BEZINKY
Bezinky právě dozrávají. Můžeme z nich připravit obvyklým způsobem zavařeniny, sirupy, povidla, kompoty, víno nebo likéry se stejnou účinností jako bezinky sušené.
Do čajových směsí bezinky nasušíme a podrtíme. Pokud je použijeme samostatně, volíme raději odvar. Bezinky jsou účinné analgetikum při neuralgiích, třeba při ischiasu, zánětech trojklanného nervu, bolestech páteře a kloubů. Působí také protizánětlivě a mírně snižují krevní tlak. Čerstvé účinkují projímavě, sušené zase proti průjmu. Můžeme pár bezinek přidat i do pečiva všude tam, kam dáváme hrozinky.
Bezinkami se kdysi barvil papír na modro a Římanky si jimi barvily vlasy na černo.
ČERNÝ BEZ
Černý bez je báječný na různé nepříjemné nemoci z nachlazení, krásně se po něm vypotíte, pomáhá vám s vykašláváním a k tomu všemu je čaj z něho úžasně lahodný. Polévkovou lžíci sušeného květu zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Sladíme nejlépe medem a pijeme třikrát denně.