Na 4 porce potřebujete:
4 menší lilky
2 palice česneku
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Lilky rozpulte a v každé půlce podélně vytvořte 3 až 4 zářezy hluboké jen tak, abyste neporušili slupku. Oloupané stroužky česneku nakrájejte na plátky a natěsno jimi vyložte vzniklé zářezy. Bohatě zalejte olejem, ochuťte solí a pepřem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
Pečte asi 40 minut, dokud není dužnina zcela měkká. Kdyby se česnek připaloval, ke konci lilky překryjte alobalem. Podávejte jen tak s pečivem nebo ke grilovanému masu či rybám.
Tip:
Lilky můžete také posypat bylinkami (Dáša doporučuje oregano nebo provensálské koření), sýrem feta nebo kousky rajčat, ale musím říct, že to vůbec není potřeba – kombinace pečeného česneku, zeleniny a olivového oleje je sama o sobě delikátní!