Re: Bylinky a babské rady

Autor: SPIKE, Datum: 09.04.2015 17:34

CIBULE

 

Cibule je nadčasová zelenina, která bezesporu patří mezi základní přísady téměř všech pokrmů naší kuchyně. Možná nám připadá obyčejná, ale nepodceňujme ji! Můžeme ji užít mnoha způsoby a velmi důležité jsou také její léčivé účinky, zejména teď na jaře, kdy mnozí z nás pociťují únavu a trápí nás nedostatek vitaminů a minerálů...

 

Léčivé účinky

Cibule má vysoký obsah vitamínu C, dále je bohatá na thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu pantotenovou. Z vitamínů rozpustných v tucích je to beta-karoten a vitamín E. Z minerálů a stopových prvků především hořčík, draslík, fosfor, chrom, kobalt, mangan, molybden, nikl, selen, síra, sodík, vápník, železo a zinek. Cibule je také dobrým zdrojem flavonoidů a obsahuje cholin. Působí jako antibiotikum, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech (střeva také účinně dezinfikuje), dále i sekreci žluče a tvorbu pankreatických hormonů. Výborně odhleňuje a stimuluje nervový systém a blahodárně působí na srdečně-cévní systém. Konzumace cibule zvyšuje chuť k jídlu, upravuje metabolismus a snižuje obsah cukru v krvi i hladinu cholesterolu.

Likviduje choroboplodné zárodky Když jsou buňky cibule nějakým způsobem poškozeny, například při řezání, okamžitě se uvolní enzym alliináza a proběhne chemická reakce, při níž vznikají sirné sloučeniny zvané thiosulfináty. Tyto látky mají velmi silné antibakteriální vlastnosti. Cibulový roztok účinně likviduje bakterie typu Salmonella typhimurium (příčina salmonelózy) a Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok). Sloučenina ajoen z této zeleniny působí proti plísní Aspergillus niger a kvasinkám Candida albicans.

Proti chřipce a nachlazení Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou. Tento přípravek je sice poněkud chuťově nepříjemný, ale účinný. Potřebujeme: 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 dl vody. Oba druhy zeleniny rozmixujeme ve vodě. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2 x denně po dobu 4 dnů. Úspěch zaručen!

Cibule a kašel

Cibulový sirup Potřebujeme: 1 velkou cibuli, 1/8 litru vody, 150 g hroznového cukru Postup: Cibuli rozmixujeme ve vodě a vylisovanou šťávu smícháme s cukrem. Po dobu 5 dnů užíváme 3 x denně 1 lžíci tohoto sirupu.

 

Cibulové mléko

Mléko s cibulí náleží mezi staré domácí léčivé prostředky proti kašli a bolení v krku. Potřebujeme: 3 velké cibule, 1 hřebíček, 1 větévku tymiánu, 1 čajovou lžičku medu, 1 šálek mléka (můžeme použít i rostlinné – sójové, vločkové nebo rýžové mléko). Cibule rozkrájíme nadrobno, přidáme koření a med. Vše přelijeme 3 lžícemi vody. Tato smě se vaří přikrytá asi 2 hodiny na malém plameni. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, když tak dolijeme vodou. Po uplynutí této doby vzniklou tekutinu scedíme a smícháme ji s mlékem.

 

Cibulové ponožky uvolňují hlen Cibulové ponožky mají silný čistící efekt, regulují proces látkové výměny, uvolňují hlen, mírní bolesti, přes reflexní zóny na chodidlech mohou rozvinout účinek na celé tělo. Připravíme si je tak, že rozkrájíme nadrobno 1 velkou cibuli, rozložíme ji na lněný nebo bavlněný šátek, rozmačkáme ji a ohřejeme na pergamenovém papíru na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Šátek položíme na chodidlo, tak aby se cibule dotýkala pokožky, přetáhneme přes nohy ponožky a udržujeme je v teple. Pacient by měl mít ponožky po celou noc.

 

Cibulový zábal pomůže při bolestech uší Tento zábal pomáhá zmírňovat bolest, vstřebává choroboplodné zárodky a reguluje proces látkové výměny. Připravíme si ho tak, že nakrájíme nadrobno 1 velkou cibuli a dáme ji ne lněnou nebo bavlněnou látku, rozmačkáme a zahřejeme (například na pergamenovém papíru na topení nebo na obrácené pokličce nad hrncem s vařící vodou). Hotový zábal zavážeme, přiložíme ho na bolavé ucho, můžeme ho ještě přivázat šátkem nebo čelenkou a necháme 15 minut působit. Tento postup opakujeme 3 x denně vždy s čerstvou cibulí. Cibulový zábal můžeme použít i na hmyzí štípnutí.

 

Galerie:
1024px-onions.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 21:46
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky-a-babske-rady/read.php?1,4686,1276193#msg-1276193