Věrko, mám v plánu. Udělám jen jednohubky, chlebíčky já moc nemám ráda, člověk se bojí, aby mu toho půlka nenapadala do klína . Jednohubku vezmeš a jdeš.
Plánuji česnekovou, celerovo-mrkvovou, ze sýra a majolky a taky chci zkusit jednu novou ze sušených rajčat. Tak uvidíme, jaký to bude mít (ne)úspěch.
Potom chci zkusit nakrájet zeleninu na proužky a k tomu vyrobit nějaký dip. Nejraději mám ty česnekové, včera jsem to testovala k večeři a byla to teda velká dobrota - žervé + bílý jogurt + česnek, sůl a to jsem toho do sebe natlačila solidní dávku. K tomu jsem měla na proužky mrkev, v troubě pečené brambory a cuketu a to jsem si teda pošmákla.
Minule na oslavě měli hostitelé buchtu s rybízem, švestkami a s drobenkou a jak šla na odbyt! Ty buchty mají výhodu, že se dají na stůl a každý si vezme podle chuti. Dort se krájí většinou "na přání", bývá někde v lednici a už je to takové složitější, když se pak lidi rozlétnou do stran a povídají ve skupinkách.
My budeme mít kejtu (kejty), takže přísun masa bude, jen vím, že v tom mezičase, než se jde zase okrajovat, pak lidem "lítá pusa".
Pro děti bych chtěla udělat ovocné špízy - na špejli různé druhy ovoce - hroznové víno, jahody, borůvky, může se k tomu kombinovat i sýr. Nápadů mám spoustu, jen pomocné ruce budou chybět.
SPIKE napsal(a):
Já dělám na oslavy pomazánky - v létě osvěžující z celeru a mrkve, potom z krabích tyčinek (někdy s kousky ananasového kompotu), česnekovou (strouhaný eidam s česnekem a majolkou nastavenou zakysankou). Někdy to mažu na veku jako chlebíčky, jindy upeču malé rohlíčky a každý si nandá pomazánku na talířek. Pro rodinné sešlosti obvykle vařím i teplé jídlo. Teď byla svíčková, před tím řízek a br.salát, jindy kuřecí čína nebo pečené skopové...Vím, co mají děti rády a taky dělám to, co se nevyplatí dělat pro pár strávníků.
Jako drobné zakousnutí dělám často miniškvarkovky, buď normální nebo bramborové. Nikdy nezbydou.
Sladké mám raději něco na plech než dort, ten se setjně většinou nesní. Udělám klidně i štrůdl, protiže vím, že ho mají všichni rádi. Nebo buchtu s pudinkem a zakysankou (to hlavně v létě).
Někde mám schovaný tip na zajímavé občerstvení - do vydlabané půlky melounu se nahází různé ovoce nakrájené na kousky a zalije se to želatinou. Potom se to krájí jako meloun na plátky. Ještě jsem to nezkusila, ale připadá mi to fajn.