Re: kuskus

Autor: Libi, Datum: 07.10.2007 18:47

okopírováno z http://www.probio.cz/recepty/kuskus.htm

 

Celozrnný kuskus s rozinkami a pistáciemi

1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkvičky, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika, 1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tymián

Osmahněte zeleninu na oleji a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechejte odpočinout 5 minut. Jemně promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladna na 1 hodinu.

Touto směsí můžete také plnit drůbeží maso.

Dezert s kuskusem a ovocem

250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetku skořice, vanilkový prášek, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk, 50 g nasekaných oříšků, 1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli

Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechejte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechejte vychladnout.

Kuře v bujónu a se zeleninou

1/4 hrnku celozrnného kuskusu, sušená citrónová tráva, 3 hrnky kuřecího bujónu, 2 cibule, 2 papričky pálivé, 3 krájené stroužky česneku, 4 kuřecí prsa bez kostí, 2 malá rajčata, 2 lžičky másla, sůl a pepř.

Zabalte citrónovou trávu do gázy a vložte do kuřecího bujónu spolu s kuřecími prsy, cibulkou, pálivými papričkami a česnekem. Vařte, dokud nejsou kuřecí prsa měkká. Maso a zeleninu vyjměte a vývarem zalijte kuskus (2:1) a nechejte 10 min. odpočinout. Na dochucení přidejte do hotového kuskusu nakrájená rajčata, máslo a sůl s pepřem. Na talíř servírujte uvařený kuskus s kuřecími prsy a zeleninou.

Kuskus Casablanca

1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky krájené na plátky, 1/4 celeru krájeného na plátky, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl.

Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 min. Mezitím uvařte kuskus podle základního receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.

Kuskus na rajčatech a lilku

200g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky

Příprava rajčat

Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citronovou šťávou a bazalkou.

200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky

Příprava kuskusu

Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.

1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení

Příprava lilku

Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou.

Kuskus s kuřetem a hořčičnou omáčkou

4 porce

Krůtí maso, 3 mrkvičky, 3 hrnky celozrnného kuskusu připraveného na páře, 1 hrnek kremžské hořčice, 2 lžíce celozrnné mouky, chřest, olivový olej, skořice, nové koření

Krůtí maso na plátky opečte na olivovém oleji spolu se skořicí a novým kořením, zalijte hrnkem vody a vložte do trouby. Pečte dokud maso není měkké. Mezitím si nakrájejte mrkvičku na dlouhé proužky a spolu s chřestem krátce vložte do vařící vody, vyjměte a osmahněte na olivovém oleji.

Hořčičná omáčka

Připravte si jíšku z celozrnné mouky, nechejte mírně vychladnout a zalijte vodou, přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte hořčici. Vařte do zhoustnutí. Dochuťte citronovou šťávou, solí, popřípadě zjemněte smetanou.

Hotové maso podávejte s kuskusem, polité hořčičnou omáčkou.

Kuskus salát 1

Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej

Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechejte 1 hodinu uležet.

Kuskus salát 2

1/2 hrnku celozrnného kuskusu, malá žlutá dýně, zelený pepř, brokolice, zelená mladá cibulka, mrkvička

Dýni a brokolici nakrájejte na vetší kousky a ponořte do vařící vody na 2 minuty (blanšírování). Ostatní zeleninu nakrájejte, smíchejte s blanšírovanou zeleninou a nevařeným kuskusem a zalijte následujícím dresingem. Uložte do chladna na 2 hodiny a podávejte.

Dresing

2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 hrnek vody, cukr, drcený kardamon, drcený koriandr, curry

Kuskus se zeleninou z jihu

250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, tamari – sojová omáčka, mořská sůl

Kuskus připravte podle základního receptu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, duste. Po 10 minutách přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte tamari, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.

Plážový koláč

6 - 8 porcí

1 lžička sezamového oleje, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 20 g Arame řas, houby, 2 mrkvičky, zeleninové VEGI VEGI, pepř, sůl, 750 g celozrnného kuskusu, voda

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Mezitím uvaříme Arame (cca. 15 min.) ve vařící vodě a potom vložíme k cibulce a česneku (bez vody). Přidáme nakrájené houby a nastrouhanou mrkvičku, vodu z řas, sůl, VEGI VEGI a pepř. Dusíme a nakonec přidáme kuskus. Necháme projít varem. Do vymazané zapékací mísy vložíme směs a zakryjeme. Pečeme 20 min. a odkryté dalších 5 min.

Taboulé

4 porce

2 hrnky celozrnného kuskusu, 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky, 4 - 6 lístků máty, 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje, bylinná sůl, černý pepř – čerstvě pomletý

Kuskus (nevařený) smíchejte s citrónovou šťávou. Nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou mátu smíchejte s kuskusem. Přidejte lístečky máty nakrájejte na jemno, s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4 – 5 hodin stát v chladnu. Nakonec ještě jednou ochuťte a studené servírujte.

Tip: Taboulé je ideální pokrm pro horké letní dny.

Tabouli z kuskusu a amaranthu

6 - 8 porcí

1 hrnek amaranthu, 1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 lžičky kmínu, 1 lžička koriandru, petrželka, máta, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, česnek, skořice, sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej, celozrnný chléb a ořechy.

Propláchněte amaranth pod tekoucí vodou, vložte do vody a vařte pod pokličkou cca 20 min. Uvařené odstavte a jemně promíchejte (načechrejte) vidličkou. Vložte kuskus do mísy zalijte horkou vodou. Zakryjte a nechejte odpočinout 10 min. Poté jemně načechrejte vidličkou (to je důležité, aby jednotlivé kuličky byly odděleny a mírně vyschly a potom mohly nasát vlhkost ze zeleniny. Jinak by vznikla kaše.) a přidejte k amaranthu, opatrně promíchejte. Koření opražte na pánvi suché až začne praskat, oddělejte a rozmixujte (rozdrťte) a přidejte do směsi. Nyní směs musí odpočívat a vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, skořici, olej a citronovou šťávu, jemně zamíchejte a dejte chladit na 2 hod. Podávejte s rajčaty, chlebem a ořechy.

Zeleninový kuskus s fazolemi

200 g připraveného celozrnného kuskusku, 1 velká cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky soli, rajský protlak, 3 - 4 hřebíčky, 3 cukety, 3 mrkve, 4 nové brambory, 1 paprika, 200 g vařených fazolí.

Osmahněte nakrájenou cibulku na oleji, přidejte koření a rajský protlak, povařte 2 minuty. Vložte nakrájenou zeleninu, přilijte vodu a duste pod pokličkou cca 20 min. Na konec přidejte fazole a hotový kuskus


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 19:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kuskus/read.php?1,24462,25387#msg-25387