Re: Bělehradský řízek a jiné variace

Autor: Stano, Datum: 24.06.2008 22:31

Na příkaz vyšší moci kopíruji obrácené řízky:

 

"Obrácený" se jim říká proto, že to není klasický trojobal - mouka, vejce, strouhanka, ale postupuje se poněkud obráceně. Takže naklepeš maso - vepřové nebo kuřecí řízky, osolíš, opepříš, obalíš ve strouhance a namočíš v těstíčku.

těstíčko - směs vejce, trochy mléka a hladké mouky, špetka soli, vymíchat do hladkého těstíčka (hustota přibližně jako na palačinky nebo trochu hustější).

 

No takže maso obalené ve strouhance namočíš do těstíčka a rychle opečeš na pánvi do zlatohněda. Pak všechny takto obalené a na pánvi chvilku předpečené řízky naskládáš do pekáčku a zaliješ skleničkou nebo dvěma nakládané zeleniny - ideální Moravanka, prostě směs okurek, cibulek, hrášku, mrkve, příp. kukuřičky... Já dnes dělala asi 16 kousků masa, tak jsem nešetřila a nasypala na to rovnou tři skleničky. Žádné vymazavání plechu, nic takového, jen maso a sterilovaná kyselá zelenina, a dáš to upéct na tři čtvrtě hodiny, spíše zvolna. Je to neuvěřitelné, co to s tím masem udělá, jak je šťavnaté, jakou má výraznou chuť a rozpadá se na jazyku, já to miluju. Podáváme s brkaší. (Garantuju, že bude bitka o tu kyselou zeleninu, takže fakt na ní nešetřit, navíc čím víc toho nálevu v pekáči bude, tím spíš se nevypeče a maso se nepřipálí.) Není ani třeba podlévat.

 

Takže hurá do toho! mls smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 17:57
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-belehradsky-rizek-a-jine-variace/read.php?1,2947,91765#msg-91765