Re: Bylinky a babské rady

Autor: SPIKE, Datum: 05.04.2016 08:23

Recept na nevařený pampeliškový sirup

Ingredience:

1 litr pampeliškových květů

500 g cukru krupice nebo třtinového cukru

2 dcl vody


Postup:

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Pak je dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a zasypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil. Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme. Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Kdo chce, může nechat ještě den uležet. Směs přecedíme přes plátýnko, někdy ale stačí i jemný cedník a pampelišky ještě vymačkáme rukou. Sirup je přirozeně lehce zakalený.

Skladujeme uzavřené v lednici a pak zaléváme ve sklenici vodou.

Tip 1: Zkoušela jsem dát i méně cukru – 400 g na 1,2 litru pampeliškových květů a sirup byl super.

Tip 2: Tento sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo, květy a listy pampelišky můžete přidávat také do smoothies.


http://slunecnyzivot.cz/2016/04/recept-na-domaci-nevareny-pampeliskovy-sirup-leceni-pampeliskou/

 

Galerie:
pampeliškový-sirup-600x900.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 09:29
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky-a-babske-rady/read.php?1,4686,1366414#msg-1366414