Re: Cholesterol

Autor: Ram, Datum: 21.01.2010 09:38

Nehodlám se hádat, a nikdy jsem ani netvrdil, že jsem neomylný a všechno vím. Jen si stojím za tím co jsem napsal. Samozřejmě, že hladina cholesterolu je krom výživy dána geneticky. Takže v případě její vysoké hladiny při současné správné výživě a pohybu je to úkol pro doktora a statiny. (to už jsem napsal hned v prvním příspěvku na toto téma)

 

Samozřejně, že existují lidé, kteří se s vysokou hladinou cholesterolu a při kašlání na diety dožili vysokého věku. Bohužel veškeré lékařské statistiky hovoří o opaku. Mnohem víc je těch co se nedožili, nebo kvalitně nedožili. Uvedl bych příklad ze svého okolí. Babička mých dětí si taky myslela, že jí doktoři jen tak straší, teď díky náhlé ischemické příhodě v jejím mozku způsobené cholesterolem leží ochrnutá na půl těla na lůžku sociální péče a je ráda, když jí někdo vynese mísu, protože se sama skoro nehne a její důchod nestačí ani na tu ošetřovatelku co jí mísu vynese. To jsou možná ty důvody, proč téma cholesterolu příliš nezlehčuji.

 

Moje žena s vysokým cholesterolelem bojuje dvacet let, takže účinky různých diet a prášků na cholesterol už máme doma za tu dobu docela odzkoušené. Léčí se, dodržuje dietu a snaží se o pohyb, protože nechce dopadnout jako babička. Na tom není nic divného, takový zářný příklad v rodině dokáže člověka přesvědčit.

 

Takže té mladé holce (i když nejsem neomylný jak si možná někteří myslí) neudělím lepší rady než lékaři. Oni budou radit to samé: dieta, pohyb, léčba. Jestli k tomu všemu bude pít nějaké čaje či další přírodní léčbu je její věc. A může to být i účinné. Koneckonců existence placeba je prokázaná, tak proč ne. Jediné co bych jí nedoporučoval je aby se řídila výsledky "vědeckých studií" placených drůbežářskou lobby a radami, že jí nějaké to vajíčko přece neporazí. On totiž účinnek cholesterolu je kumulativní. Kuřáka taky jedna cigareta nezabije, To že ve vejcích existují některé důležité látky pro lidské zdraví prospěšné samozřejmě vím, ale je důležité vědět, že většinou existují i jinde, než jen ve vaječném žloutku.

 

Omlouvám se jestli jsem se někoho v diskusi dotkl, ale já to vidím celkem jednoznačně a domnívám se že většina doktorů to vidí dost podobně. Uvádět tady zdroje z nichž čerpám tady nebudu, protože jak už tu někdo poznamenal, nejsme tu na vědecké disputaci, ale věřte, že těch studií, které varují před přehnanou konzumací vajec je víc, než těch co si zaplatili jejich výrobci a které hovoří o jejich prospěšnosti. smiling smiley 

Jestli takové informace chce někdo využívat jako argument, je to jen jeho věc, ale já (a troufám si říci se mnou většina lékařské obce) s tím nesouhlasím a vždy budu výsledky takových studií brát s veeeelikou rezervou. (Ono je totiž dobré vědět co zkoumali a pomocí jaké metodiky. Když se ví jak na to, tak pomocí "vědeckých" metod prokážete v medicíně prakticky cokoliv. A když už to neprokážete tak se to dá napsat tak, aby to mohli snaživí novináři tak interpretovat)

Howgh!


Vytisknuto z www.week.cz dne 26.05.2024 12:39
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-cholesterol/read.php?1,20061,320054#msg-320054