|
|
| Pivoňka lékařská |
| 19920713 |
Lidové názvy: | Pivoňková růže, mariánská růže, růžák.
|
Výskyt: | Pochází z jižní a jihovýchodní Evropy, u nás se pěstuje a zplaňuje jen velmi zřídka. |
Popis: | Vytrvalá bylina s jednoduchou lodyhou 30 až 60 cm vysokou. Listy jsou dlouze řapíkaté, dvakrát trojčetné, rozeklané ve dva až tři ušty. Velké květy růžové nebo červené se rozvíjejí v květnu a v červnu. Tyčinek je mnoho a ze 2-3 semeníků se vyvinou měchýřky.
|
Sbíraná část: | Kořen (Radix paeoniae) a květ (Flos paeoniae).
|
Sbíráme: | Kořen v září a v říjnu a květ v červnu. |
Sběr: | Kořen se rychle omyje a suší ve stínu nebo při umělé teplotě do 45 ° C. Páchne mírně omamně a má chuť nasládle hořkou a ostrou. Okvětní plátky výlučně ze zahradních plnokvětých druhů se sbírají kolem 12. hodiny a suší ve stínu v malé vrstvě nebo při umělé teplotě do 35 ° C. Droga musí mít pěknou červenou barvu a chrání se před světlem. Droga má medově sladký pach a svíravou, slizovitou chuť. |
Sesychací poměr | je 7 : 1.
|
Účinné látky: | V kořenu je alkaloid peregrinin, třísloviny, škrob, cukr, organické kyseliny, šťavelan vápenatý, sacharózu, kyselinu metarabinovou, kalciumoxalát a glykosidy. Květy obsahují tříslovinu, sliz, peonidin a glukózu.
|
Použití: | snižuje střevní peristaltiku (rytmické smršťování svalstva trávicího traktu), napětí hladkých svalů a zmírňuje bolesti.
|
Čaj z kořenu | Užívá se při astmatu, epilepsii, bolestivé dně, ledvinových kolikách, nemocech ledvin a proti křečím.
|
Kořen pivoňky ve víně | se používá při žloutence, jaterních a ledvinových chorobách, psotníku a padoucnici.
- Jednu čajovou lžičku kořene pivoňky vaříme ve 0,25 litru vína asi 5 minut. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích. |
Čaj z květů | se užívá proti kašli, bolestem, při dně, křečím a při silné a nepravidelné periodě. |