Re: Kuřátko 100 x jinak

Autor: Anavi, Datum: 08.08.2007 13:04

Ožralé kuře

06.07.2007

Pamětníci Labužníka už tenhle recept znají, ale jelikož se k nám neustále trousí noví a noví hladovci a zároveň se nám tenhle recept v průběhu času vypařil, tak zařazuji jeho reprízu.

Tento recept jsem objevil v nejmenovaném časopise, ano byl to Cooks Illustrated a nedalo mi to, abych honem nezaběhnul do konzumu pro kuře a pár plechovek piva.
Myšlenka vrazit kuřeti do zadku plechovku piva mě nedala spát, dokud jsem si to nevyzkoušel ... a řeknu Vám je to BOMBA! :-))

Ingredience:
1 celé kuře (cca 1,5kg)
1 plechovka piva

Nálev:
2 lžíce medu
3 lžíce oleje
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce vinného octa
4 stroužky česneku
1 lžička chilli v prášku
1 lžíce červené chilli omáčky
sůl

Tak tedy vezměte celé kuře, vyndejte z něj, co Vám tam Xaverov nadělil, omyjte, osolte a vůbec připravte jako na běžné grilování.
Máte-li nějaký oblíbený recept na potírací omáčku, klidně přeskočte následující řádky a udělejte si ji po svém. Kdo se chce nechat vést nechť na pánvi dvě minuty prohřeje výše popsané ingredience nálevu.

 

Kuře nyní vložíme do misky, zalijeme nálevem a necháme cca 1 hodinu nasáknout nálev pod kůži. Předem varuji, že kdo chce kůrčičku klasicky křupavou měl by se vyvarovat medu.

 

Posuneme se o hodinu kupředu. Vezměte plechovku piva, otevřete, cca 1 deci upijte a poté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory. Plechovku dejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem.
Vezměte kuře a posaďte jej na plechovku s pivem.
Kdo si rád hraje, může jako já, upravit pózu kuřete do libovolné polohy, jediná podmínka je, že musí pořád sedět.

 

Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C cca 35 minut.

Tak a máme hotovo, kuřátko je krásně dozlatova propečené, takže jej vyndáme z trouby, dvěma papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastní vahou sama vysune. Naporcujte a hurá ke stolu, ať Vám ta pochoutka nevychladne jako mě při focení :-)

A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji má zaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé přirovnání, to maso je božská mana.

Já osobně se velkým kusům bílého masa na kuřeti vždycky vyhýbal a zpracovával ho následně na něco jiného. Těm časům je teď konec. Věřte, či nevěřte, na talíři mi zbylo stehno i křídlo, nacpal jsem se tím dříve odsuzovaným masíčkem k prasknutí, je to prostě balada. Myslím, že u mě doma bude sedět na pixle jedno kuře každý týden :-))

 

i s fotkama zde:

http://www.raduzyrecepty.estranky.cz/clanky/co-k-obedu/ozrale-kure


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 04:48
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kuratko-100-x-jinak/read.php?1,5453,19093#msg-19093