Re: Bylinky a babské rady

Autor: SPIKE, Datum: 14.05.2015 00:06

VLAŠTOVIČNÍK
Vlaštovičník je nebeský dar, bylina nebes, Celidoní. Nese v sobě jako jediná bylina všechny čtyři živly v ideálním poměru. Ve všech ostatních bylinách některý ze živlů převládá.
Ukazuje se ty doby, když vlašťovice přiletují; a když odletují, uvadá a pomijí.(Matthioli). Vlaštovičník patří do čeledi makovitých, obsahuje rozličné alkaloidy (nejvíce v kořeni) a jeho oranžové mléko ztuhlé v tuhou hmotu se dříve používalo jako narkotikum pod názvem „německé opium“.
Sbíráme kvetoucí nať na začátku rozkvětu, používáme především do tinktur, která se dávkuje pečlivě – 10 – 30 kapek 2x až 4x denně podle hmotnosti a stavu nemocného. Pokud sušíme na nálev nebo do směsí, je třeba sušit velmi rychle umělým teplem při 70 – 75 stupních, aby nefermentovala.
Droga zabraňuje růstu bakterií a některých prvoků, dokonce byl zjištěn její účinek cytostatický. Je sedativní a spasmolytická, roztahuje cévy, tlumí kašel a dokáže předcházet astmatickým záchvatům.
Silný odvar z čerstvé drogy je velmi účinný jako 15 minutová koupel 1 – 2x denně při plísni na nohou.
Dříve se vlaštovičníkem léčily oči, záněty a dokonce slepota. Kvetoucí nať vlaštovičníku se nechala ve sklenici na slunci, až se spekla, potom se smíchala s mateřským mlékem nebo růžovou vodou a tímto přípravkem se oči vyplachovaly. Při prudkých bolestech zubů se povařil kořen ve vodě, přidal se ocet a touto směsí se kloktalo.
Kdysi se s úspěchem používal i na rakovinu a tento jeho účinek je dnes předmětem zkoumání – hodně moudrých poznatků jsme pošetile považovali za nesmysly a teď se k nim obloukem vracíme. Starodávný recept radil, že se nať vlaštovičníku povaří do zhoustnutí v dětské moči, s přídavkem nehašeného vápna a malým množstvím arzeniku. Směs se vysuší, rozetře na prach a tím se zasypávají zevně přístupné nádory.
Vlaštovičník je bylinou svátku Beltane, vázal se do rituálních věnců a přidával do kadidel jako symbol přicházejícího léta. Jako ochranná bylina má účinek při nespravedlivém obvinění a při útěku z nastražené pasti a musí se nosit v takových případech stále u sebe.
Fotku vlaštovičníkové tinktury nahraju až bude hotová, maceruje se v 60 - 70% lihu 14 dnů, denně protřepává. Hmotnostní poměr drogy a lihu je 1 : 5.
VLAŠTOVIČNÍKOVÁ TINKTURA
Kvetoucí nať vlaštovičníku naložíme do 60 - 70% lihu a uložíme na 14 dnů v chladné a temné místnosti, denně protřepáváme. Hotovou tinkturu přefiltrujeme. Hmotnostní poměr čerstvé drogy a lihu je 1 : 5. Líh musíme tudíž odvážit.
Užíváme 2x – 4x denně 10 – 30 kapek podle hmotnosti a stavu nemocného. Můžeme rozmíchat v troše vody nebo čaje. Vlaštovičník užíváme zodpovědně aopatrně, nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování. Neužíváme v těhotenství. Doporučuji pouze zkušeným uživatelům .
Droga má účinek antibakteriální, antivirový a antimykotický, dokonce byl zjištěn její účinek cytostatický, zvláště v případě kožních nádorů. Je centrálně sedativní a spasmolytická, roztahuje cévy a dokáže předcházet astmatickým záchvatům.
Vlaštovičník pomáhá při dráždivém a křečovitém kašli, tlumí křeče v močových a žlučových cestách, podporuje vylučování žluči. Je podpůrnou léčbou při vysokých horečkách se zimnicí, bolestech střev, žaludku a žlučníku. Zevně ji používáme při léčení mikrobiálních zánětů kůže, například při impetigu.
Vlaštovičníková tinktura by neměla chybět v lékárničce zkušeného bylináře jako první pomoc.

 

Galerie:
10268413_726793237371888_3670451874521374594_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 17:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky-a-babske-rady/read.php?1,4686,1288856#msg-1288856