl za zlé...O správnou interpretaci takového výzkumu už se postará public relations firmy, která si výzkum zadala, a čím jsou výsledky víc "překvapivější" neočekávanější a více jdoucí proti obecnému přesvědčení, tak tím jsou přitažlivější pro redaktory médií, kteří jsou koneckonců taky jenom lidé a chtějí vydělávat peníze a ty jim přinese sledovanost a čtenost, Čtenost samozřejmě přinese hlavně to, co je neočekávané a překvapivé, protože to lidé rádi čtou (ale i poslouchají a sledují v televizi)

A jsme na konci toho všeho. Výsledkem je něco co nazývám informační inflace. Je to situace, když: "Cena novinového papíru je o mnoho větší, než hodnota informací v novinách obsažených" takže vaše věta: "mám teď dlouhou chvíli, tak čtu každou blbost", je pravdivá a věřte, že to není jen tou dlouhou chvílí, ale hlavně množstvím blbostí v psaných médiích obsažených.

Pokud chci najít skutečné informace, musím jít přímo ke zdroji přečíst si co studie zjistila, jaká byla její metodika a kdo to všechno platil. Nějakou dobu jsem se tím zabýval při psaní vědecko popularizačních článků mimo jiné i pro Osla, tak věřte že vím o čem píši. Důvěryhodné zdroje existují, jen je třeba vědět, které to jsou. V oblasti medicíny a biologie se mi docela se mi osvědčily některé akademické zdroje či stránky různých univerzit. Ale většina lidí takové informace nemá. Já když mám náhodou dost času, tak čtu tam, než abych četl každou blbost, co píší média.


Vytisknuto z www.week.cz dne 19.05.2024 02:42
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-cholesterol/read.php?1,20061,320132#msg-320132