Jano, nezkoušela jsem z letních jablek, ale nějak nevymyslím důvod proč by to nešlo. Jájo, zkvasit zavařené může cokoliv ... Jablek letos moc nemáme, tak mám pohov se zpracováním . Pekla jsem dnes místo štrůdlu jenom na plech těsto - jabka - těsto (takové falešné linecké), už je snězeno.
Irisko, jablková povidla nedělám, hrušková jsem pekla minulý týden ... 3 kg neloupaných hrušek bez jádřinců, pomlet na masovém mlýnku, přidat 65 dkg cukru krupice a 1 dcl octa, promíchat, nechat 24 hodiny stát, vylít na plech s vyšším okrajem (lépe rozdělit na 2, je to rychlejší, zvlášť v mojí troubě, kde mohu 2 strčit současně), u mne na 200 stupňů, občas promíchnu. Naplnit do sklenic s víčkem ... tuším, že jsi tak pekla loni švestková.