Re: Bylinky a babské rady

Autor: SPIKE, Datum: 13.05.2015 23:11

ŠÍPEK
Šípky sbíráme v době úplné zralosti, tzn. až na přelomu září a října. Můžeme bez obav použít i šípky růže svraskalé nebo trnité. Sušíme rychle při 60 – 80 stupních. Sušením se ztrácí podstatná část vitamínu C, šípky obsahují ale i beta karoten, vitamíny skupiny B a kromě dalších látek i látky minerální, například vápník a draslík. Čaj z šípků je dobrým posilujícím prostředkem při chřipce a nachlazení, působí i močopudně a výborně doplňuje léčbu ledvinových kamenů a urogenitálních zánětů. Je vhodný i pro dlouhodobé podávání, nemá žádné vedlejší účinky.
Způsob přípravy: 1/ Celé šípky povaříme pár minut ve vodě v poměru 1:5 a necháme vyluhovat 5 hodin. První výluh je velmi slabý, proto vřelým výluhem zaléváme bylinné čaje, například lipový květ nebo mateřídoušku. Výbornou kvalitu má druhý a třetí odvar, čtvrtým opět zaléváme bylinné nálevy. 2/ Drcené šípky vaříme 10 minut a vyluhuje do vychladnutí na pitelnou teplotu. Filtrujeme přes husté plátno, abychom se zbavili chloupků.

 

Galerie:
1238112_604210979630115_1654210445_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 21:49
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky-a-babske-rady/read.php?1,4686,1288829#msg-1288829