Re: Bylinky a babské rady

Autor: SPIKE, Datum: 13.05.2015 23:20

EXTRAKT ZE STÉVIE
Stévie má několik výjimečných vlastností, mezi které patří zejména vysoká sladivost, mnohonásobně vyšší než sacharóza. Používá se místo cukru a jiných uměle vyráběných sladidel. Sušené listy stévie jsou 30 krát až 40 krát sladší než sacharóza a extrakty vyrobené z rostliny jsou 200 krát až 300 krát sladší. Stévie je zdrojem necukerných sladivých látek nazývaných stevisoidy.
Kromě toho tato rostlina obsahuje velké množství unikátních sloučenin, které jí dávají její fantastické schopnosti. Urychluje hojení, má antibakteriální účinky, tlumí záněty, podporuje tvorbu inzulínu, pomáhá proti zubnímu kazu, podporuje trávení a zklidňuje podrážděný žaludek.
Kromě toho má stabilní Ph a nekvasí.
Zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem naplníme asi do 3/4 sušenými listy stévie a zalijeme ji vroucí vodou asi tak, jak vidíte na obrázku, aby nebyla úplně plná a obsah se dal snadno protřepávat.
Zašroubujeme a necháme 24 - 48 hodin louhovat. Několikrát denně pořádně protřepeme.
Přecedíme přes plátno, dobře vyždímeme a plníme do čisté lahve, do které jsme předtím nalili malého panáka alkoholu. Takto připravený extrakt vám prý vydrží až rok v chladničce. Já ho dělala poprvé, tak uvidím, ani sladivost nemám vyzkoušenou, budu vás informovat

 

Galerie:
549692_429034937147721_1975857190_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 12:22
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky-a-babske-rady/read.php?1,4686,1288832#msg-1288832