Abych vás poinformovala a měli jste představu, co se na takové oslavě dokáže spořádat...
Cca 45 lidí, postupně přicházeli v sobotu od 15 hod, někteří statečně zůstali do 4 hodiny ranní.
Vypilo se 200 piv, asi 50 ochucených nealko piv (puboši dnes překvapivě nepijí alkohol), nepočítaně vodky a rumu různých druhů-od "obyč" Božkova, až po Republiky, Heffrony a jiné...Do džbánu jsem dala vodu s citronem, přihodila tam hrst malin, borůvek a plátky limetky "na efekt", vypadalo to moc hezky a šlo to na odbyt. Z práce jsem měla půjčený kávovar a to teda byla výhra, musím říct. Bylo to rychlé a žádané.
Nakonec jsem udělala různé sýrové rolády - ač jsem dělala poprvé, byly chválené a hned pryč. Zlepšovák ve formě "rozpečení" sýru na plechu a ušetření si tím pádem práci s rozvalováním sýra vařeného v sáčku v horké vodě, se velmi hodil.
Dělala jsem vepřové řízečky z několika kilo, dostali jsme plech kuřecích, takže miniřízečků bylo dost.
Jednohubky jsem nakonec vypustila, bylo dost vedro, nechtěla jsem, aby to bylo oschlé. Takže jsem dělala obložené mísy - spotřebovala jsem x balíčků nivy, hermelínů, různých miniklobás i klasických maďarských klobás, různé druhy salámů a sýrů (mrzí mě, že jsem nestihla nafotit, myslím, že i esteticky to bylo velmi povedené - odpusťte mi trochu té pýchy ).
A co mě překvapilo - snědlo se kvantum zeleniny - římský salát, ledový salát, snad 3 kila mrkve :), 3 kila cherry rajčátek, kilo paprik, několik okurek. Měla jsem pocit, že se uloupu a ukrájím k smrti , ale obzvláště ženská část strávníků to hodnotila velmi kladně.
A taky se snědlo dost ovoce-hroznové víno, banány, borůvky, maliny.
Kýta měla 18 kg, téměř se snědla, zbylo na decentní oběd. A to už jsme to všem ke konci doslova vnucovali, všichni byli přejedení .
Neustále jsem vše doplňovala, sbírala talíře a těšilo mě, že tam nic nezůstávalo. Nerada jídlo vyhazuju. Takže jsem zjistila, že je nejlepší, když si každý může vybrat a nejsou to žádné míchaniny. Známí měli na oslavu připravené různé saláty, ale někomu v té směsi nechutnala paprika, někomu balzamiko, někomu vadí vůně olivového oleje nebo různé zálivky. Na jednohubkách nebo chlebíčcích lidi někdy taky hledají "mouchy", jeden nemusí to, druhý ono, něco se někdo ani neodváží ochutnat. Takže nakonec se tohle jevilo jako nejlepší způsob, každý si sáhl po tom, co má rád.
Měla jsem upečené dvě buchty, drobenkovou se švestkami - s tím jsem počítala spíš na snídani pro ty, co přespávali, potom Kremeše s pudinkem, Be-be sušenkami a čokoládovou polevou, to mělo velký úspěch, dokonce i přítomní puboši mi to chodili chválit, potom se nastěhovali do kuchyně a sami se tam obsluhovali, takže to poměrně rychle mizelo.
Upekla jsem koláčky z taveného sýra - rychlovka a nikdy nezklamou: hladká mouka, celé máslo, 2 čtverce taveňáku nebo 3 trojúhelníčky. Skvělé nelepivé těsto, jen uděláte malé kuličky, promáčknete opačným kusem vařečky - dala jsem tvarohovou náplň a švestková povidla, obalí se v másle s rumem a moučkovém cukru. Udělala jsem ze dvou dávek, bylo to hned v čudu.
Pro "haranty" jsem napekla ze třičtvrtě kila medovníky (ač byly ze špaldové mouky, zmizely raketovou rychlostí) .
Kamarád dovezl dvě obří šišky sekané, ta se tam rozkrájela a nezbyl doslova ani drobeček.
Chleba kupodivu mizel pomalu, ten byl spíš na otření rukou , spořádaly se snad jen dva bochníky. Rozkrájela jsem asi 10 velkých baget různého druhu, ale to taky mizelo velmi decentně, maso je maso.
Na "zobání" byly v miskách různé směsi oříšků, slané tyčinky a preclíky. Brambůrky jsem vynechala, na akci od práce se toho nikdo ani netkl, když byly jiné "dobroty".
Neměla jsem pocit, že by něčeho bylo málo, vše, co průběžně mizelo, jsem zase úspěšně doplňovala, ať už salámy, sýry nebo sladké. Takže pokud měl někdo hlad, není normální nebo je to nějaký pomlouvač.
Dámská část ocenila výzdobu - hortenzie na stolech v malých vázách a večer rozsvícené lucerny se svíčkami.