Protože začíná sezona cuket tady jsou moje dva oblíbené recepty:
Směs z cukety (na topinky, k masu, do guláše )
2 větší cukety cca 30 dkg, 3 lžíce oleje, 5 stroužků česneku, 6 středních cibulí, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, 2 lžičky worchestru, 2 lžičky sovjové omáčky, sůl dle chuti, 2 dcl rajského protlaku nebo kečupu ( kdo má nadůrodu rajčat tak by asi stačilo nahradit jimi kečup)
Cibuli osmahnout na oleji, přidat oloupanou na hrubo nastrouhanou cuketu a ostatní přísady. Podusit 30 minut. Pak přidat protlak nebo kečup (pokud nepoužíjeme přímo rajčata) a dusít ještě 10minut. Horké hned lít do sklenic a strilovat 15 minut při 85 st.C
My používáme na topinky , ke grilovanému masu nebo na dochucení a dohuštění guláše či jiného masového pokrmu.
Cuketa á la Čína
3ks mladé cukety, 25 dkg sádla, 1 kg cibule, 1 lahvička sojové omáčky, 2 sáčky VEGETY á 16 dkg nebo podobného koření, 42 dkg rajského protlaku(nebo rajčat) 1-2 lžičky Chilli , 1 sáček mletého zázvoru, 2 palice česneku
Omytou a neoloupanou cuketu nakrájet na drobné kostky. Osmahnout na sádle na drobno nakrájenou cibuli , přidat cuketu, koření, na plátky nakrájený česnek, sojovku a vegetu a na mírném ohni dusíme 30 min. Pak přidat protlak a dusit ještě 5 minut.Hned plnit do předehřátých sklenic a sterilovat při 85 st.C asi 15 minut.
Kostky neoloupané cukety vypadají v pokrmu hezky.