Tak pár pomazánek, co u nás v tu ránu zmizí. Množství dle chuti (místo másla používám většinou některý z rostliných tuků). Mám dvě knížky pomazánek a postupně zkouším jednu za druhou a pak si k nim dělám do knížky poznámky, jak která chutnala
Sýrová: našlehat tavený sýr s máslem, solí, pepřem, hořčicí, přidat nastrouhaný či najemno nakrájený točený salám (párek, drůbeží sekaná), najemno cibulka, nastrouhané vajíčka, šnitlík - tak tahle je u nás nejrychleji ze stolu pryč
Pomazánka z tuňáka s křenem: máslo, drobně nakrájený tuňák ve vlastní šťávě, najemno cibulka, nastrouhaný křen, pepř, sůl, možno i nastrouhaný tvrdý sýr
Pomazánka z krabích tyčinek s majolkou: majolka, nadrobno krabí tyčinky, najemno cibulka, nastrouhané vajíčko, citronová šťáva, trošku worcestru, možno i naloženou okurku nadrobno
Pikantní paštiková pomazánka: máslo, tavený sýr, vyšlehat spolu s játrovou paštikou, trošku mléka, kečup, hořčici, najemno cibulka
Pomazánka z lučiny: máslo vyšlehat slučinou a smetanou (mléko, jogurt), najemno nakrájený salám, najemno cibulka, sůl