Re: Bylinky a babské rady

Autor: Hanule, Datum: 06.05.2014 12:47

Ten bezový "med" je pak s podstatně vyšší koncentrací cukru, prý rovněž skvělý co sirup proti kašli. Sama jsem nezkoušela, zase takové zásoby cukru na zavařování jsem si v rámci rozpočtu nenasyslila. A ani mě tolik neuchvátil, to opravdu spíš jen jako léčivo - nebyl v něm skoro ten citron...

Množství květů se podobně jako množství kyseliny citronové (pokud použiješ, hodně se asi dává a dávala z finančních důvodů) recept od receptu, jak píšu, loni jsem dala, letos, pokud stihnu nějakou várku, bych ráda vynechala. Květů jsem se snažila narvat co nejvíc, prostě co voda pobrala. Někde píší třebas 30 g květů na 1 litr vody, což mi subj. připadne malinko. Ono jde vždy i o to, kolik které suroviny máme k dispozici.

Např. ve srovnání s Jajou jitrocel prostě nemám..

 

Někdo sklínky se zahřátou tekutinou jen otočí, jak u pečeného čaje nebo marmelády (mělo by stačit, cukerný obsah je skutečně vysoký), ty zastudena mívají prý tendenci kvasit. Nevím, zda to dělá ten pyl či něco jiného. Ve vlhkém sklepě jsem viděla, že chytal plíseň, jenomže tam ji chytí dočista všechno. sad smiley

Právě protože mi ještě víc než ve vodě (jako šťáva), chutná až pěkně na zimu v horkém černém nebo zeleném čaji, tak jsem pro sichr zasterilovala, neb jsem srab a vyhozený cukr bych i "obrečela"..


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 03:30
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky-a-babske-rady/read.php?1,4686,1144015#msg-1144015