Od Kuchařky ze Svatojánu
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Vlastní kapky
Tento recept je obdobou populárních švédských kapek, ale je upravený na domácí poměry. Připravte si větší nádobu a čistý bílý alkohol. Během byli...nkové sezóny přinášíme z přírody a zahrady čerstvé bylinky, ihned je nadrobno nakrájíme, dáváme do nádoby a zalijeme alkoholem, aby byly ponořeny, občas protřeseme. Výběr bylinek přizpůsobíme svým potřebám, nejlahodnější je směs hořkých. To je i princip švédských kapek, neboť tato chuť je pro náš organismus nejužitečnější.
Z výletu do přírody to bude například pampeliška, kopřiva, pelyněk, třezalka, řepík, zeměžluč. Z pěstovaných měsíček, šalvěj, benedikt, puškvorec a yzop. S postupným přidáváním dalších bylinek přiléváme i alkohol. Po sezóně obsah scedíme, vymačkáme, necháme usadit a přelijeme do připravených laviček.
Dostaneme výborný univerzální lék k vnitřímu i vnějšímu použití. Užíváme 2-3 x denně lžičku v trošce vody na čištění krve, zlepšení trávení, zvýšení imunity a posílení celého organismu. Zevně nám poslouží na kožní nemoci, rány, po zředění vodou ke kloktání a na obklady. Lžičku denně ráno nalačno můžeme užívat až do budoucí sezóny jako první dobrý skutek pro své zdraví.