Recepty s tvrdým sýrem

Autor: Libi, Datum: 13.10.2007 17:05

z netu

 

1. Nádivka se sýrem a olivami

100g nastrouhaného sýru (tvrdého, ne slaného)
4 housky
1 hrnek mléka
1 vejce
80g neplněných zelených nebo černých oliv
lžička bazalky (sušené)
špetka kypřícího prášku do pečiva
olivový olej (popř. stolní)

Housky nakrájíme na drobnější kostičky, zlehka polejeme mlékem, necháme ho do housek vsáknout. Sýr, nadrobno nakrájené olivy, vejce, bazalku a kypřící prášek zamícháme dohromady a přidáme housky. Tuto směs vložíme do olejem vymazaného pekáčku a dozlatova upečeme.
2. Sýrový salát ovocný

200g eidamu
100 g šunky
100g majonézy
1dl bílého jogurtu
1 červená paprika
půlka pomeranče
lžička cukru
lžička citrónové šťávy

Sýr, šunku, papriku a pomeranč rozkrájíme na nudličky, promícháme se zálivkou. Zálivku získáme smícháním majonézy, jogurtu, špetky cukru a lžičky citronové šťávy. Před použitím necháme vychladit v ledničce.

3. Sýrové taštičky pečené

400g hladké mouky
200g tvrdého sýra nastrouhaného
200ml teplé vody
3 lžíce oleje
1 balení droždí
1 lžička pizza koření
1 lžička cukru
1 vejce
pepř

Náplň:
200g nastrouhaného eidamu
50g strouhané nivy
100g nakrájené šunky
2 vejce
pizza koření, sůl, pepř

Do mísy dáme mouku, droždí, cukr, koření, sůl a sýr a promícháme. Přidáme olej, vodu a vejce - zpracujeme na vláčné těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozválíme, vykrajujeme z něj kolečka o průměru 7-8 cm. Doprostřed každého kolečka dáme náplň, těsto přehneme a kraje stlačíme k sobě. Pečeme na vymazaném plechu, který předtím potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na cca 170 stupňů asi 18-20 minut.

4. Sýrový dort se zelím

100g tvarohu
2 lžíce oleje
4 vejce
150g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku
40g másla
25g cukru krystal
500g hlávkového zelí nakrájeného na nudličky
2 nakrájené cibule
2 lžíce sladké papriky
2 jablka
1 lžíce octa
250g strouhaného ementálu
200g zakysané smetany
svazek petrželky
sůl

Z mouky, tvarohu, oleje, 1 vejce, kypřícího prášku a půl lžičky soli uhněteme těsto. Půl hodiny ho necháme odležet v chladu. Zelí s cibulí podusíme v rozpuštěném másle. Přidáme trošku cukru. Ochutíme sladkou červenou paprikou a pepřem. Z oloupaných jablek vykrojíme jadřinec a nakrájíme je na osminky. Přidáme k zelí a společně 20 minut podusíme. Vmícháme petrželku a ocet. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto vložíme do vymazané formy. Přidáme zelí. Zbylá vejce ušleháme se zakysanou smetanou a sýrem. Nalijeme tuto hmotu na vrstvu zelí a cca 50 minut pečeme.

5. Pikantní sýrová roláda s tvarůžkovou náplní:

500g eidamu
200g olomouckých syrečků
170g točeného salámu
250g měkkého tvarohu
40g Cibule
50g Máslo
sladká paprika, pepř a sůl

Celý sýr vložíme do mikrotenového sáčku. Pevně zavážeme pevně a vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 20 minut.
Náplň: Umeleme syrečky, točený salám a cibuli, smícháme s tvarohem utřeným s máslem a dochutíme.
Plnění rolády: Je nutno pracovat rychle !!! Sýr položte na vál potřený olejem. Rozválejte ho válečkem (který potřete olejem) na tenkou placku. Potřete náplní, srolujte. Zabalte do fólie a dejte ztuhnout do lednice.

6. Netradiční salátek plný sýra

250 g tučného sýra
2 sterilované okurky
2 vařené brambory
1 cibule
kysaná smetana
ocet
pažitka
hořčice
pepř mletý
sůl

Okurky a oloupané, vychladlé brambory nakrájíme na nudličky, cibuli drobně nakrájíme, sýr nastrouháme na hrubším struhadle a promícháme se zálivkou připravenou z oleje, kysané smetany, hořčice. Zálivku dochutíme pepřem, solí a octem, trochou pažitky.

7. Kuličky \"Sýrový sen\"

200 g tvrdého sýra
hladká mouka
3-4 bílky
pažitka
sůl a pepř

Z bílků ušleháme sníh, do nich přimícháme strouhaný sýr, sůl, pepř a nasekanou pažitku. Ze vzniklé směsi uděláme kuličky, které obalíme v mouce a osmažíme. Kuličky jsou hotové, když zvětší svůj objem dvojnásobně. Podáváme je horké a posypané pažitkou. Hodí se k servírování při sledování televize nebo pro nenadálé návštěvy.

8. Sýrová polévka Sýráček

200 g sýra Ementál
150 g tvrdší veky nebo žemle
3 šálky hovězího vývaru
1 šálek bílého vína
mletý pepř
sůl
2 středně veliké cibule
30 g slaniny

Veku nakrájíme na kostky, vložíme do vroucího vývaru a 10 minut povaříme. Potom je prolisujeme do kastrolu, zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Přilijeme víno, přidáme jemně nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme a ohřejeme. Slaninu nakrájíme na slabé plátky, vložíme na pánev, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Polévku nalijeme do nahřátých šálků, ozdobíme rozškvařenou slaninou s cibulí, posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou a podáváme.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 10:16
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/recepty-s-tvrdym-syrem/read.php?1,26138