Daso, taky jedna inspirace:
Ingrédients:
1 litr mléka
1 litr hovězího vývaru (stačí masox, ale nejní to ouplně ončo)
25 g másla
2 lžíce polohrubé mouky
150 g strouhaného sýra (klidně i víc, já dala hlavně madeland a trochu eidamu)
1 stroužek česneku
sůl, pepř
1 žloutek
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vařícím vývarem a důkladně promícháme, aby se dobře rozpustila. Osolíme, opepříme a přidáme rozdrcený česnek.
V dalším kastrůlku ohřejeme mléko a přilijeme ho k vývaru. Pak do toho rozmícháme vaječný žloutek a přidáme nastrouhaný sýr. Pečlivě prošleháme metlou.
Pozor, polévka nesmí vychladnout, jinak se sýr srazí. Servírujeme ji proto okamžitě. Výborná je k polévce rozpečená francouzská bageta.
Do polévky také můžeme přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku a posypat ji nasekanou natí řapíkatého celeru.